Hlavní obsah

Extra čokoládové koláčky

Hodnocení:
(5)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Milujete čokoládu? Pak vás jistě potěší dnešní pečení s Dianou. Její recept na fondánový koláček si oblíbíte na první ochutnání!

Ingredience pro:
2 porce
  • 66 g hořké čokolády o obsahu kakaa 50–60 %
  • 50 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 16 g hladké mouky
  • 1 vejce
Na vymazání a vysypání formiček
  • 1 kousek másla
  • kakao
K podávání
  • vanilková zmrzlina
Článek

Postup

Naše formička měla průměr asi 7 cm a výšku 5 cm a z uvedeného množství nám vyšly dva kousky.

Předem vás, milé čtenářky a čtenáři, upozorňujeme, že tenhle dezert nejde upéct předem – musí se jíst ještě horký chvíli po vyndání z trouby. Pokud jím tedy chcete okouzlit návštěvu, počítejte s tím, že se na chviličku budete muset už během jejich přítomnosti ztratit do kuchyně.

Krok 1: V horké vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu a máslo, důkladně oboje promíchejte a nechte vychladnout. Mezitím formičky vymažte kouskem másla a vysypejte hořkým kakaem.

Krok 2: Zapněte troubu na 175 stupňů Celsia. Když je směs zchladlá, vmíchejte do ní celé vejce, postupně přisypávejte cukr a nakonec přidejte i mouku. Vychlazení čokolády nepodceňujte a průběžně ji během chladnutí promíchávejte – kdyby směs byla příliš horká, vajíčko se srazí a vy můžete začít znovu.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Připravené těsto nalijte do nachystaných formiček a opatrně vložte do vyhřáté trouby. Formičky plňte maximálně do 2/3, těsto se během pečení nafoukne. Koláčky pečte asi 15–20 minut – jsou hotové, když se „uzavře“ vršek – na první pohled jednoduše poznáte, že navrchu už prostě není syrové těsto. Zkouška špejlí vám tentokrát nepomůže, vnitřek má totiž zůstat částečně nedopečený!

Krok 4: Koláčky vyjměte z trouby, nechte chvilku zchladnout a vyklopte je na talířek. V polovině je rozkrojte, aby vnitřek vytekl ven, přidejte kopeček kvalitní vanilkové zmrzliny a můžete podávat! Kombinace horké čokolády s vanilkovou zmrzlinou prostě nemá chybu!

Pokud vám koláčky zbudou a nestihnou se sníst horké, nebuďte smutní – po vychladnutí už z nich sice vnitřek tak lákavě nevyteče a nebudou tak lehce nadýchané, chutí ale budou připomínat stejně dokonalé brownies! :-)

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama