Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Káva, jemný krémový sýr, karamelové sušenky a smetanový irish cream. Pokud máte rádi neotřelé a svěží kombinace, zaběhněte hned do obchodu. Tohle musíte vyzkoušet!

35 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Korpus
  • 250 g karamelových sušenek
  • 100 g másla
Náplň
  • 800 g čerstvého krémového sýru
  • 4 ks vejce
  • 4 cl likéru irish cream
  • 3 lžičky škrobu
  • 3 lžičky instantní kávy
  • 90 g cukru krupice
K dokončení
  • 400 g zakysané smetany
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 hrst lískových oříšků
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce vody
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 150 stupňů. Sušenky rozmixujte, smíchejte s rozpuštěným máslem a vzniklou hmotu naneste na dno dortové formy, kde ji důkladně udusejte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Teď se pusťte do výroby „těla“ cheesecaku. Cream cheese (philadelphia, cream spread, buko...), cukr, vajíčka, likér (Bailey´s, Carolans a podobně), kávu a solamyl smíchejte dohromady a vytvořte tak hladkou, jednolitou hmotu. Tu jednoduše naneste na udusané sušenky, vršek uhlaďte do rovna a cheesecake vložte do trouby.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Tam ho pečte asi 70 minut. Použijte radši klasický program místo horkovzdušného, z naší zkušenosti při horkovzdušném pečení cheesecaky praskají. Že je hotový, poznáte tak, že už mu ztuhl i střed a při posunutí formou se ten neklepe. Po vyjmutí koláč potřete zakysanou smetanou smíchanou s moučkovým cukrem a nechte úplně vychladnout.

04.

Cukr rozpusťte nasucho na pánvi a ve vzniklém karamelu obalte oříšky. Ty pak pokládejte vedle sebe na kousek pečicího papíru a karamel na nich nechte ztuhnout a vychladnout. Pokud se bojíte, že byste karamel spálili, dejte spolu s cukrem do pánve i trochu vody a cukr nechte rozpustit s ní. Karamel je hotový, až když se všechna voda zase odpaří.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Související témata:

Načítám