Hlavní obsah

Chorvatsko neláká jen mořem! 7 míst, která stojí za to vidět

Foto: Gaspar Janos, Shutterstock.com

Foto: Gaspar Janos, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Každoročně míří do Chorvatska statisíce Čechů, řada z nich navíc vlastním autem. Patříte-li mezi ně, vydejte se nejen na proslulé pláže – tahle krásná země nabízí mnohem víc turistických cílů.

Článek

Znáte z Chorvatska zatím jen Makarskou, Split nebo Baška Vodu? Dalmatské pobřeží je bezesporu nejoblíbenější místo, kam míří davy českých turistů, nicméně během dovolené se můžete vydat i jinam, klidně i hlouběji do vnitrozemí. Zajímavých cílů, které vás uchvátí, je hodně nejen u moře.

Nejkrásnější město Středomoří

I tak se přezdívá Dubrovníku, městu s velkou historií a řadou památek. Většina českých turistů ho ale míjí, protože zůstávají hned v nejzápadnější části pobřeží na Istrii nebo v populárních letoviscích. Když ale po pobřeží dojedete téměř až k hranicím s Černou Horou, posledním velkým městem na trase bude právě Dubrovník. Jedinečná soustava opevnění ve starém jádru i četné kostely, kláštery a paláce vynesly městu čestné místo na seznamu světového dědictví Unesco. I v parném létě je tu příjemně, ulice stíní četná zeleň, procházet se můžete pod košatými pomerančovníky i citronovníky. Víte, že Dubrovník si zahrál v seriálu Hra o trůny (2011–2019) město Královo Přístaviště?

Foto: Tatiana Dyuvbanova, Shutterstock.com

Starý Dubrovník je striktní pěší zóna, nádhernou procházku kolem hradeb a věžiček vám nezkazí žádná auta Foto: Tatiana Dyuvbanova, Shutterstock.com

Národní parky Krka a Paklenica

Generace odchovaná hrdinskými filmy o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi míří především na Plitvická jezera, kde se může kochat lokacemi z natáčení a mohutnými vodopády. Filmovalo se ale i jinde. Vydejte se třeba za vodopády řeky Krky u města Skradin či na skaliska hor Mali Alan a Tulove grede v jižní části pohoří Velebit. Zde najdete i národní park Paklenica, kde vás čekají působivé procházky skalními kaňony i podzemními tunely, horolezení, užijete si tu i adrenalinovou jízdu na kole nebo koupání v křišťálově čisté vodě.

Foto: Vaclav Volrab, Shutterstock.com

Kaňony Velika Paklenica a Mala Paklenica se na jaře místy žene mohutný proud vody, v létě je ale koryto vyschlé a pohodlně projdete suchou nohouFoto: Vaclav Volrab, Shutterstock.com

Vodopády bez davů

Chcete-li si užít peřeje, vodopády (krásné vodopády máme i u nás) a tyrkysově modrá jezírka bez davů, místo na Plitvická jezera zamiřte na Slunjčické vodopády a do historické osady Rastoke. Přírodní scenerie jsou tu neméně působivé, na březích řeky Slunjčica můžete spatřit i zachovalé vodní mlýny a dřevěné domky.

Foto: Dario Racane, Shutterstock.com

Vodopády a peřeje můžete sledovat i ze silnice cestou na Záhřeb, rozhodně stojí za to vystoupit a pokochat se jimi zblízkaFoto: Dario Racane, Shutterstock.com

Zlatý roh a skalní klášter na Brači

Ze Splitu i Makarské můžete trajektem přejet na ostrov Brač, který nabízí hned několik zajímavých cílů. Jedním z nich je Zlatni rat neboli Zlatý roh u města Bol, považovaný za nejkrásnější pláž Jadranu. Užijete si tu nejen relaxaci na oblázkové pláži dlouhé 630 metrů, ale díky silnému větru i kiting nebo windsurfing (větru se ale nebojte, díky borovicovému háji je část pláže vždy v závětří). Až se nabažíte polehávání na pláži, můžete se vydat autem nebo lodí do nedalekého skalního kláštera Blaca. V kamenných sálech se příjemně zchladíte a obdivovat můžete vzácné knihy či staré zbraně.

Foto: Simone Simone, Shutterstock.com

Pláž Zlatý roh mění vlivem větru a mořských proudů pravidelně svůj tvarFoto: Simone Simone, Shutterstock.com

Historické jádro města Trogir

Starobylý přístav Trogir leží nedaleko Splitu a díky četným kulturně-historickým pokladům se zapsal na seznam Unesco. Nesmíte minout románskou katedrálu svatého Vavřince, renesanční kapli svatého Jana Trogirského, dochované městské opevnění nebo 47 metrů vysokou zvonici, z níž se otevírá pohled na celé město, záliv i vzdálené pohoří Kozjak. Příjemné je i kochání četnými kostely, paláci a kláštery i toulání labyrintem trogirských uliček. Zamířit můžete dokonce i pod vodu: nachází se tu podmořská křížová cesta, kterou ale spatříte jen s potápěčským vybavením. A jestli jste milovníci seriálů, v Trogiru se natáčely některé epizody Pána času (Doctor Who, 2005–2020).

Foto: Alexey Fedorenko, Shutterstock.com

Historické jádro Trogiru leží na nevelkém ostrůvku a snadno ho projdete celéFoto: Alexey Fedorenko, Shutterstock.com

Slané jezero Mir

Na ostrově Dugi otok leží přírodní zajímavost: slané jezero Mir. Dostat se k němu lze například výletní lodí, z níž můžete obdivovat i další přírodní bohatství národního parku Telašćica. Samotné jezero vás překvapí neuvěřitelně teplou vodou – a navíc je slaná, a to díky četným podzemním trhlinám, kudy sem proniká voda z moře.

Foto: Ventura, Shutterstock.com

Lodě vás zavezou do mořské zátoky, odkud je to k jezeru pěšky už jen kousek. Vydejte se po koupeli i na útesy, z nichž se otevírá úchvatný pohled na moře Foto: Ventura, Shutterstock.com

Močály lákají milovníky ptáků

Nedaleko města Rovinj na Istrijském poloostrově se nachází mokřina Palud, která bude rájem zejména pro milovníky ptáků. Žije jich tu na dvě stě druhů, pozorovat můžete vzácné bekasiny nebo potápky. Podobnou podívanou zažijete i ve vnitrozemí, téměř až u srbských hranic, v národním parku Kopački rit. Spatřit tu lze i orla mořského a dalších 250 druhů ptactva, zajímavá je i přírodní scenerie. Na lodi se projedete mokřady, po jezerech, hustými lesy i vzrostlými loukami.

Foto: xbrchx, Shutterstock.com

Kopački rit láká na unikátní faunu a flóru, je jedním z největších přírodních mokřadů v EvropěFoto: xbrchx, Shutterstock.com

Chystáte se někam k vodě? Naučte se fígle proti zlodějům! Kam schovat u vody peníze, klíče a mobil?

Reklama

Načítám