Hlavní obsah

Seznamte se s opravdovým chlapem: Ve svém volnu pomáhá dětem!

Foto: Archiv

Michal Pávek našel v nadaci nejen smysl života, ale také spoustu přátelFoto: Archiv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je svobodný, bezdětný a atraktivní. Mohl by dělat vlastně cokoli. Ale on se rozhodl pomáhat potřebným dětem. To je to, co naplňuje Michala Pávka, dobrovolníka Nadace Terezy Maxové.

Článek

Michal Pávek (42) pochází z Jindřichova Hradce, ale už řadu let žije v Praze. Je vojákem z povolání a slouží u Hradní stráže v Praze. A když se ho zeptáte, co dělá ve svém volnu, odpoví, že pomáhá. Už 15 let je dobrovolníkem Nadace Terezy Maxové a zhruba dva týdny v měsíci, a když je potřeba i víkendy, věnuje těm nejpotřebnějším – opuštěným a ohroženým dětem.

Jak to začalo

Když před patnácti lety Michal Pávek sledoval v televizi ranní pořad, netušil, že je to chvíle, která mu změní život. Sledoval rozhovor s ředitelkou nadace Terezií Sverdlinovou, která v televizi vystupovala spolu s Terezou Maxovou. Obě dámy na Michala natolik zapůsobily, že se rozhodl do jejich činnosti také zapojit, a to nejen finančně.

Foto: Archiv

Jako dobrovolník se Michal účastní nejrůznějších akcí Nadace Terezy MaxovéFoto: Archiv

Přesně 15. října 1999, v den, kdy slaví svátek Terezy, proto nakráčel do sídla Nadace Terezy Maxové. „Pamatuji si to úplně přesně. Pracoval jsem v té době v Brně. Přijel jsem tam s bonboniérou, ale hlavně s nabídkou pomoci. Měl jsem tehdy hodně volného času a nechtěl jsem ho jen tak proflákat, ale využít ho nějak smysluplně,“ líčí Michal Pávek.

A to se mu podařilo. Od té doby toho Michal samozřejmě pro potřebné děti udělal opravdu hodně, ale jeden okamžik nejspíš nikdy z paměti nevymaže. Byla to jeho první návštěva Kojeneckého ústavu (dnes dětského centra) v Krči.

„Bylo to před Vánocemi a dělali jsme tam dětem mikulášskou besídku. Pro člověka, který v podobném zařízení nikdy předtím nebyl, to byl velmi silný zážitek. Pamatuji si, jak některé děti vyloženě vyhledávaly fyzický kontakt s námi, jiné naopak s pláčem utekly do kouta. Až později jsem se dozvěděl, že šlo o děti, které byly týrané,“ vzpomíná Michal Pávek.

Foto: Archiv

Za pomoc potřebným dětem byl Michal Pávek v roce 2012 i oceněnFoto: Archiv

Práce, která těší

Jak Michal sám říká, práce dobrovolníka je velmi různorodá, a i proto ho nikdy nepřestane bavit. Michal navštěvuje dětské domovy, účastní se sportovních turnajů pro děti, pomáhá s prodejem drobných předmětů, ale i s organizací nejrůznějších akcí.

„Nyní třeba pomáhám s přípravou Fashion For Kids, charitativní módní přehlídky, která je každoroční oslavou nadační činnosti. Je to nádherné představení dětských příběhů a osudů, a proto si nenechám ujít příležitost být u toho. Letošní desátý ročník se koná na konci listopadu a hlavní osobností, která přijede myšlenky nadace podpořit, je Bryan Adams,“ líčí Michal Pávek.

Foto: Archiv

Radost v dětských očích, to je to, co Michala baví nejvícFoto: Archiv

Právě na téhle akci se také každoročně uděluje Cena zlatého srdce, kterou v roce 2012 získal i Michal Pávek. „Byla to pro mě samozřejmě velká čest, nicméně se stále snažím pracovat stejně jako dřív, na sto procent, protože kvůli ocenění ostatními to člověk nedělá,“ říká skromně Michal Pávek. Důvod, proč ho práce v nadaci tolik naplňuje, je prý ten nepopsatelný pocit, když vidíte upřímnou dětskou radost. Pocit, že děláte něco, co má opravdový význam a smysl.

Jak říká Michal Pávek, pomoci může každý. Stačí se jen rozhodnout.

Načítám