Hlavní obsah

Sladké pečení s dětmi

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nebojte se, děti to hravě zvládnouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Pokud máte doma malé prcky, a zvlášť holčičku, pak byste jim mohla udělat letos velkou radost. Ať si taky něco upečou, co vy na to? Poradíme vám. A nebojte, i děti to zvládnou hravě.

Článek

To, že většina dětí miluje sladké, je nezvratitelný fakt. Že má přemíra sladkostí neblahý vliv na tělesné proporce a stav chrupu, je také pravda. Čím více však budeme dětem sladkosti zakazovat, tím větší na ně budou mít chuť.

Ať vám pomohou

Není proto nutné děti z kuchyně za každou cenu vyhánět. Zabavte je - ať se letos do pečení zapojí! Dávejte jim ale jen takové úkoly, na které ve svém věku stačí. Předškoláci mohou začít přebíráním - sušené ovoce, hrozinky, mandle nebo oříšky jim budou určitě chutnat, jen by jich neměli sníst příliš. Menší školáci už mohou vykrajovat, tvořit s barevnými polevami, slepovat či posypávat, ti nejstarší pak snadno zvládnou pracovat i samostatně, stačí jen menší dozor.

Ať už máte děti malé, nebo odrostlejší, společné pečení je výtečný nápad. Nové dovednosti se hodí vždycky a na zábavné chvíle v kuchyni bude dítě s láskou vzpomínat celý život. Tuto vánoční idylku jim dopřejme i letos, ale zdravěji. Pojďme si proto pohrát s ingrediencemi a vytvořit výborné kousky cukroví s vědomím, že našim špuntům i starším dětem dopřejeme něco nejen pro chuť, ale také pro zdraví. I cukroví může být totiž připraveno v souladu s doporučeními odborníků na výživu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na zábavu v kuchyni dítě hned tak nezapomeneFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Žitné linecké

200 g žitné mouky, 100 g rostlinného tuku, 50 g hnědého cukru, 1 žloutek, kůra z poloviny citronu, džem na slepení Tuk, žloutek, citronovou kůru a cukr utřeme do pěny, poté přidáme mouku. Necháme ztuhnout a vychladnout, poté těsto vyválíme. Vykrajujeme kolečka, která po upečení slepíme džemem. Posypeme cukrem. Pečeme při teplotě 180 stupňů zhruba 10 minut.

Mrkvové sušenky

180 g jemně nastrouhané mrkve, 250 g rostlinného tuku, 300 g celozrnné mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, moučkový cukr s vanilkou na obalení Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví a vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva. Těsto vyválíme a vykrájíme z něho tvary. Pečeme přibližně 10 minut při teplotě 180 stupňů.

Reklama

Související témata:

Načítám