Hlavní obsah

Škoda Slovinskem jen projíždět! Nejlepší místa, kam stojí za to vyrazit

Foto: hbpro, Shutterstock.com

Foto: hbpro, Shutterstock.com

Reklama

Z pohledu českých cestovatelů je Slovinsko obvykle ve stínu sousedního Chorvatska, které vyniká širokou nabídkou přímořských destinací. Je to ale velká škoda, protože přírodních krás a dalších turistických lákadel se ve Slovinsku nachází víc než dost.

Článek

Během loňských prázdnin vyrazilo do Chorvatska na 600 tisíc Čechů a letos to pravděpodobně nebude o moc méně. Většina českých cestovatelů přitom sousedním Slovinskem pouze projíždí. A to je veliká škoda! Země má totiž množství přírodních i historických klenotů. Kam se vyplatí vydat?

Jezero Bled

Moře má Slovinsko jenom kousek, ale kompenzují mu to sladkovodní plochy. Kdybyste si chtěli dát tour po všech zdejších smaragdových jezerech, budete mít pořádně nabitý program. Úžasné je Bohinjské ledovcové jezero, jezero Jasna u Kranjské Gory nebo Planšarské jezero, jehož tvar připomíná srdce.

Jestli ale musíte vybrat jen jediný jezerní cíl, pak je volba jasná: jezero Bled. Pohádkově krásné místo je zasazené do půvabné horské scenerie – na malém ostrůvku uprostřed vody leží barokní kostelík a na skále se tyčí středověký hrad.

Foto: Mapy.cz/Jan Adamec

Okouzlující romantika: nádherné jezero je obklopené krásnou přírodou a na něm leží ostrov s kostelíkem a zvonicí. Dá se na něj dojet lodíFoto: Mapy.cz/Jan Adamec

Škocjanské jeskyně

Jako byste vstoupili do světa fantasy filmu. Tak si budete připadat, až vkročíte do hlavní části nádherných Škocjanských jeskyň. Několikakilometrový unikátní vápencový systém působí jako Moria z Pána prstenů. Nad monumentálním kaňonem řeky Reka se vine efektně nasvícená skalní cesta, jsou tu i vodopády a velké sály.

Nutno zmínit, že Škocjanske jame nejsou jediný jeskynní systém, který ve Slovinsku stojí za návštěvu: mnozí za ještě krásnější považují jeskyni Postojna. Nenechte si ujít ani nedaleký největší jeskynní hrad na světě.

Foto: John_Silver, Shutterstock.com

Slovinsko je svými podzemními krásami proslulé. Krasová jeskyně Postojna nabízí jízdu vláčkem i vzácného macaráta jeskynníhoFoto: John_Silver, Shutterstock.com

Národní park Triglav 

Slovinsko má sice jen jediný národní park, ale zato pořádný. Národní park Triglav zahrnuje skoro celé slovinské Julské Alpy a nabízí fantastické scenerie – však je můžete vidět třeba ve filmu Letopisy Narnie: Princ Kaspian (2008).

Při putování parkem narazíte na několik kouzelných vodopádů, soutěsek a horských jezer, můžete vystoupat na nejvyšší horu Triglav (2 864 m n. m.) anebo se projet po řece Soča. Vyhlášeným přírodním klenotem je soutěska Vintgar, která leží kousek od jezera Bled.

Foto: mpaniti, Shutterstock.com

Řeka Radovna vytvořila hlubokou soutěsku Vintgar. Je dlouhá asi jeden a půl kilometru, k vidění tu jsou peřeje i vodopád a nad tou krásou se vám zatají dechFoto: mpaniti, Shutterstock.com

Hřebčín Lipica

Vznešenými lipicány se můžete pokochat ve vesničce Lipica, která leží nedaleko hranic s Itálií. Místo proslavil vyhlášený hřebčín, kde se od roku 1580 chovají vzácní bílí koně. Jsou oblíbení nejen pro svůj majestátní půvab, ale také vynikají v drezuře a zdobí jezdecké přehlídky. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout muzeum Lipikum i stáje, podívat se na vystoupení, nebo se dokonce na koni projet.

Foto: egotripone, Shutterstock.com

Hříbata lipicánů mají tmavou barvu a teprve během dospívání začnou měnit odstín srsti. Úplně bílí jsou koně až po několika letech životaFoto: egotripone, Shutterstock.com

Lublaň

Nezapomenutelné hlavní město Slovinska není veliké, zato je velmi půvabné a má úžasnou atmosféru. Můžete si prohlédnout Trojmostí, tři vedle sebe položené mosty přes řeku Lublaňku, které patří mezi hlavní symboly města. Dominantou je také hrad na zeleném pahorku, z něhož je vidět až na vrcholky Julských Alp.

A koho baví pouliční umění a kluby, určitě musí zavítat do centra Metelkova, které vzniklo ze squatu v bývalých kasárnách. Zábavné a zajímavé je i veliké tržiště s místními specialitami.

Foto: hbpro, Shutterstock.com

Středověký Lublaňský hrad se vypíná na zeleném vrchu nad historickým jádrem metropole a vede na něj lanovkaFoto: hbpro, Shutterstock.com

Reklama

Načítám