Hlavní obsah

Ubíjí váš vztah stereotyp? 5 tipů, jak předejít rozchodu

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stereotyp. Někomu možná nahání pořádnou husí kůži. Jenže pokud chcete fungovat v dlouhodobém vztahu, pak se mu prostě nevyhnete. Můžete ale dělat něco pro to, abyste se ve stereotypu nezačali nudit. Jak na to?

Článek

Na začátku vztahu nemůže být o nějakém stereotypu či rutině ani řeč. Ty přicházejí s každou další středou, kdy partner odejde na fotbal a vy máte klid jen pro sebe, s každou další společnou snídaní, kterou vy připravujete, zatímco on si balí věci do práce, nebo s pravidelnými telefonáty s jeho matkou. Ať chcete, nebo ne, po prvotní zamilovanosti, která na člověka působí jako koktejl hormonů, přichází vystřízlivění – a to může být spojené se stereotypem.

Určitý stereotyp, nebo tomu lze říkat řád či pořádek, je v životě nutný pro psychickou rovnováhu, ale v někom může evokovat nudu. Záleží vždy na úhlu pohledu a nastavení člověka. „Nuda ve vztahu se může objevit v souvislosti s tím, že toho druhého už znáte tak dokonale, že pro vás není tajemný a nepotřebujete nic nového objevovat,“ vysvětluje psychoterapeutka Šárka Vávrová. Pakliže patříte mezi lidi, kteří si slova „stereotyp“ či „rutina“ spojují právě s nudou, máme pro vás pár tipů, jak tomu předejít.

1. Flirtujte

Na počátku všeho je chemie, vzájemné jiskření. A s tím je spojeno i flirtování, kterého ale s postupujícím časem mnohdy ubývá. Vzpomeňte si na chvíle, kdy jste se snažili jeden druhého okouzlit a používali jste na sebe rafinované tajné zbraně. Možná vám to připadá jako samozřejmost, ale uvidíte, že malá chvilka nevinného partnerského flirtování vás z případného stereotypu vytrhne.

2. Běžte na rande

S flirtováním souvisí i to, že není na škodu vyrazit si občas na rande. Na skutečné, se vším všudy. Pořádně se vyfikněte, žádné „Nestihla jsem si umýt vlasy, ale to nevadí, vždyť mě zná i s mastnou hlavou...“. Sejděte se mimo domov i místa, kde se běžně pohybujete nebo na která jste zvyklí. Správného kouzla dosáhnete ve chvíli, kdy se nebudete bavit o tom, zda jste už zaplatili složenky či jestli zítra konečně pověsíte ten obraz, co jste dostali. Určitě najdete mnoho dalších společných témat, na která vám mnohdy nezbývá příliš času.

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Na rande se vyhněte debatě o každodenních starostech a strastech, o tom si můžete povídat domaFoto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

3. Zachovejte si koníčky

Nudě ve vztahu dokonale předejdete, když si zachováte koníčky a nastolíte rovnováhu v čase stráveném spolu. Je samozřejmě dobře, pokud s partnerem sdílíte společné zájmy, přesto byste si každý měl uchovat kus toho, co vás tolik bavilo předtím, než jste se dali dohromady. Jakmile vypustíte hobby, začnete se v životě nudit a to se může promítnout i do vztahu.

Lásce ale škodí i opačný extrém. „Jestliže partner tráví čím dál více času bez vás anebo je poslední dobou až příliš zaneprázdněn, může za tím být nuda,“ varuje newyorský vztahový expert Demetrius Figueroa. (A tohle se může stát, pokud budete trávit všechen čas pouze s partnerem.)

4. Hádejte se

Zdravé a konstruktivní hádky a diskuze jsou součástí každého vztahu. A nezáleží, zda se přete o to, kdo je na řadě s vyklízením myčky, či o politické situaci. Jenže někteří lidé se sporům vyhýbají. Někdy aby měli klid anebo je jim nepříjemné konfrontovat svůj názor s partnerovým. Jestli se budete snažit potěšit protějšek tím, že s ním budete ve všem souhlasit, půjdete sami proti sobě – ztratíte vnitřní jiskru, která pomáhá udržovat vztah. Říct odlišný názor není trestné ani se za to s vámi nikdo nerozejde. Naopak, drobná rozepře může rozdmýchat udušené emoce – a s nimi se pojí i ty milostné.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Nechce se s vámi hádat? Možná se mu prostě nechce Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

5. Zbavte se mobilu

Někdy se do nudy ve vztahu můžete propadnout i tím, že více času věnujete mobilnímu telefonu nežli partnerovi. Jasně, neznamená to, že jen co přijdete domů, musíte přístroj vypnout a zapnout ho opět až zase při odchodu. Jeden z vás navíc může koukat do mobilu, zatímco druhý do knihy a vzájemná interakce vyjde nastejno. Jenže pokud se domluvíte na společně stráveném večeru a jeden nedá téměř po celou dobu telefon z ruky, druhého to může začít pěkně nudit – zvlášť když tak začne vypadat větší část společně stráveného dne.

Zažili jste nudu ve vztahu? Co jste s tím dělali? 

Reklama

Související témata:

Načítám