Hlavní obsah

Sladkokyselá čočková polévka se smetanou

Hodnocení:
(29)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Miska husté polévky s krajícem dobrého chleba bez problémů vydá za hlavní chod, zvlášť když obsahuje i luštěniny. Poctivá čočková nezklame snad nikoho – znáte i tuhle sladkokyselou verzi se smetanou?

Ingredience pro:
8 porcí
Budete potřebovat
  • 1 hrnek hnědé čočky
  • 1 cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 l vývaru
  • 3 ks brambor
  • 150 ml 30% smetany ke šlehání
  • 2 nožičky párku
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce octa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 list bobkového listu
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

Krok 1: Čočku propláchněte na sítku a namočte alespoň na dvě hodiny: zkrátíte tím dobu varu a čočka bude líp stravitelná.

Krok 2: Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a osmahněte ji na oleji do sklovata. Přidejte mouku, také ji krátce osmahněte – postačí do světle žluté barvy. Zalijte vývarem a dobře promíchejte. Víte, jak správně připravit jíšku?

Tip: Jakýkoliv, i jednoduchý zeleninový vývar ze slupek a odřezků, je lepší než voda, když ho máte, určitě ho použijte. Čočka, koření a párek ale dodají polévce dostatek chuti, takže když vývar nemáte, bez rozpaků zalijte mouku vodou.

Krok 3: Čočku sceďte a vložte do hrnce. Přidejte bobkový list, polévku přiveďte k varu a zmírněte plamen. Povařte asi 15 minut a v mezičase oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostky. Přidejte je k čočce a dál zvolna vařte, až čočka a brambory změknou – podle stáří čočky to potrvá asi 20 minut.

Krok 4: Až bude čočka téměř měkká, polévku osolte a dochuťte: přidejte lžíci cukru a podle chuti dvě tři lžíce octa. Do polévky prolisujte česnek a přidejte smetanu, která ji krásně zjemní. Nakonec přidejte dobré párky nakrájené na kolečka a už jenom krátce prohřejte.

Luštěninové polévky vařím k obědu, když jako druhý chod podávám sladké jídlo. Schválně, kdy jste naposled jedli nudle s mákem nebo dobrou žemlovku?

ynezorPumanzeSaNyknalC
17. 1. 2022

Reklama

Sdílejte článek