Hlavní obsah

Britské čajové koláčky scones. Se smetanou a džemem

Hodnocení:
(74)
Foto: Jan Pribylsky
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

Tyhle slavné koláčky jsou ideální volba na nedělní snídani, kdy se nikam nespěchá. Příprava těsta je snadná a s náplní už si každý poradí sám. Někomu chutnají samotné, jiný si je může potřít sladkou našlehanou smetanou a džemem.

Ingredience pro:
16 koláčků
Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 120 g krupicového cukru
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 g rozinek
K podávání
  • zavařenina
  • ušlehaná šlehačka
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidejte cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a na kousky nakrájené studené máslo. Rukama zpracujte jako drobenku.

Krok 2: Do mléka vyklepněte vejce a prošlehejte. Nalijte do připravené drobenky a zpracujte těsto. Nakonec vmíchejte rozinky. Hotové těsto vyválejte asi na dva centimetry vysoký plát a formičkou nebo sklenicí vykrajujte kolečka.

Krok 3: Kolečka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

Krok 4: Hotové koláčky můžete podávat samotné, ovšem klasický způsob servírování je koláčky rozříznout, potřít troškou džemu a naplnit ušlehanou šlehačkou.

Připravujete sladké snídaně? Jaké jsou vaše nejoblíbenější?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek