Hlavní obsah

Sladké rolády s nápadem: Odoláte jim?

Foto: Marie Bartošová

Koncert chutí? Dnes vás na něj zveme!Foto: Marie Bartošová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jsou rolády tak trochu nuda? Nemusí být! Máme pro vás jednu malovanou, druhou pruhovanou a třetí...? Však uvidíte. Hravé pečení právě začíná!

Článek

Teploty (naštěstí) stoupají a s nimi přišel i čas odpoledních káv, doplněných sladkým kouskem na zahnání chutí. Co upéct? Pusťte se do některé z rolád, které jsme pro vás na dnešek připravili. Jsou hravé, extrémně jedlé a ne tak složité na přípravu, jak možná čekáte. Slibujeme!

Pruhovaná s broskvemi

Potřebujete:4 vejce, 65 g cukru krupice, 100 g hladké mouky, špetku soli, lžičku prášku do pečiva, 4 lžíce kakaa, 250 g tvarohu, 100 ml smetany ke šlehání, 2 čerstvé nebo kompotované broskve.

Foto: Marie Bartošová

Ovoce do náplně zvolte podle sebeFoto: Marie Bartošová

Postup:Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh, žloutky zase umíchejte s cukrem. Ke žloutkům přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, sníh, a zlehka stěrkou vše spojte v krásné nadýchané těsto. Polovinu oddělte stranou a do zbytku přidejte kakao. Plech vyložte pečicím papírem a těsty naplňte silnější igelitové sáčky. Odstřihněte růžek u kakaového těsta a na plech s pečicím papírem stříkejte šikmo pruhy, v rozestupu asi 1,5 cm. Mezery pak obdobně vyplňte světlým těstem.

Roládu vložte do trouby a při 180 stupňích Celsia pečte asi 8 minut. Po upečení piškot smotejte! Když vychladne, smíchejte tvaroh, vyšlehanou smetanu a nakrájené broskve, a krémem ji z vnitřní strany potřete. Zpět zabalte, nechte vychladit. A? Slyšíte ten shon? To už se vám sbíhají sliny!

Malovaná s banánem

Potřebujete: 5 vajec, 80 g cukru krupice, 90 g hladké mouky + lžíci na zahuštění, lžičku prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, špetku soli, 400 ml smetany ke šlehání, 2 banány, 50 g hořké čokolády, 2 ztužovače do šlehačky.

Foto: Marie Bartošová

Čokoláda a banány jsou kombinace, která nikdy nezklameFoto: Marie Bartošová

Postup:Žloutky rozmíchejte s cukrem a zlehka k nim přimíchejte mouku s práškem do pečiva a sníh, který jste vyšlehali z bílků se špetkou soli. Asi šestinu těsta oddělte, přimíchejte do ní lžíci mouky, kakao a těstem naplňte sáček. Ustřihněte mu růžek a na plech s pečicím papírem namalujte ornament, který chcete na roládě mít.

Teď máte dvě možnosti – buď vložit plech do mrazáku na hodinu, nebo ho na 2 minuty nechat v rozpálené troubě. Ať už to uděláte jakkoli, po uplynutí doby ornament přelijte světlým těstem a roládu pečte 8 minut při 180 stupních Celsia. Ihned srolujte a nechte vychladnout. Poté roládu potřete šlehačkou, vyšlehanou se ztužovači, smíchanou s nalámanou čokoládou, poklaďte banány, opatrně smotejte a podávejte.

Jahodová s cereáliemi

Potřebujete: 4 vejce, 4 lžíce cukru krupice, 4 lžíce mouky, lžičku prášku do pečiva, špetku soli, kůru z jednoho citronu, lžíci rostlinného oleje, lžičku strouhanky, 400 ml smetany ke šlehání, lžičku griotky, čerstvé jahody, dvě hrsti čokoládových cereálií, dva ztužovače do šlehačky.

Foto: Marie Bartošová

Lupínky po půl dni v lednici trochu změknou. Nebojte se, že roláda bude křupat!Foto: Marie Bartošová

Postup: Žloutky vymíchejte s cukrem, přidejte k nim mouku s práškem do pečiva a sníh vyšlehaný se solí. Do těsta přidejte ještě nastrouhanou citronovou kůru, griotku, strouhanku a olej. Základ rozlijte na plech s pečicím papírem a roládu pečte při 180 stupních Celsia 8 minut. Vyndejte ji, srolujte a nechte zchladnout. Poté ji naplňte jahodovou šlehačkou (vznikne vyšleháním smetany se ztužovači a přidáním kousků jahod). Nechte si ale trochu krému stranou – tím pak pomažte naplněnou roládu. Teď už zbývá jen posypat čokoládovými lupínky, a můžete začít pomalu ochutnávat.

Nestačilo vám to? Další porce rolád najdete v článcích Babiččiny recepty: Kakaová roláda s krémem a Tři snadné rolády, kterým se těžko odolává.

Reklama

Načítám