Hlavní obsah

Geniální vychytávka na skvrny: Udělejte si doma sprej, který je zlikviduje

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Reklama

Skvrny od rtěnky, make-upu a červeného vína bývají velmi „odolné“ vůči běžným čisticím postupům. Poradíme vám pár jednoduchých triků, díky nimž bude vaše oblečení zase jako nové.

Článek

Na návštěvě se polít džusem nebo se v restauraci pobryndat omáčkou je trapas sám o sobě. A což teprve mít další hodiny na sobě oblečení s nevzhlednou skvrnou, která všem připomíná, jaká jste nemehla. Příště už z takové situace můžete rychle a elegantně „vybruslit“. Když se vám něco takového stane, požádejte o sklenici obyčejné sodovky a hadřík. Pak se nenápadně vytraťte na toaletu, skvrnu polijte sodovkou, nechte chvíli působit a potom ji důkladně odsajte hadříkem. Uvidíte, že tímto způsobem leckteré „katastrofy“ obratem vyřešíte.

Na rtěnku platí vazelína nebo chléb

První tip, jak se zbavit rtěnky na košili či tričku, je přímo od profesionálů z čistíren. Prý stačí skvrnu potřít trochou bílé vazelíny a jemným poťukáváním ji „vmasírovat“ do tkaniny. Pak už oblečení vyperte na doporučenou teplotu. Až ho z pračky vyndáte, po skvrně od rtěnky nebude ani památky.

Horší je to s kabáty nebo oděvy z pravé vlny, které do pračky nesmějí. A běžet kvůli každému fleku hned do čistírny, to je otrava. Zkuste to s obyčejným chlebem. Utrhněte kousek střídky a udělejte z ní kuličku. Tou opakovaně přejíždějte po skvrně od rtěnky, dokud z látky nezmizí. Tuto metodu můžete samozřejmě použít i pro oblečení, které se dá následně vyprat.

Chlebová kulička zafunguje i v případě, že potřebujete z oblečení odstranit stopy po tužce. Hlavně odolejte pokušení použít klasickou gumu! Tím byste dílo zkázy naopak dokonali, protože gumováním čáry na látce ještě víc zvýrazníte. Obdobných triků existuje celá řada. Jestlipak víte, že s odstraněním přilepené žvýkačky vám pomůže majonéza?

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Umazaly jste se rtěnkou? Poradíme, jak se šmouhy zbavit Foto: KieferPix, Shutterstock.com

S make-upem zatočí soda

Velkým nepřítelem čistého oblečení je make-up. Zvláště tekutý vám už možná párkrát pokazil náladu při ranním líčení, když ukápl na rukáv nebo na sukni. Pro tento případ je dobré mít stále po ruce balení jedlé sody. Ihned ji nasypte na celou skvrnu a jemně ji vetřete do látky. Pak navlhčete malý kartáček, například starý kartáček na zuby, a pozůstatky make-upu opatrně čistěte tak dlouho, dokud není poskvrněné místo opět absolutně čisté.

Na červené víno zabere ocet

Ubrus nebo oděv potřísněné červeným vínem zavání malérem. Asi nejznámějším prostředkem na odstranění skvrny je kuchyňská sůl. Ta do sebe sice většinou „natáhne“ víno, ale flek málokdy úplně zmizí. Pokud to látka sneste, na vrstvičku soli nalijte trochu horké vody; čisticí efekt to znásobí.

Rovněž můžete použít prostředek na nádobí lehce naředěný vodou. Nalijte ho na látku, jemně ji promněte a následně vymáchejte v čisté vodě. Na závěr znečistěné místo potřete hadříkem namočeným v bílém octě, oblečení znovu vymáchejte a vyperte běžným způsobem. Velmi účinný je také borax, který koupíte v drogerii. Lžíci této sloučeniny rozpusťte ve dvou šálcích teplé vody, do roztoku na pět minut namočte část oděvu politou červeným vínem a pak ho ihned vyperte. Poradíme vám ještě další finty na rádoby neodstranitelné fleky, a to bez použití chemie.

Zázračný sprej? Vždy s sebou!

Budete potřebovat: 100 ml bílého octa, 70 ml čpavku, 50 ml jedlé sody, 10 ml tekutého kastilského mýdla (koupíte v obchodech s přírodními produkty a v některých supermarketech), 1,5 litru vody

Postup: Všechny ingredience důkladně promíchejte ve velké nádobě. Část směsi přelijte do rozprašovače, podle potřeby jím postříkejte znečištěné místo na oblečení a nechte působit minimálně pět minut. Potom skvrnu vytřete dosucha flanelovým hadříkem a oděv ihned vyperte. Tento přípravek obyčejně zabere na každý flek, pokud ovšem zareagujete hned.

Máte nějaký speciální tip, jak odstranit skvrny z oblečení?

Reklama

Související témata:

Načítám