Hlavní obsah

Nejlepší silvestrovští utopenci

Hodnocení:
(554)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Perníčky už odpočívají v krabici, připravuje se linecké a rohlíčky, kuchyně voní vanilkou a skořicí, lepí od medu a čokolády a nejpozději kolem Mikuláše přijde chuť na něco ostrého a kyselého. V tomhle období si u nás už tradičně zamluví kuchyň manžel a naloží velkou lahev klasických hospodských utopenců na silvestrovskou oslavu. Překvapivý úspěch mají ale i u adventních návštěv.

Ingredience pro:
1 láhev
Na nálev budete potřebovat
  • 1500 ml vody
  • 750 ml octa 8%
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky soli
  • 6 bobkových listů
  • 8 kuliček celého nového koření
  • 2 lžičky celého černého pepře
Ještě potřebujete
  • 15 špekáčků
  • 1500 g cibule
  • 2 feferonky
  • čerstvě mletý pepř
Článek

Postup

Krok 1: Ve velkém hrnci svařte vodu s octem a kořením a nechte úplně vychladnout. Když zalijete utopence teplým nálevem, dřív se rozleží, ale na hladinu může vyplavat rozpuštěný tuk z uzeniny a nevypadá to nijak lákavě.

Krok 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Oloupejte také špekáčky (tenhle krok nevynechte, utopenci bez slupky lépe nasáknou lákem a jsou chutnější), po délce je překrojte, ale nedokrojte. Špekáčky rozevřete, řeznou stranu velmi lehce opepřete, přidejte kolečko cibule, přiklopte a případně spíchněte párátkem.

Krok 3: Do velké lahve vymyté vařící vodou nasypte vrstvu cibule. Těsně vedle sebe naskládejte vrstvu špekáčků, přihoďte feferonku a zasypte je další vrstvou cibule. Takhle pokračujte, až jsou všechny špekáčky v lahvi. Vrchní vrstvu bude tvořit cibule, feferonky použijte podle uvážení a síly – obvykle dáváme dvě až tři středně ostré na velkou lahev.

Krok 4: Vše zalijte připraveným nálevem, uzavřete a dejte minimálně na pět dní uležet do chladu. Nejchutnější budou asi za 14 dní. Podávejte s chlebem.

Tip: Řeznou stranu špekáčků můžete před naložením potřít hořčicí, případně do nálevu přihodit pár stroužků česneku.

Rádi hostům nabízíte masové dobroty? Zkuste recept na nakládaný bůček zastudena anebo párky v těstíčku s domácím sýrovým dipem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama