Hlavní obsah

Miluji ho, ale... Co mohou být vážné důvody k rozchodu?

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Láska sice hory přenáší, ale jsou situace, kdy je to opravdu pořádná tíha. A někdy se může stát, že ačkoliv se dva lidé mají opravdu rádi, být spolu prostě nemohou. Pak jim nezbývá nic jiného než to ukončit.

Článek

Rozejít se, když vám ten druhý zase nic tak hrozného neudělal? Poslechnout mozek namísto srdce může být pěkně těžký úkol. Zvláště pokud má srdce tendence zkreslovat realitu a ukazovat vám věci v lepším světle, než jsou. Jenže někdy je potřeba upřednostnit rozum a říct si, že už to opravdu nemá smysl. I když je smutné si to přiznat, pouze láska k dlouhodobému, rovnoprávnému a spokojenému vztahu nestačí. Na které problémy je i ona krátká?

1. Odlišná představa o budoucnosti

Myslet si, že druhého změníte, je sice krásná romantická představa, ale lépe funguje v zamilovaných příbězích než v reálném životě. Jestliže vám muž v začátcích vztahu říká, že děti nechce (ať už proto, že je má, anebo se na otcovství prostě necítí), raději mu věřte a vycouvejte dříve, než bude pozdě. Kompromisy jsou sice možné, ale jen do určité chvíle. Pak to bude vždycky štěstí na úkor druhého.

2. Ztracená důvěra

Vztah nemusí ztroskotat na nevěře, ale na ztrátě důvěry z ní plynoucí ano. Pokud partner někde „ulítne“ a vy se s tím dokážete srovnat a odpustit mu, pak je to v pořádku a můžete dál fungovat jako pár. (Zkuste tyto rady, jak přežít nevěru.) Byť je tedy zapotřebí medvědí síly tohle zemětřesení ustát. Jenže jakmile se vám nepodaří obnovit důvěru a jste vůči partnerovi podezíravé, a to nejen co se týče jiných žen, nemá takový vztah smysl.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Pokud nevěru nedokážete odpustit a zůstalo ve vás semínko pochybností a nedůvěry, vztah nemá příliš šancí na dlouhodobé udržení Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

3. Vztah na dálku bez doby expirace

Jestliže partner musí být pracovně třeba rok v jiném městě, pak se to určitě dá vydržet. Velké vzdálenosti jsou sice pro vztah těžké, ale dají se překonat, když víte, že to jednou skončí a pak vám nic nebude bránit žít společně. Pokud je však jeho návrat anebo sestěhování v nedohlednu a není stanovený žádný termín, ani přibližný, potom je namístě zamyslet se, zda má vůbec smysl takový vztah budovat. Můžete se milovat sebevíc, ale zároveň k sobě buďte upřímní: řekněte si, zda třeba dalších deset let chcete žít neustále na cestách mezi vašimi domovy.

4. Minulost silnější než přítomnost

Člověk má občas pocit, že je láska všemocná a překoná problémy ve vztahu, ať jsou jakéhokoliv rázu. Jenže to tak bohužel není. Pakliže jste se se svým protějškem už jednou rozešli, zřejmě tam bylo něco, co vám přišlo natolik závažné, že jste se s tím nedokázali srovnat. Myslíte, že napodruhé to zmizí a zůstane jen bezproblémová láska? Ano, někdy se dva lidé potkají v nevhodnou dobu a na druhý pokus jim to klapne, ale jestliže cítíte stejné problémy jako poprvé, není důvod to protahovat.

5. Pocit, že by to mělo skončit

Ačkoliv máte druhého rádi, vzadu v hlavě vám cosi našeptává, že váš vztah není tak úplně ono. Možná nejste ani schopni pojmenovat, co vám vadí či nevyhovuje, ale nepříjemného pocitu se nemůžete zbavit. Občas se prostě stane, že dva lidé pro sebe nejsou stvořeni, ačkoliv to nemusí mít racionální důvod. Někdy je zkrátka potřeba sundat si růžové brýle a nahlédnout na svět s kapkou rozumu.

6. Hádky hraničící s agresí

Jistě znáte poučky, že hádky jsou kořením vztahu, jenže vám připadá, jako byste měli nos plný pepře a chilli, a nemůžete se nadechnout? Ono totiž všeho moc škodí, a jakmile hádky přejdou od zdravé rivality k boji o nadvládu, je načase dát zpátečku. Hádky by neměly být na denním pořádku a už vůbec k nim nepatří bouchání dveří, sprosté nadávání anebo pochybnosti, proč druhého vlastně milujete. Takováhle láska je jen destruktivní.

A takhle poznáte už v začátku, že váš vztah nebude fungovat.

Reklama

Související témata:

Načítám