Hlavní obsah
2,9
(733)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Nechcete na silvestrovské party servírovat zbytky salátu a výborné, ale někdy přece jen trochu nudné chlebíčky? Připravte pro hosty i rodinu utopence ve vynikajícím nálevu – a zajisté zabodujete.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 láhev
Nálev
  • 1 500 ml vody
  • 750 ml octa 8%
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky soli
  • 6 listů bobkového listu
  • 8 kuliček nového koření
  • 2 lžičky celého černého pepře
Pevný podíl
  • 15 ks špekáčků
  • 1 500 g cibule
  • 2 ks feferonek
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
Článek

Potěšte návštěvu netradičním pohoštěním – utopenci jsou skvělý a chutný nápad. Hlavně nemusíte nic mazat ani krájet, navíc si je můžete připravit předem. A pak je stačí naložit na talířek a je hotovo.

Postup

01.

Ve velkém hrnci svařte vodu s octem a kořením a nechte úplně vychladnout. Když zalijete utopence teplým nálevem, dřív se rozleží, ale na hladinu může vyplavat rozpuštěný tuk z uzeniny a nevypadá to nijak lákavě.

02.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Špekáčky oloupejte (tenhle krok nevynechte, utopenci bez slupky lépe nasáknou lákem a jsou chutnější), po délce je překrojte, ale nedokrojte. Špekáčky rozevřete, řeznou stranu velmi lehce opepřete, přidejte kolečko cibule, přiklopte a případně spíchněte párátkem.

03.

Do velké lahve vymyté vařící vodou nasypejte vrstvu nakrájené cibule. Těsně vedle sebe naskládejte vrstvu špekáčků, přihoďte feferonku a zasypejte je další vrstvou cibule. Takhle pokračujte, až jsou všechny špekáčky v lahvi. Vrchní vrstvu bude tvořit cibule, feferonky použijte podle uvážení a síly.

04.

Vše zalijte připraveným nálevem, uzavřete a dejte do silvestra uležet do chladu. Vydrží však mnohem déle, pokud se udržíte a nesníte je hned. Podávejte s chlebem.

Tip: Řeznou stranu špekáčků můžete před naložením potřít hořčicí, případně do nálevu přihodit pár stroužků česneku.

Rádi hostům nabízíte masové dobroty? Zkuste recept na nakládaný bůček zastudena.

Reklama

Načítám