Hlavní obsah

Školní pomůcky: Vybírejte je pozorně, můžete narazit na škodliviny!

Foto: Shutterstock

Podle jakých kritérií vybíráte školní pomůcky pro vaše děti?Foto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny končí, je čas nákupů věcí do školy. Děti zajímá obrázek na obalu, ale vy byste se měli pídit po zdravotní nezávadnosti a třeba i ekologické šetrnosti. Zaměřte se zejména na složení materiálů.

Článek

Pokud máte v rodině prvňáčka, asi už máte školní batoh koupený. Ale co nezbytné pomůcky? Některé je dobré pořídit už předem, jiné naopak až podle instrukcí ze školy.

Než půjdete nakupovat, udělejte si inventuru toho, co máte z loňska. Nůžky, pravítko nebo ořezávátko vydrží hodně a není třeba je měnit každý rok. Kreativní povahy si poradí i se vzhledem penálu. Někdy ho dokonce stačí jen pořádně vyprat nebo vyčistit kartáčkem.

Na co ale rozhodně nezapomeňte? Na ekologické a zdravotní hledisko nakupovaných věcí.

Sledujte složení

Pastelky nebo pera děti používají několik hodin denně a i přes zákazy je okusují a žmoulají. Ovšem na rozdíl od hraček legislativa nijak neupravuje jejich složení. Ekologické sdružení Arnika testovalo školní potřeby a pět z devíti náhodně vybraných kusů obsahovalo nebezpečné ftaláty. Jenže jak je poznat, když nejsou vidět ani cítit?

„Obecně se vyhýbejte výrobkům z měkkých plastů, ze kterých bývají vnější části patrových penálů – například s filmovými motivy. Upřednostněte výrobky z textilu – kartonu potaženého textilem – nebo plyše,“ doporučuje Eva Hladíková ze sdružení Arnika.

Foto: Shutterstock

I když jdete dokoupit jen pár věcí do školy, ujistěte se, z jakých jsou materiálůFoto: Shutterstock

Plastové jsou také obaly na sešity. „Hledejte v obchodech obaly z průhledných i barevných fólií, které obsahují polyethylen se čtyřkou v trojúhelníku nebo polypropylen, který je značen číslem pět,“ dodává Eva Hladíková. Po poradě se školou, a hlavně s dětmi zkuste obaly na sešity tentokrát vyrobit vlastnoručně – z papíru. Může to být hezky společně strávený čas, a ještě tím rozvinete manuální zručnost a fantazii dětí.

Do igelitových sáčků se balí i svačiny, ale máte možnost jít kreativní cestou a vybrat si nespočet omyvatelných krabiček.

Obezřetnost je na místě

Zdá se to neuvěřitelné, ale toxické látky na vás, respektive vaše děti, číhají všude. Proto chcete-li být opravdu důslední, vyhněte se lakovaným pastelkám kvůli toxickým kovům. Mazací gumy vybírejte raději z přírodního kaučuku, abyste nenarazili na PVC a zmíněné ftaláty. Sdružení Arnika dále radí vybírat fixy, barvy či lepidla na vodní bázi. Organická rozpouštědla se totiž uvolňují těkáním.

Několikrát použitý papír

Samostatnou kapitolou školních pomůcek jsou sešity. Dají se rozdělit v zásadě do dvou kategorií. „Buďto chcete bezdřevý, sněhobílý papír s celkově lepšími vlastnostmi, ovšem dražší. Nebo sáhnete po sešitech z recyklovaného papíru, které jsou zhruba o 20 procent levnější a samozřejmě také ekologičtější,“ vysvětluje Jan Diviš z firmy Vaše internetové papírnictví.

V tomto případě kupujete k přírodě šetrné výrobky a ještě ušetříte. „Ovšem u papíru je to výjimka. Ve většině ostatních školních pomůcek se hledisko ekologie spíš promítá do ceny negativně, takže výrobky zdražuje,“ dodává Diviš.

Papírová hmota se dá recyklovat zhruba čtyřikrát, v některých případech dokonce i pětkrát, ale ani potom nemusí papír putovat do spalovny. Může posloužit třeba v podobě doma vyrobených dekorací.

Foto: Archiv firmy

Nůžky KleenEarth mají rukojeť ze speciálního recyklovaného plastu Mikroban, který zabraňuje šíření a množení bakterií, prodává Office Depot a stojí 79 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Fixy Centropen z řady EKO obsahují inkoust vyrobený na bázi potravinářských barviv, takže je jednoduše vypratelný a nedráždí, prodává e-shop Spokojenakancelar, cena za sadu 12 kusů je 29 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Libuschka

Univerzální obal se hodí na jakoukoli knihu, protože jedna klopa je pevná a druhou si vytvoříte sami pomocí násuvné manžety, stojí 150 KčFoto: Libuschka

Foto: archiv firmy

Lepicí tyčinka Kores je z 60 % vyrobena z obnovitelných zdrojů a neobsahuje rozpouštědla ani kyseliny, 15g balení stojí 33 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Dárek s překvapením: klasickou dřevěnou tužkou Sprout můžete normálně psát, a až vás přestane bavit, zasadíte ji do květináče. Semínka přilepená na konci vzklíčí. Vybírat můžete z deseti druhů bylinek, prodává obchod Eco-Love za 70 KčFoto: archiv firmy

Ani pera nezaostávají

Že se dá opakovaně používat starý papír, ví každý. Ale recyklovaná pera? Jsou vyrobena z PET láhví, dřeva nebo kukuřice. Tuto „zelenou“ linku táhnou především renomované značky. Třeba pera Pilot z řady BeGreen jsou vyrobena z již použitých plastů. Podobné „eko“ produkty nabízí i Pentel.

Foto: archiv firmy

Pilot Acroball – stiskací kuličkové pero, které píše obzvláště hladce, s náplní na olejové bázi, stojí 48 KčFoto: archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Kuličkové pero vyrobené z biologicky rozložitelné, plně kompostovatelné hmoty Greenplast a recyklovaného papíru, prodává e-shop Zelenadomacnost, cena je 15 KčFoto: Archiv firmy

A na závěr ještě jedno varování: pokud takzvaně jdete po ceně a chcete ušetřit, dávejte si pozor na podezřele levné školní potřeby od bezejmenných výrobců nebo z tržnic. Mohou to být nebezpečné napodobeniny.

Podle jakých parametrů vybíráte školní pomůcky vy?

Reklama

Načítám