Hlavní obsah

Zkuste víc než jen český ocet. Kdy oceníte umeo nebo rýžový?

Foto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Foto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Reklama

Ocet má v kuchyni většina hospodyněk. Je jich několik druhů a hodí se nejen při vaření, ale fungují také jako lék. Víte, na co je dobrý ten vinný a v čem vám pomůže třeba balsamico?

Článek

Stálicí naší kuchyně je lihový neboli kvasný ocet. Druhů je ale víc a mezi ty hlavní patří jablečný, vinný nebo umeocet. Umějí daleko víc než jen dochutit vhodně pokrm. Obyčejný kvasný oceníte také při úklidu nebo v péči o vlasy a hodí se i při srážení horečky. Některé stačí jen pravidelně užívat při vaření, z jiných si můžete vyrobit kouzelný elixír.

Balsamico ocet

V lékárničce: Jde o ocet vyráběný ze zahuštěného vinného moštu. Původně nevznikl jako kulinářský zlepšovák, ale jako lék. Blahodárný je pro srdce, chrání cévy a pomáhá regulovat hodnoty cukru i cholesterolu. Zklidní i podrážděné zažívání a uleví překyselenému organismu (nenechte se zmást chutí, ač je kyselá, jde o zásaditou potravinu).

V kuchyni: Má sladko-kyselou, štiplavou a vcelku výraznou chuť, proto jím šetřete. Hodí se na salát, k rajčatům s mozzarellou, ale klidně i k ovoci, sýrům či dezertům. Krémovější balsamico umí jídlo i atraktivně ozdobit.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Balsamico má výraznou chuť, do salátů s ním šetřete. Jeho léčivé schopnosti ho nominují na krále octůFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vinný ocet

V lékárničce: Ocet z vína oceníte právě nyní, v sezoně virových onemocnění. Pomáhá totiž viry ničit, účinný je i proti plísním a bakteriím. Potlačí i bolest v krku, platí na afty, ale i trávicí potíže jako průjem nebo pálení žáhy.

V kuchyni: Vybrat si můžete bílý nebo červený, oba skvěle dochutí saláty, omáčky, polévky, ale i majonézu. Zkuste třeba příjemně lehkou a při dietě ideální salátovou zálivku vinaigrette.

Jablečný ocet

V lékárničce: Jablečný ocet jste si možná koupili ve snaze zhubnout nebo pořídit si cenově dostupný elixír krásy. Dietáři na něj nedají dopustit, protože zrychluje metabolismus, čistí lymfu a tlumí chuť k jídlu. A když rozmícháte tři lžičky octa a lžičku medu ve sklenici vlažné vody, uleví se vám při přejedení nebo žaludečních potížích. Vyrobit si ho zvládnete jednoduše doma.

V kuchyni: Používejte ho na zelné saláty typu Coleslaw, ale i na saláty s kousky sýra. Jiskru dodá i omáčkám a marinádám. Vyzkoušejte ho i k masu, rozumí si s drůbeží, vepřovým i zvěřinou. Své pevné místo má v orientální kuchyni.

Foto: mythja, Shutterstock.com

Jablka jsou všelék – čerstvá i v podobě octaFoto: mythja, Shutterstock.com

Rýžový ocet 

V lékárničce: Je bohatým zdrojem bílkovin, zpomaluje ukládání cholesterolu v cévách, pomáhá tělu bojovat proti únavě a v neposlední řadě posiluje imunitu (co vám hrozí, když přechodíte chřipku).

V kuchyni: V Asii, odkud pochází, nesmí chybět při přípravě sushi, dodá rýži specifickou chuť a vůni. Oceníte ho ale i v dalších receptech asijské kuchyně.

Umeocet

V lékárničce: Vzniká jako odpad při fermentaci japonských švestiček umeboshi a vyniká slano-kyselou a příjemně pikantní chutí. Pomáhá při překyselení organismu, které vede k dalším problémům, jako jsou různé alergie nebo oslabená imunita. Zklidňuje pálení žáhy a je celkově dobrý při zažívacích potížích. Tlumí ale i bolesti hlavy. A rozpustíte-li lžičku octa ve sklence vody, máte nápoj na nastartování dne i zahnání kocoviny (další zaručené vyprošťováky).

V kuchyni: Zkuste ho k zelenině a salátům, rýži, luštěninám i obilninám. Jen pak buďte opatrní se solí, umeocet je totiž sám dost slaný.

Reklama

Související témata:

Načítám