Hlavní obsah

Děti zabalte s sebou! Pět evropských destinací, kde se bude líbit jim i rodičům

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

Než jste se stali rodiči, možná jste jako mnozí další před vámi doufali, že děti vám život až tak nezmění. Protože třeba cestování jste se vzdát nechtěli. A ani nemusíte! Mnohé evropské metropole jsou až překvapivě baby friendly. Kam můžete klidně vyrazit s celou rodinou?

Článek

Byli jste zvyklí cestovat ve dvojici nebo s kamarády, užívat si dobrodružné výpravy nebo klidné posedávání po kavárnách a hodinové návštěvy galerií? A teď máte obavy, zda to s dětmi nebude spíš trápení a nebude vám doma nejlépe? Vybrali jsme pět evropských metropolí, které se hodí na rodinný výlet, a v každé tři místa, která děti ocení a budou bavit i vás.

Londýn

Proč se vydat do města na Temži? Děti si užijí jízdu doubledeckerem, piknik si udělejte v Hyde Parku, omrkněte Buckinghamský palác a užijte si procházku podél řeky k legendárnímu mostu London Bridge.

Natural History Museum: V přírodovědném muzeu můžete klidně strávit celý den. Vyhlášená je expozice dinosaurů i 28 metrů dlouhý model velryby. A vstup je zdarma.

Harry Potter Studio: Patříte k fanouškům filmů o kouzelnících z Bradavic? Navštivte studia, kde se natáčely. Podíváte se do Brumbálovy pracovny i Hagridovy chýše, ochutnáte máslový ležák a nakouknete do Gringottovy banky. Vstupenky si kupte předem a počítejte s tím, že tu strávíte hodiny.

London Eye: Nejvyšší ruské kolo na světě najdete na levém břehu Temže, a i když je vstup dražší a fronty delší, stojí za to, podívat se na město z výšky.

Foto: Kraft_Stoff, Shutterstock.com

V Londýně se můžete vydat i do Příčné uliceFoto: Kraft_Stoff, Shutterstock.com

Berlín

Německá metropole je ideální na víkendový výlet. Je to město živé, plné kaváren a bister, památek a muzeí, které budou bavit vás i děti. Užijte si projížďku lodí po Sprévě kolem slavného Ostrova muzeí a nezapomeňte ochutnat currywursty.

Zoologické zahrady: Jsou tu hned dvě – Zoo Berlín a Tierpark – a za návštěvu stojí obě. Zoo Berlín je nejstarší a nejnavštěvovanější německá zoo a má celosvětově nejbohatší zastoupení druhů. A také jediné pandy velké v Německu!

Legoland Discovery Centre: Jeden německý park inspirovaný stavebnicí najdete u Mnichova, druhý u Berlína. A v něm svět legových Hvězdných válek, minisvět i testovací centrum.

DDR Museum: Muzeum NDR najdete v centru. Pro vás bude možná návratem do dětství, mladší generace uvidí, jak se za minulého režimu žilo. Navštívíte typický socialistický byt i obchody s omezenou nabídkou.

Foto: Profimedia.cz

Milovníci kostiček všech barev si v legovém centru přijdou na své a uvidí tam berlínské pamětihodnosti zase jinak – šikovně vystavěné z malinkých dílků stavebniceFoto: Profimedia.cz

Kodaň

Hlavní město Dánska doporučujeme projet na kole, projít si nádherné nábřeží Nyhavn plné barevných domečků a rezervovat si plavbu lodí po místních kanálech, kdy uvidíte i sochu malé mořské víly, která hledí na širé moře.

Tivoli: Zábavní park, který nesmíte minout. Užijte si nejstarší horskou dráhu na světě, adrenalinové atrakce, vláček, restaurace i krásný park, kde si můžete odpočinout.

Kastellet: Velkolepá pevnost ze 17. století má tvar pěticípé hvězdy, je obklopená vodou a vedle větrného mlýna tu najdete i děla nebo vojáky v nablýskaných uniformách.

Den Blå Planet: Modrá planeta je největší evropské akvárium. Budova je inspirovaná vodním vírem a v 53 nádržích budete obdivovat na 20 tisíc ryb a vodních živočichů.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Zůstaňte v parku Tivoli i po setmění – stojí to za toFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Vídeň

Z jižní Moravy jste v rakouské metropoli za chvíli a můžete si tu užít krásný den, dva i tři. Do centra děti nalákáte na sacher nebo pravý vídeňský schnitzel.

Prater: Prohlížíte si rádi město z výšky a máte rádi adrenalin? Pak je pro vás proslulé zábavní centrum s řetízkovým kolotočem a dalšími 250 atrakcemi jako dělané.

Zámek Schönbrunn: Můžete tu strávit nádherný den a stále budete mít co objevovat. Najdete tu nejstarší (a prý i nejkrásnější) zoo na světě – jejím symbolem jsou pandy velké. A je tu i parádní bludiště z keřů a botanická zahrada.

Muzeum ZOOM: Heslem muzea pro děti (dokonce už od 8 měsíců!) je „Ruce, mysl, srdce!“. Je tu povoleno se ptát, hrát si a všechno prozkoumat všemi smysly.

Foto: Triff

Že děti na památky nejsou? Vídeň nabízí historii, zvířátka i možnost ztratit se. V zámeckém parku Schönbrunn najdete i ozdobný gloriet s krásným výhledemFoto: Triff

Paříž

Pro někoho město lásky, pro jiné město módy. A také město, které byste měli ukázat dětem. Pochutnáte si na makronkách, uvidíte historii zblízka a ztratíte se v zahradách. Prohlédněte si Paříž z eiffelovky, projděte se po Montmartru.

Disneyland: Pohádkový ráj pro děti, kde se i dospělí nechají unést světem fantazie. Vyplatí se nechat si na návštěvu hodně času a navštívit jak Disneyland Park, tak Walt Disney Studios Park. A počkat na závěrečnou večerní show.

Jardin des plantes: Parků a zahrad je ve francouzské metropoli hned několik. V botanické zahradě najdete dětská hřiště, atrakce i menší zoo. A součástí je muzeum přírodních dějin s kostrou velryby a dalšími zvířaty.

Musée Grevin: Muzeum voskových figurín je pro mnohé fascinující a toto bylo založeno už v roce 1882. Těšit se můžete jak na hvězdy showbyznysu, tak na slavné osobnosti francouzských dějin.

Foto: Ferreiro, Shutterstock.com

Děti poskytují záminku užít si svět v Disneyho království i dospělákůmFoto: Ferreiro, Shutterstock.com

Reklama

Načítám