Hlavní obsah

Skrytý důvod toho, proč někteří zůstávají ve vztazích

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Když jste ve vztahu nešťastní, proč v něm zůstáváte? Dobrá otázka. Třeba je to proto, že se děsíte neadekvátní reakce svého partnera. Má tahle situace nějaké řešení?

Článek

Seznam možných důvodů, proč muži a ženy zůstávají v nešťastných vztazích, je dlouhý. Finanční problémy a děti patří k častým odpovědím. Nicméně mnoho lidí nefungující partnerství neopustí i z jiných příčin, o kterých se moc nemluví. Tým vědců z univerzity v Utahu provedl výzkum , který je výmluvný až dost.

Pepa to prostě nezvládne!

Lidé při rozhodování, zda ukončit vztah, berou v úvahu nejen své vlastní touhy, ale také to, do jaké míry si myslí, že jejich partner chce a potřebuje v partnerství pokračovat. „Čím více jedinec věří v to, že ho protějšek miluje a touží s ním zůstat, tím méně je pravděpodobné, že bude strůjcem rozchodu,“ uvádí psycholožka Samantha Joel, hlavní autorka studie. Její tým monitoroval a zpovídal 1348 jedinců po dobu dvou měsíců. Někteří z nich se v rámci úvodních dotazníků svěřili s tím, že v současném partnerství nejsou příliš spokojení.

Foto: silverkblackstock, Shutterstock.com

Pokud cítíte, jak je partner ve vztahu oddaný, těžko se rozhodujete pro rozchodFoto: silverkblackstock, Shutterstock.com

Chci odejít, ale…

Upřednostňujeme pocity a touhy ostatních? Působí to tak, ale nic není jen černé, nebo bílé. „Pokud se vztah postupem času zlepšuje, bylo to dobré rozhodnutí. Ale jakmile se partnerství žene spíš do záhuby, ten, který mu dal šanci, se pochopitelně bolestivě trápí,“ podotýká psycholožka Samantha Joel. Jinými slovy, možná i vy máte zaječí úmysly, ale obáváte se, co to s protějškem udělá. Začne se trápit? Propadne alkoholismu nebo hazardním hrám? Či snad začne vyhrožovat, že si sáhne na život? To (ne)můžete dopustit.

„Pocit zodpovědnosti, lítost či výčitky svědomí hrají v partnerství velkou roli. Každý den se s tím setkávám u svých klientů,“ komentuje výsledky studie Seth Meyers, expert na seznamování a vztahy z Los Angeles.

Katastrofické konce lásky

Tyto emoce si přinášíte z dětství, kdy se dostanete do situace, že jste znepokojeni vlastním pocitem osamění. „Nedávno mi jedna klientka vyprávěla, že by se její přítel s rozchodem nevyrovnal. Předvídala jeho deprese i sebepoškozování. Představovala si, že sedí sám ve svém bytě, cítí se ztracený a na dně. Ta myšlenka ji děsila,“ popisuje Seth Meyers na svém blogu.

„Je sice fajn, že jste empatičtí a citliví, ale nic se nemá přehánět. Podepsat se to pak může na vašem zdraví. Zeptejte se sami sebe, co tím získáte, když ve vztahu zůstanete, popřípadě co vás děsí, nebo uklidňuje. Teprve poté se střízlivě rozhodněte, jestli skutečně chcete v partnerství pokračovat,“ uzavírá Seth Meyers. A co když protějšek reálně vyhrožuje, že rozchod neustojí? Můžete mu pouze doporučit odbornou psychologickou pomoc, zbytek si musí zařídit sám. Ostatně, za svůj život je zodpovědný stejně jako vy za ten svůj.

A jak to máte vy? Už vám někdo někdy vyhrožoval slovy, že se s ním nemůžete rozejít?

Reklama

Načítám