Hlavní obsah

Sladká pokušení ze zakysané smetany

Foto: zakysana-smetana.cz

Dezerty ze zakysané smetany si určitě oblíbíteFoto: zakysana-smetana.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste-li příznivci téhle krémové bílé dobroty, jistě uvítáte čtyři naše dnešní tipy, jak si zpříjemnit letní odpoledne. Zakysaná smetana totiž jistě nejen podle mě patří k tomu nejlepšímu, čím si člověk může osladit život!

Článek

Zakysaných smetan je na trhu nepřeberné množství a je samozřejmě jen na vás, kterou si vyberete. Light smetany jsou sice o něco zdravější než jiné, nezapomeňte ale na jednu důležitou věc: plnotučná „zakysanka“ prostě chutná úplně jinak, a od toho se odvíjí i chuť upečené dobroty.

Jablečný koláč se smetanou

Na 1 koláč potřebujete: 7 středně velkých jablek, 100 g cukru, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 160 g másla, 3 vejce, 1 lžíci citronové šťávy, citronovou kůru z 1 citronu, 4 lžíce mletých lískových oříšků, 220 g polohrubé mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva. Na náplň si nachystejte 100 g zakysané smetany, 250 g měkkého tvarohu, 1 lžíci škrobu a 1 žloutek.

Postup: Jablka zbavte jádřinců a oloupejte je. Nakrájejte 4 jablka  na menší kostičky a 3 jablka na plátky. Všechna pokrájená jablka (kostičky i plátky) dejte do mísy a zalijte směsí medu, rumu a citronové šťávy. Kostičky a plátky ale nechte oddělené od sebe.

Z 80 g cukru a 120 g másla utřete krém a postupně do něj přidávejte citronovou kůru, vejce, sůl a mleté ořechy. Mouku prosejte s kypřícím práškem a vmíchejte do krému. Ze vzniklé směsi vypracujte těsto a poté do něj postupně zapracujte jablka nakrájená na kostičky a 2 lžíce rumové směsi, kterou byla zalitá. Zakysanou smetanu smíchejte s tvarohem, škrobem a žloutkem.

Těsto narovnejte do koláčové formy a na něj rozetřete smetanovou směs. Dno poklaďte jablky nakrájenými na plátky, posypte zbytkem cukru a zbylé máslo nakrájejte na plátky a rozprostřete na jablka. Takto připravený moučník pečte v troubě předehřáté na 180⁰C asi hodinu. Ještě horký koláč můžete potřít meruňkovou marmeládou – bude sladší.

Medový dezert

Na 1 koláč potřebujete: 300 g hladké mouky, 150 ml medu, 120 g cukru krupice, 180 g zakysané smetany, 1 vejce, 2 žloutky, 1/2 sáčku kypřicího prášku, 1 lžíci perníkového koření. Na krém si nachystejte 250 ml mléka, 120 g cukru, 50 g hladké mouky, 150 g másla, 2 žloutky, 1/2 sáčku vanilkového cukru. Na ozdobu si připravte nasekané vlašské ořechy.

Postup: Mouku s kypřícím práškem a perníkovým kořením prosejte do mísy. Postupně přidejte med, cukr, smetanu, vajíčko a žloutky a vypracujte hladké těsto. Hluboký plech vystelte pečicím papírem a na něj rovnoměrně rozprostřete hladké těsto. To pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut.

Než se korpus upeče, připravte si krém. Do rendlíku nalijte mléko, přidejte cukr a mouku a na mírném plameni směs vymíchejte do hladka. Pak ji nechte vychladnout. Máslo utřete se žloutky a vanilkovým cukrem a smíchejte s vychladlým krémovým základem. Těsto po upečení rozkrojte na 3 pruhy. Každý pruh potřete krémem a položte je na sebe jako sendvič – navrch má být krém. Celý dezert včetně boků potřete zbývajícím krémem a posypte nasekanými vlašskými ořechy. Dort potom opatrně vložte do igelitového sáčku a nechte v ledničce vychladit a odležet.

TIP: Místo vlašských ořechů dezert můžete posypat nastrouhaným perníkem.

Foto: zakysana-smetana.cz

Po medovém dezertu se jen zaprášíFoto: zakysana-smetana.cz

Čokoládové muffiny

Na 8–10 muffinů potřebujete: 250 g hladké mouky, 100 g bílé čokolády, 1 lžičku jedlé sody, 30 g kakaa, 80 g másla, 80 g cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g kvalitní tmavé čokolády, 2 vejce, 250 g zakysané smetany.

Postup: V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a nasekané kousky bílé i tmavé čokolády (část si jich nechte stranou na posypání). Vedle v míse metlou důkladně smíchejte vejce se zakysanou smetanou, cukrem a změklým máslem. Máslo s vejci pak opatrně přimíchejte do mouky s kakaem. Lžící naplňte formu na muffiny (vždy do poloviny, při pečení hodně nabudou na objemu), posypte je zbylou čokoládou a pečte asi 20 minut při 180⁰C.

TIP: Místo části čokolády zkuste jako obměnu do muffinů přidat borůvky.

Foto: zakysana-smetana.cz

Muffiny se zakysanou smetanou konkurují klasickýmFoto: zakysana-smetana.cz

Jemný koláč s karamelem a čokoládovým krémem

Na 1 koláč potřebujete: 220 g hladké mouky, 60 g cukru, 120 g rostlinného tuku na pečení, 1 vejce, špetku soli a hladkou mouky na podsypávání. Na krém budete potřebovat 150 g zakysané smetany, 250 g čokolády na vaření, 30 g másla a 40 g cukru moučka. Na karamel si nachystejte 200 g cukru krupice, 3 lžíce másla, 300 ml smetany na vaření a 30 g kukuřičného škrobu.

Postup: Na pracovní plochu prosejte mouku, přidejte cukr, změklý tuk, sůl, vejce a vše důkladně propracujte. Těsto pak nechte 30 minut odpočinout zabalené do potravinářské folie v ledničce. Odpočinuté těsto rozválejte do kulata na plát silný asi 0,5 cm, přeneste ho do koláčové formy a vtlačte rovnoměrně do okrajů. Těsto na dně propíchejte vidličkou a pečte v troubě předehřáté na 170⁰C asi 15–20 minut.

Mezitím si připravte karamel. Cukr rozpusťte v kastrůlku, dokud nebude mít zlatavou barvu. Poté k němu přilijte smetanu, přidejte máslo a vše dobře rozmíchejte. Směs nechte na plotně stažené na minimum a míchejte, dokud se karamel zcela nerozpustí ve smetaně. V závěru přidejte kukuřičný škrob rozmíchaný v troše vody a ještě asi minutu vařte, až směs zhoustne. Horkou karamelovou směs nalijte na upečené těsto a nechte zatuhnout a vychladnout.

Rozlámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni spolu s máslem. Pak ji nechte zchladnout a ušlehejte ji s cukrem a zakysanou smetanou. Takto připravený čokoládový krém rozetřeme na ztuhlou karamelovou náplň a dejte uležet ještě asi na půl hodiny do ledničky, aby krém ztuhl. Pokud chcete mít dort hezčí, můžete poloztuhlý krém „pomalovat“ vidličkou.

Foto: zakysana-smetana.cz

Tento koláč si nemůžete nechat ujítFoto: zakysana-smetana.cz

Svoje tipy na moučníky se zakysanou smetanou můžete vkládat do sekce Vaše recepty.

Reklama

Související témata:

Načítám