Hlavní obsah

Záhorácká fazolová polévka s uzeným masem

Hodnocení:
(20)
Foto: Autorka
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

V téhle tradiční polévce ze západního Slovenska musí stát lžíce. Kousky masa a zeleniny jsou spíš větší a nudle se také krájejí „pořádné“. Vždy se jí vaří plný hrnec a nejlépe chutná po práci venku nebo po dlouhém podzimním výletu.

Ingredience pro:
18 porcí
Na polévku budete potřebovat
  • 400 g červených fazolí
  • 1 kg uzených hovězích žeber
  • 1 nožka pikantní klobásy
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 kousek celeru
  • 4 brambory
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 1 větvička libečku
  • 2 lžíce petrželové natě
Na nudle
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml vlažné vody
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička másla
Článek

Postup

Existuje několik cest, jak se dobrat k velmi podobnému výsledku. Já polévku ráda připravuji bez zkratek a „od začátku“. Používám suché fazole a uzené maso vařím samostatně, lépe se pak obírá od kostí. Vy ale můžete použít i propláchnuté fazole ze dvou konzerv a maso uvařit rovnou v polévce. Bude stejně lahodná a vy ušetříte čas i nádobí.

Krok 1: Večer před přípravou propláchněte fazole a namočte je do alespoň trojnásobného množství vody.

Krok 2: Na druhý den začněte přípravou těsta na nudle, potřebuje čas na odležení. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte vejce a špetku soli a začněte zadělávat těsto. Postupně přilijte tolik vlažné vody, aby vzniklo pružné, hladké, nelepivé a poměrně tuhé těsto – vodu nemusíte použít všechnu. Zabalte těsto do fólie a dejte na chvíli do lednice.

Krok 3: Namočené fazole sceďte, propláchněte, zalijte čerstvou vodou, přidejte bobkový list a vařte v tlakovém hrnci 25 až 30 minut podle velikosti a stáří luštěnin.

Krok 4: Opláchněte uzené maso (nejchutnější a nejlevnější jsou uzená žebra nebo ocásek), zalijte ho vodou a povařte na mírném ohni asi 20 minut doměkka. Poté maso vyjměte a oberte, vývar uchovejte.

Krok 5: Očistěte a omyjte zeleninu. Mrkev a petržel nakrájejte na kolečka, brambory na kostky, cibuli nadrobno a celer nechte v celku.

Krok 6: Připravte si k ruce hladkou mouku, mletou papriku, dva prolisované stroužky česneku a zchladlý vývar z uzeného, příprava bude rychlá. Ve velkém hrnci rozpalte na středním plameni velkou lžíci sádla a osmažte na něm cibuli do světle hnědé barvy. Přidejte česnek, vsypte mouku a krátce ji osmažte. Hrnec částečně stáhněte z ohně a v základu dobře, ale krátce rozmíchejte mletou červenou papriku. Zalijte uzeným vývarem a znovu dobře rozmíchejte.

Krok 7: Do hrnce vsypte zeleninu, přidejte pepř, bobkový list a libeček, ochutnejte a podle toho, jak byl slaný vývar, ještě dosolte. Hrnec můžete případně dolít vodou. Přiveďte k varu a vložte klobásu v celku a uzené maso. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, až začnou brambory měknout. Přidejte uvařené fazole a společně povařte ještě asi 10 až 15 minut. Těsně před dovařením prolisujte k polévce poslední stroužek česneku.

Krok 8: Dokončete nudle. Těsto za hojného podsypávání moukou rozválejte na co nejtenčí placku a nakrájejte ji na asi 8 cm široké dlouhé pruhy. Pruhy těsta posypte moukou, položte vždy 3–4 na sebe a ostrým nožem krájejte asi 1 cm široké nudle. Krátce je povařte ve vroucí osolené vodě, sceďte a přidejte kousek másla, aby se neslepily.

Krok 9: Před podáváním vylovte z polévky klobásu a nakrájejte ji na kolečka. Rozdělte na talíře společně s nudlemi a zalijte horkou polévkou. Povrch bohatě posypte petrželovou natí a podávejte.

Můj tip: Připravte si nudle z dvojnásobného množství surovin. Vodu na vaření nudlí osolte jenom malou špetkou soli a část nudlí podávejte jako druhý druhý chod třeba s mákem.

Znáte záhoráckou polévku?

ynezorPumanzeSaNyknalC
6. 11. 2018

Reklama