Hlavní obsah

Sezona kaštanů je tady: Připravte si domácí koňskou mast

Foto: Anna Jurkovska; Shutterstock.com

Foto: Anna Jurkovska; Shutterstock.com

Reklama

Padají od září do listopadu… Řeč je o plodech jírovce maďalu, tedy o kaštanech. Nasbírat je můžete třeba v městském parku. A proč? Nabídneme vám hned několik tipů, jak můžete jejich léčivou sílu využít.

Článek

Podzim nejsou jen dýně, šípky a spadané listí. Symbolem tohoto ročního období jsou také kaštany. Krásné hnědé plody, které přímo vybízejí, aby se staly součástí stylové podzimní dekorace. Ovšem nechat je pouze na ozdobu, to by byla škoda.

Jejich příznivé účinky jsou známé od nepaměti. Podle lidového léčitelství pomáhá už jen to, že nosíte jeden dva kaštany po kapsách a občas si s nimi v ruce „pohrajete“. Působí jako uklidňující prvek a zároveň dodávají vitalitu. Také mají schopnost odebírat negativní energii. Z toho vychází další tradiční „recept“. Plátěný pytlík naplněný kaštany si dejte do postele, buď pod polštář, nebo k nohám. Mělo by se vám ulevit, když vás trápí křečové žíly, revmatismus, bolesti páteře či hlavy. Na jaře „použité“ kaštany vyhoďte.

Zásobárna účinných látek

Kaštany obsahují eskuletin, flavonoidy, saponiny a třísloviny. Toho využívají i výrobci léčiv. Jistě jste už přinejmenším slyšeli o zázračných účincích kaštanové masti, kterou možná znáte pod hojněji používaným označením koňská. Proč koňská? Druhé jméno jírovce maďalu totiž zní kaštan koňský.

Mast se používá k léčbě křečových žil, revmatoidní artritidy a hemoroidů. Pomáhá při bolestech svalů, kloubů a šlach. Je účinná také v boji proti zánětům a otokům nohou. Pro tento „malý zázrak“ však nemusíte do lékárny, z nasbíraných kaštanů si můžete mast sami vyrobit. Poradíme vám, jak na to.

Foto: Alliance; Shutterstock.com

Foto: Alliance; Shutterstock.com

Tinktura je základ

Potřebujete: 20 kaštanů, půl litru 50% lihu (můžete použít i 40% slivovici či vodku), uzavíratelnou láhev

Postup: Kaštany jemně nastrouhejte, dejte do láhve a zalijte lihem. Láhev pořádně uzavřete a směs nechte měsíc luhovat. Během této doby ji pravidelně protřepávejte. Následně tekutinu přefiltrujte přes čistou gázu.

Výsledkem je koňská tinktura, která má stejné účinky jako mast. Pokud byste používali přímo tinkturu, uchovávejte ji v nádobě z tmavého skla. Pro snadnější aplikaci si můžete vždy trochu odlít do lahvičky s rozprašovačem.

Příprava koňské masti

Potřebujete: 150 ml koňské tinktury, 2 lžičky rozmarýnového oleje, 2 lžičky levandulového oleje, 2 lžičky kafrového oleje, případně i 2 lžičky mrkvového oleje, 3 sáčky agaru po 10 gramech

Postup: Agar uvařte podle návodu. Tinkturu a jednotlivé oleje smíchejte dohromady. Směs přidejte ke zchladlému agaru, důkladně vše rozmixujte a mast je hotová. Skladujte ji v uzavíratelné sklenici v lednici. Postižené místo si namažte čtyřikrát denně. Jakmile potíže ustoupí, snižte dávku na polovinu.

Mast i tinktura z kaštanů jsou velmi léčivé, ovšem slouží výhradně k vnějšímu použití. Vnitřně se užívat nesmí, protože plody jírovce maďalu jsou pro člověka jedovaté.

Naopak jedlé kaštany se výborně hodí k přípravě sladkých dezertů. Připravte si podle našeho receptu křehký koláč s čokoládou, kaštany a slaným karamelem.

Foto: Ekaterina Pokrovsky; Shutterstock.com

Foto: Ekaterina Pokrovsky; Shutterstock.com

Kaštanový obklad

Pokud nechcete vyrábět samotnou mast, na bolavé klouby, zduřelé lymfatické uzliny či namožené svaly zabírají i obklady z kaštanové kaše.

Potřebujete: 2 lžíce mletých nebo najemno nastrouhaných usušených kaštanů, 2 lžíce žitné mouky, 2 lžíce octa

Postup: Smíchejte uvedené suroviny. Konzistenci upravíte buď přidáním mouky, nebo octa. Vzniklou „kaši“ nanesete na postižené místo, překryjte kouskem bavlněné látky, převažte gázou a nechte působit dvě hodiny. Stejně postupujte tři až pět dní.

Tělo jste si pomocí kaštanů už vyléčili, jako terapii duševní zkuste procházku podzimní přírodou. A při té příležitosti si nasbírejte kaštany…

Reklama

Načítám