Hlavní obsah
3,1
(76)
Foto: Jan Pribylsky

Foto: Jan Pribylsky

Tyhle slavné koláčky jsou ideální volba na nedělní snídani, kdy se nikam nespěchá. Příprava těsta je snadná a s náplní už si každý poradí sám. Někomu chutnají samotné, jiný si je může potřít sladkou našlehanou smetanou a džemem.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
16 koláčků
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 120 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 ks vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 g rozinek
K podávání
  • 8 lžic marmelády
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidejte cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a na kousky nakrájené studené máslo. Rukama zpracujte jako drobenku.

02.

Do mléka vyklepněte vejce a prošlehejte. Nalijte do připravené drobenky a zpracujte těsto. Nakonec vmíchejte rozinky. Hotové těsto vyválejte asi na dva centimetry vysoký plát a formičkou nebo sklenicí vykrajujte kolečka.

03.

Kolečka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

04.

Hotové koláčky můžete podávat samotné, ovšem klasický způsob servírování je koláčky rozříznout, potřít troškou džemu a naplnit ušlehanou šlehačkou.

Připravujete sladké snídaně? Jaké jsou vaše nejoblíbenější?

Načítám