Hlavní obsah
3,2
(15)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete čokoládu? Pak vás jistě potěší recept na fondánový koláček, který si oblíbíte na první ochutnání!

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 66 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 16 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
Vymazání a vysypání formiček
  • 1 kousek másla
  • 1 lžička kakaa
K podávání
  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny
Článek

Postup

Naše formička měla průměr asi 7 cm a výšku 5 cm a z uvedeného množství nám vyšly dva kousky.

Předem vás, milé čtenářky a čtenáři, upozorňujeme, že tenhle dezert nejde upéct předem – musí se jíst ještě horký chvíli po vyndání z trouby. Pokud jím tedy chcete okouzlit návštěvu, počítejte s tím, že se na chviličku budete muset už během jejich přítomnosti ztratit do kuchyně.

01.

V horké vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu a máslo, důkladně oboje promíchejte a nechte vychladnout. Mezitím formičky vymažte kouskem másla a vysypejte hořkým kakaem.

02.

Zapněte troubu na 175 stupňů Celsia. Když je směs zchladlá, vmíchejte do ní celé vejce, postupně přisypávejte cukr a nakonec přidejte i mouku. Vychlazení čokolády nepodceňujte a průběžně ji během chladnutí promíchávejte – kdyby směs byla příliš horká, vajíčko se srazí a vy můžete začít znovu.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Připravené těsto nalijte do nachystaných formiček a opatrně vložte do vyhřáté trouby. Formičky plňte maximálně do 2/3, těsto se během pečení nafoukne. Koláčky pečte asi 15–20 minut – jsou hotové, když se „uzavře“ vršek – na první pohled jednoduše poznáte, že navrchu už prostě není syrové těsto. Zkouška špejlí vám tentokrát nepomůže, vnitřek má totiž zůstat částečně nedopečený!

04.

Koláčky vyjměte z trouby, nechte chvilku zchladnout a vyklopte je na talířek. V polovině je rozkrojte, aby vnitřek vytekl ven, přidejte kopeček kvalitní vanilkové zmrzliny a můžete podávat! Kombinace horké čokolády s vanilkovou zmrzlinou prostě nemá chybu!

Pokud vám koláčky zbudou a nestihnou se sníst horké, nebuďte smutní – po vychladnutí už z nich sice vnitřek tak lákavě nevyteče a nebudou tak lehce nadýchané, chutí ale budou připomínat stejně dokonalé brownies! :-)

Reklama

Související témata:

Načítám