Hlavní obsah
4,4
(5)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Přemýšlíte, jak připravit originální večeři? Čekáte rodinnou návštěvu a nevíte, čím zaujmout? Připravte na stůl slaný koláč s rajčaty a uzeným masem.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 1 balení listového těsta
  • 3 lžíce hořčice
  • 5 ks rajčat
  • 2 ks bílá paprika
  • 4 ks vejce
  • 300 g uzeného masa
  • 50 g sýru eidam
  • 50 g sýru s modrou plísní
  • 1 lžička oleje
  • 1/2 hrsti hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte ingredience – dejte vařit uzené maso (popřípadě sójové – to je pak nutné vyždímat v ruce), které poté nakrájejte na malé kousky. Rajčata a papriky (omyté a očištěné) nakrájejte na tenká kolečka, sýry nastrouhejte nahrubo.

02.

Koláčovou formu vymažte olejem a vysypte moukou. Listové těsto rozdělte na dvě části v poměru 2 : 1. Menší část si dejte stranou a tu větší vyválejte na kulatou placku a vložte ji do formy. Měla by mít takový průměr, aby vyplnila formu a okraje byly hezky i po stranách do výšky.

03.

Dno propíchejte na několika místech vidličkou a potřete hořčicí. Poklaďte rajčaty (6 koleček si nechte na závěr) a paprikami a posypte částí nastrouhaného eidamu. Na sýr poklaďte maso a hojně posypte zbylým eidamem a nivou. Na vrch koláče naaranžujte kolečka rajčat a zalijte rozšlehanými vejci. Trochu si nechte na potření mřížky z listového těsta.

04.

Tu vyrobíte tak, že si na velmi tenkou kulatou placku vyválíte zbylou třetinu těsta a rádýlkem či nožem nakrájíte asi 1,5centimetrové proužky, které naskládáte v asi 4centimetrových rozestupech na koláč. Mřížku potřete zbylým vejcem a vložte koláč do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia. Při této teplotě pečte asi 15 minut, poté teplotu snižte na 150 stupňů a dopečte dozlatova. Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám