Hlavní obsah

Skořicové kobližky

Hodnocení:
(293)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Letošní masopust už je sice za námi, určitě ale nebude na škodu připomenout si sladký symbol masopustu: koblihy. Ty totiž tradičně symbolizují slunce a toho není nikdy dost. Prozařte si víkend omamnou vůní čerstvě nasmažených koblih!

Ingredience pro:
8 koblih
Na koblihy
  • 1.5 hrnku hladké mouky
  • 1.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 2 špetky soli
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 400 ml oleje na smažení
Na obalení
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1.5 lžičky mleté skořice
Článek

Postup

Krok 1: V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, koření (tedy nastrouhaný muškátový oříšek a mletou skořici) a cukr.

Krok 2: V jiné misce prošlehejte mléko s vejcem a rozpuštěným máslem. Směs nalijte k suchým ingrediencím a pořádně promíchejte, až vznikne hladké jednolité těsto.

Krok 3: V hlubokém hrnci na středním plamenu rozehřejte olej – měla by ho být aspoň čtyřcentimetrová vrstva, aby se koblihy řádně prosmažily. 

Krok 4: Než se olej roztopí, vytvarujte si koblihy. Můžete je dělat jako úplně malé koblížky velikosti většího sousta a lžicí je sázet rovnou do horkého oleje, nebo jako klasické koblihy. Podle jejich velikosti je smažte z každé strany asi 2–3 minuty. Aby zůstaly hezky nafouknuté, smažte je z první strany pod poklicí.

Krok 5: Cukr smíchejte se skořicí. Usmažené koblihy nechte na mřížce okapat od přebytečného oleje a pak je ještě teplé obalujte ve skořicovém cukru. Můžete podávat klidně ještě teplé!

Usmažit si můžete taky jablka v županu, klasické španělské churros máčené v horké čokoládě nebo vdolky s povidly a tvarohem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek