Hlavní obsah

Francouzské Benátky i nepoznaná Itálie: pět evropských destinací, kde nenarazíte na davy turistů

Foto: proslgn, Shutterstock.com

Foto: proslgn, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za místy, která doslova berou dech, a přitom je neokupují davy turistů, nemusíte urazit přes půlku světa. Taková najdete i v Evropě. Načerpejte inspiraci, kam letos v létě vyrazit.

Článek

Organizace European Best Destinations, jejímž cílem je podporovat rozvoj turismu v Evropě, zveřejňuje každoročně očekávaný seznam nejkrásnějších skrytých pokladů Evropy. Vybrali jsme ty, které nás chytly nejvíc za srdce.

Pietrapertosa, Itálie

Jako by byla vytesaná do skály – tak působí vesnička Pietrapertosa, která se nachází v jihoitalské Basilicatě. V regionu proslulém hlavně kamenným městem Matera se nachází mnoho hor a husté lesy. Z řady míst této středověké vesničky je tak krásný pohled na okolní zelenou krajinu. Skvělá vyhlídka je z hradu, který je dominantou Pietrapertosi. Za unikátní zážitek označuje EBD jízdu jednou z nejrychlejších lanovek v Evropě, která spojuje rovnou dva skryté italské klenoty: Pietrapertosu a druhou horskou vesnici Castelmezzano.

Foto: Pavlo Glazkov, Shutterstock.com

Vesnice vypadá jako vytesaná do skályFoto: Pavlo Glazkov, Shutterstock.com

Ostrov Lošinj, Chorvatsko

Byť Chorvatsko rozhodně nepatří mezi destinace, které by čeští turisté nedoceňovali, městečko Veli Lošinj vám možná dodnes unikalo. Do začátku 20. století se jednalo o důležitý rybářský přístav. V průběhu uplynulých let se pak začalo zaměřovat na rozvoj turismu s důrazem na přírodní vyžití: najdete zde třeba centrum aromaterapie. Terapií je však už samotný pobyt ve Veli Lošinj díky místnímu klidu, romantickým zákoutím, křišťálové vodě, výbornému jídlu a vstřícnosti místních obyvatel.

Foto: Croatian Way, Shutterstock.com

Původně rybářský přístav je zaměřuje na turistyFoto: Croatian Way, Shutterstock.com

Batumi, Gruzie

Do destinace, která stanula na vrcholu letošního žebříčku, budete muset urazit trochu delší cestu. Jedna z perel Černého moře ale určitě stojí za to. Pouhých 20 km od tureckých hranic leží přístavní město, které se označuje za turistické centrum moderní Gruzie. Batumi má více než dvoutisíciletou historii, a tak se zde mrakodrapy a skvosty moderní architektury mísí s romantickými, starobylými uličkami a zákoutími. Město se může pochlubit jak národními parky zapsanými v UNESCO, tak unikátními muzei, přičemž ho EBD doporučuje také pro gastrocestovatele a milovníky vína.

Foto: IgorZh, Shutterstock.com

V Batumi jde ruku v ruce starobylý ráz s ultra moderní architekturouFoto: IgorZh, Shutterstock.com

Port Grimaud, Francie

Na francouzské Riviéře, za humny od turisticky vytíženějšího Saint-Tropez, se nachází přístavní městečko, které je jako stvořené k oddechu u moře. Město plující na vodě podobně jako Benátky bylo z převážné části vystavěno v 60. letech minulého století a vyniká stavbami, které stojí na malých poloostrovech a ostrůvcích. Domečky jsou malinké, barevné a mezi nimi se vinou úzké uličky. Turisté si zde mohou půjčit loďky a vydat se na plavbu mezi kanály nebo si vychutnat dobré jídlo a víno na jedné z mnoha pobřežních terásek.

Foto: proslgn, Shutterstock.com

Francouzské Benátky vznikly v 60. letech minulého stoletíFoto: proslgn, Shutterstock.com

Torrevieja, Španělsko

Skvělé zážitky pro nadšené pozorovatele přírody nabízí také přímořské město Torrevieja, které se nachází na pobřeží jižní Valencie. Zdejší národní park, jehož součástí je i růžové jezero Laguna Salada de Torrevieja, je fantastickou destinací pro objevování přírodních krás. Pozorovat zde můžete mimo jiné i plameňáky. Samotné jezero vděčí za svou růžovou barvu mikroskopické řase bohaté na karoten, ale také dalším mikroorganismům. Díky nim by mělo mít koupání zde léčivé účinky. V Torrevieju si na své přijdou také cyklisti, kteří se při zdolávání zdejších pestrých stezek mohou kochat jak mořem, tak růžovým jezerem i dalšími krásami parku.

Foto: gg-foto, Shutterstock.com

Koupání v růžovém jezeře je nejen zážitek, ale také prospěje těluFoto: gg-foto, Shutterstock.com

Související témata:

Načítám