Hlavní obsah
2,9
(327)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Letošní masopust už je sice za námi, určitě ale nebude na škodu připomenout si sladký symbol masopustu: koblihy. Ty totiž tradičně symbolizují slunce a toho není nikdy dost. Prozařte si víkend omamnou vůní čerstvě nasmažených koblih!

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 koblih
Na koblihy
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 2 špetky soli
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce másla
  • 400 ml oleje
Na obalení
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1,5 lžičky skořice
Článek

Postup

01.

V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, koření (tedy nastrouhaný muškátový oříšek a mletou skořici) a cukr.

02.

V jiné misce prošlehejte mléko s vejcem a rozpuštěným máslem. Směs nalijte k suchým ingrediencím a pořádně promíchejte, až vznikne hladké jednolité těsto.

03.

V hlubokém hrnci na středním plamenu rozehřejte olej – měla by ho být aspoň čtyřcentimetrová vrstva, aby se koblihy řádně prosmažily. 

04.

Než se olej roztopí, vytvarujte si koblihy. Můžete je dělat jako úplně malé koblížky velikosti většího sousta a lžicí je sázet rovnou do horkého oleje, nebo jako klasické koblihy. Podle jejich velikosti je smažte z každé strany asi 2–3 minuty. Aby zůstaly hezky nafouknuté, smažte je z první strany pod poklicí.

05.

Cukr smíchejte se skořicí. Usmažené koblihy nechte na mřížce okapat od přebytečného oleje a pak je ještě teplé obalujte ve skořicovém cukru. Můžete podávat klidně ještě teplé!

Usmažit si můžete taky jablka v županu, klasické španělské churros máčené v horké čokoládě nebo vdolky s povidly a tvarohem.

Reklama

Načítám