Hlavní obsah

Škola vaření ze zdravých potravin: Seznamte se s tempehem

Foto: thinkstock

Vaříte podle našeho receptu? To jsme rádi. Zkuste i další naše tipyFoto: thinkstock

Reklama

Poslední díl našeho seriálu Škola vaření ze zdravých potravin věnujeme nejméně známé bílkovině, a tou je tempeh. Navařili jsme, ochutnali a doporučujeme vám čtyři tipy na dobrá jídla!

Článek

Tempeh nepatří k příliš známým potravinám. Nejvíce se konzumuje v oblasti Indonésie, kde se podává velmi často a je významným zdrojem bílkovin. „Je nejkvalitnějším produktem ze všech sójových výrobků, obsahuje všechny aminokyseliny, a proto patří mezi komplexní bílkoviny,“ uvádí Ing. Monika Bartolomějová ze Světa zdraví a doplňuje, že neobsahuje žádný cholesterol, což má výhodu pro osoby, které si musejí dávat na množství cholesterolu v potravinách pozor.

Co ještě?

„Tempeh obsahuje celou řadu prospěšných látek,“ pokračuje ve výčtu nutriční specialistka. „Sójové isoflavony by mohly mít podle studií vliv na snižování nepříjemných příznaků souvisejících s menopauzou. Saponiny zase mají přirozený antibiotický účinek. Nevýznamné není ani množství vápníku, fosforu a železa.“

Tempeh má ořechovohoubovou chuť. Lze ho tedy přidat i do jakéhokoli receptu, kam se hodí houby.

V obchodech najdete tempeh smažený nebo uzený. Tyto dva se již nemusejí tepelně zpracovávat, takže si je můžete třeba přidat do salátu, ale i do polévky nebo je krátce orestovat. Na trhu lze koupit ještě tempeh natural, který je nutné ale tepelně upravit. Cena všech se pohybu od 45 Kč za 190 g.

Pojďte ale vařit!

Tempeh s mrkví a rýží

Na 2 porce potřebujete:100 g přírodního tempehu, 2 mrkve, 1 cibuli, hrst rozinek, hrst arašídů či lískových ořechů, 1 malý pórek nebo 3 jarní cibulky, sůl, 2 lžičky sójové omáčky, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce slunečnicového oleje

Foto: Jakub Jurdič

Díky oříškové chuti tempehu je dobré zkusit ho i na sladko: s rozinkami a ořechyFoto: Jakub Jurdič

Postup:Na oleji osmahněte mrkev nakrájenou na kousky, přidejte nakrájenou cibuli, tempeh, mrkev, rozinky, arašídy, pórek. Prohřejte, zalijte zálivkou dle chuti: voda, sojová omáčka, sladká paprika. Provařte. Podávejte s rýží, nebo bramborami.

Cibulačka s tempehem

Pro 2 osoby potřebujete:80 g uzeného tempehu, 2 bílé cibule, 1 malý pórek, špetku sušeného libečku, 1 lžičku mletého kmínu, 1/2 kostky zeleninového bujonu, 1 litr vody, 1 lžičku miso pasty, špetku čerstvé šalvěje, 1 stroužek česneku, sůl a bílý pepř dle chuti, 1 lžíce slunečnicového oleje

Foto: Jakub Jurdič

Lehce ogrilovaný tempeh se hodí i jako příloha k cibulačceFoto: Jakub Jurdič

Postup: Na oleji zpěňte dozlatova obě cibule, na kolečka nakrájený pórek, utřený česnek a šalvěj. Potom přendejte do hrnce s vodou a bujonem. Polévku dochuťte kořením, popřípadě miso pastou a na talíři podávejte s plátky tempehu. Tempeh můžete krátce ogrilovat na sucho v tousteru nebo na nepřilnavé pánvi.

Pomazánka z tempehu

Pro 2 osoby potřebujete:80 g uzeného tempehu, 2 lžíce plnotučného tvarohu, 1 lžícičervených fazolí v nálevu, 1 šalotku, sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

Foto: Jakub Jurdič

Další tip na neobvyklou a snadnou pomazánku. Ochutnejte ji!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Tempeh a šalotku pokrájejte, přidejte tvaroh, fazole a následně rozmixujte tyčovým mixérem do hladké hmoty. (Můžete tvaroh i vynechat.) Na závěr dle vlastní chuti dokořeňte pepřem a solí. Tato pomazánka je velmi výrazné chuti a zároveň velice variabilní. Podávejte s pažitkou a tmavým pečivem.

Tak ochutnejte!

Reklama

Načítám