Hlavní obsah

Přátelí se s vámi, i když jste vdaná? Klesá mu testosteron!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Manželský stav může život ovlivnit mnoha způsoby. A nejen váš. Jakmile totiž na radnici řeknete vytoužené „ano“, nevědomky získáte jednu schopnost, za kterou vám přátelé vašeho muže rozhodně nepoděkují.

Článek

Máte manžela a spoustu kamarádek. I kamarádů mužského pohlaví. Ti s vámi ochotně zajdou na víno nebo vás vyzvednou na letišti, když se partner zdrží v zácpě. Dohady, jestli se muž a žena mohou – bez vedlejších úmyslů – přátelit, nechme teď stranou a zaměřme se na to, jak kamarádství ovlivňuje hladiny mužského hormonu testosteronu. Muži, kteří se druží s manželkami svých přátel, jsou na tom dost bledě.

Které ženy snižují mužům testosteron?

Testosteron hraje u obou pohlaví klíčovou roli v sexuální touze i reakci. Díky němu si sex dokážete víc užít a vychutnat, rychleji se vzrušíte a snadněji dosáhnete orgasmu. Když na ulici potkáte sexy muže, hladina hormonu se zvýší – a stejné je to u protistrany. V podstatě se jedná o způsob, jak tělo iniciuje námluvy a připravuje se na pohlavní styk. Je tu však jeden malý háček a ten se rozhodně nebude líbit pánům, kteří mají blízko k manželce svého parťáka.

Výzkumní pracovníci z americké Missourské univerzity testovali hladiny testosteronu u mužů dříve a poté, co dotyční dobrovolníci strávili čas s manželkami svých přátel. Jejich zjištění, která mimo jiné publikoval magazín Human Nature, ukázala, že hladiny hormonů u mužů poklesly poté, co se pánové dostali do blízkosti provdaných žen. A to bez ohledu na to, jestli jim připadaly atraktivní nebo ne. Zajímavý jev! Tipnete si, co ho způsobuje?

Foto: baranq, Shutterstock.com

Manželův kamarád si s vámi rád povídá? A co na to jeho testosteron?Foto: baranq, Shutterstock.com

Věrnost a přátelství až v první řadě

Výzkumníci se domnívají, že za uvedeným poklesem testosteronu stojí podvědomá touha po míru a harmonii mez lidmi. Před tisíci a tisíci lety se člověk soustředil hlavně na přežití a byl připraven soutěžit s kdekým, jen aby nakrmil sebe a svou rodinu. Testosteron v tom všem hrál klíčovou roli: je spojen s agresivnějším chováním a silnějším libidem a je snadné si představit, jak byla jeho vyšší hladina pro mladého muže užitečná, když se snažil předávat geny další generaci.

Lidé však postupem času začali žít a pracovat ve skupinách, aby měli jídlo, přístřeší a bezpečí. To změnilo jejich chování: počali přihlížet i k potřebám ostatních jedinců, protože jinak by nikdo z komunity nepřežil. A právě proto začalo u mužů ubývat testosteronu. Dalo by se to popsat jako přírodní způsob zabezpečení proti rivalitě a pokušení svést kamarádovu partnerku, kvůli níž by se dosud fungující systém (živo)bytí mohl zhroutit.

Přejete mu dobré? Nekamaraďte s ním

Je nepravděpodobné, že se lidstvo vrátí do jeskyně, ale je fajn vědět, že i v moderní společnosti existují jistá pravidla – jen to vždycky někdo odnese. Pokud jste vdané a máte okolo sebe přátele svého muže, podle vědců dost možná ovlivňujete to, že tihle nešťastníci mají menší chuť na sex, jsou unavení, podráždění, náladoví, mají sklony k obezitě a nespavosti. Typické příznaky ubývající hladiny testosteronu! Zdá se, že na ženy se dá hodit opravdu cokoli. Tak jim pojďme ten testosteron zase trochu zvednout!

Některá přátelství jsou zkrátka divná. Jak poznat kamaráda, který vám spíš škodí?

Reklama

Načítám