Hlavní obsah

Ledovcové jezero i nejmenší velehory na světě: za super zážitky stačí vyrazit jen na Slovensko

Foto: Robert Bertold, Shutterstock.com

Foto: Robert Bertold, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazit za přírodními klenoty k našim sousedům je vždycky dobrý nápad. Konkrétně Slovensko se může pyšnit několika národními parky, hlubokými lesy, termálními prameny a samozřejmě překrásnými horskými oblastmi.

Článek

Slovenská příroda je pojem nejen pro nás. Podle mnoha světových turistických portálů patří mezi nejlepší evropské země pro celoroční pěší turistiku. Nachází se zde nejmenší velehory na světě, největší pás bukových a jedlových lesů, devět národních parků nebo na 2500 jeskyň, z nichž některé jsou dokonce na seznamu světového dědictví UNESCO. Tohle jsou podle nás jedny z nejlepších míst, které na Slovensku navštívit.

Lomnický štít

Vysoké Tatry by za svůj život měl aspoň jednou navštívit každý Čech, vždyť kdysi to bylo největší pohoří naší země. Jako u každého pohoří jsou velkým lákadlem nejvyšší body, tedy v tomto případě Gerlachovský (2654 m n. m.) a Lomnický štít (2634 m n. m.). Díky fantastickým výhledům z hory tvaru pyramidy a především díky snadné dostupnosti lanovkou většina návštěvníků míří na Lomnický štít. Gerlach už představuje pořádný horský výstup, který vyžaduje jisté zkušenosti, proto na něj můžete jen s průvodcem nebo jako členové nějakého horolezeckého klubu s příslušným povolením. Ale nebojte, o ani ne 20 metrů nižší Lomnický štít rozhodně zklamáním nebude.

Foto: Kluciar Ivan, Shutterstock.com

Na Lomnickém štítě můžete i přenocovat v nejvýše položeném apartmánu ve střední EvropěFoto: Kluciar Ivan, Shutterstock.com

Štrbské pleso

A v Tatrách ještě chvíli zůstaneme, holt jedná se pravděpodobně o největší přírodní poklad Slovenska. Krom horských vrcholů zde musíte navštívit i známá ledovcová jezera alias plesa. Tím největším a nejhlubším je Velké Hincovo pleso, které leží v nadmořské výšce 1946 metrů, konkrétně v horní části Mengusovské doliny. Nejkrásnějším, nejlépe dostupným, a tím pádem také nejnavštěvovanějším tatranským plesem je Štrbské pleso, které můžete celé proveslovat na člunech. Vede k němu hned několik v pohodě zvládnutelných stezek a pohled, který se vám po jejich zdolání naskytne, je vskutku uhrančivý.

Foto: Mapy.cz/Tomáš Gregor

Jeden z krásných výletů ze Štrbského plesa je na pleso PopradskéFoto: Mapy.cz/Tomáš Gregor

Dobšinská ledová jeskyně

Stejně jako Český ráj i ten Slovenský patří mezi to nejlepší, co tamní příroda nabízí. Unikátním krasovým údolím s nespočtem roklin, vodopádů, kaskád, malebných údolí, peřejí a skalních útvarů vede nespočet turistických tras. Mezi největší klenoty národního parku patří určitě Dobšinská ledová jeskyně, která se v roce 1887 stala vůbec první elektricky osvícenou jeskyní v Evropě. Ledová výplň se tu vyskytuje v nejrůznějších formách a v některých místech tloušťka ledu přesahuje 25 metrů. Předpokládá se, že vhodné podmínky pro zalednění jeskyně se utvořily v průběhu doby ledové, někdy mezi 150 až 300 tisíci lety.

Foto: Niks Freimanis, Shutterstock.com

Dobšinská ledová jeskyně je nejníže položenou ze všech světoznámých ledových jeskyníFoto: Niks Freimanis, Shutterstock.com

Turčianské Teplice

Mezi přírodní bohatství Slovenska patří také termální prameny. Nebyla by to pořádná tour po slovenské přírodě, kdybyste aspoň jednu lázeňskou oblast nenavštívili. Jedny z nejstarších zdejších lázních jsou Turčianské Teplice, které leží na úpatí pohoří Velká Fatra. Užijete si zde léčebných pramenů v areálů historických budov zasazených do zeleného okolí. A protože k pevnějšímu zdraví přispívají nejen termály, ale i pořádný výšlap, určitě zamiřte na jednu z řady turistických tras, které vedou přímo z lázní do Velké Fatry. Vápencová skaliska a útvary spolu s hlubokými lesy působí jako balzám na duši.

Foto: Cavan-Images, Shutterstock.com

Turčianské Teplice jsou místem pro relax i léčbuFoto: Cavan-Images, Shutterstock.com

Jánošíkove diery

Malá Fatra platí za proslulý turistický ráj, přičemž tím vůbec nejvyhledávanějším místem jsou Jánošíkove diery. Soustava kaňonů, vodopádů, žebříků a lávek s typickým vlhkým prostředím a zeleným porostem je domovem mnoha živočišných druhů. Túra vedoucí přes Horní, Dolní a nejčerstvěji zpřístupněné Nové diery zahrnuje asi dvacítku vodopádů. Mnoho turistů návštěvu Jánošíkových dier spojuje s výstupem na Velký Rozsutec, podle mnohých jeden z nejpůvabnějších slovenských vrcholků.

Foto: Robert Bertold, Shutterstock.com

Ideální místo na turistiku pro rodiny i turisty jsou Jánošíkove dieryFoto: Robert Bertold, Shutterstock.com

Reklama

Načítám