Hlavní obsah

Sladkost i pro dietářky? Překvapivě zmrzlina! Jak poznat tu správnou

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Reklama

Máte chuť na opravdu dobrou smetanovou zmrzlinu? Než vyrazíte k mrazáku do obchodu, přečtěte si pár rad, abyste nekoupili její náhražkovou variantu!

Článek

„Balené zmrzliny už někdy nejdou ani zahrnout do kategorie mlékárenských výrobků, protože mléčný tuk v nich byl nahrazen rostlinným, většinou kokosovým,“ upozorňuje agrární analytik Petr Havel. Důvody výrobců jsou hlavně nižší cena kokosového tuku a také fakt, že u něj mohou upravit teplotu tání, a zmrzlina se proto neroztéká a déle si drží konzistenci. Ostatně finanční důvody jsou i za výměnou vanilky za vanilin či chybějící ovocnou složkou. Jak si to pohlídat?

Pravdu najdete na obalech

Očekáváte, že smetanová zmrzlina bude ze smetany a v jahodové budou opravdu jahody? Doufat a věřit, že to tak je, nestačí. Musíte se začíst do informací na obalech a hledat složení konkrétního výrobku.

Jestliže zmrzlina vypadá jako smetanová, ale ve složení nenajdete mléko, tvaroh ani smetanu, pak je s největší pravděpodobností nahradil již zmíněný kokosový tuk – a pak to musí být také na obalu napsáno. Měli byste se dočíst i to, jaké další složky ve výrobku jsou a jejich množství (u některých je stanoveno zákonem: v čokoládové zmrzlině by měla být nejméně tři procenta kakaa a třeba v mandlové alespoň procento mandlí). Ovoce lze do zmrzliny použít čerstvé, ve formě dřeně, protlaku nebo šťávy.

Foto: Gloriole, Shutterstock.com

Při nákupu zmrzliny se vyplatí dobře číst její složeníFoto: Gloriole, Shutterstock.com

Použití kokosového tuku ve zmrzlině není pro vaše zdraví výhra, protože obsahuje kolem 90 procent nasycených mastných kyselin. „Je ale nutné připomenout, že tuku není ve zmrzlině moc, tak do pěti procent, převládají ostatní složky,“ upřesňuje Petr Havel a doporučuje zmrzliny točené, které ve svém základu opravdu obsahují mléčnou složku: sušené mléko, tvaroh či syrovátku. Druh tuku je zásadní nejen z hlediska složení, ale třeba i chuti – ve smetanové se lépe rozvinou chuťové složky.

Hledali jste ve složení smetanové vanilkové zmrzliny vanilku, ale objevili jste jen vanilin nebo arovanilin? „Jejich používání nepovažuji za nějaký nutriční zločin, jde o přírodně identické aroma, které výrobci používají místo poměrně drahé a občas nedostatkové vanilky, se kterou má identické složení,“ říká Petr Havel.

Je ale prima, když si kromě složení zmrzliny všimnete i dalších věcí. „Třeba poměru váhy a objemu. Jestliže zmrzlina váží jen 25 gramů, ale má objem 55 mililitrů, je v ní evidentně příliš vzduchu,“ říká Dalena Martiníková z vývojového oddělení značky Prima. A to rozhodně vadí – moc vzduchu totiž znamená méně chuti.

I bez obalu poznáte kvalitu

Jak ale poznat kvalitu v případě, že jde o nebalenou, třeba kopečkovou zmrzlinu? Začněte u ceny. „Jestliže má být zmrzlina z dobrých surovin, musíte počítat s tím, že nebude levná, protože takové suroviny levné nejsou,“ říká mistr zmrzlinář Honza Hochsteiger a dodává: „Poznáte ji také podle fronty, kterou na ni vystojíte. Na vyhlášenou zmrzlinu lidé chodí, což je zas zpětně dobré pro její kvalitu – na pultě se moc neochladí.“

Hodně prozradí i konzistence. „Kvalitní zmrzlina je kompaktní, chuťově plná, bez jiných rušivých příchutí či dochutí. Pokud po snědení zmrzliny a odeznění dominantní chuti nastoupí v ústech něco mastné, mazlavé, je to obvykle právě umělý emulgátor, který zmrzlinu našlehává – což výrobci dělají ve snaze vyrobit jí víc a víc vydělat. Když si uděláte mražený krém doma, bude naopak velmi tvrdý, zcela bez vzduchu. Správné italské gelato má pak nášleh kolem dvaceti procent,“ vysvětluje Honza Hochsteiger.

Foto: Gloriole, Shutterstock.com

Kvalitu zmrzliny poznáte i podle konzistenceFoto: Gloriole, Shutterstock.com

Jak u nebalených zmrzlin zjistit, co obsahují? Točené jsou připravené z prášku a míchají se přímo ve stroji, ze kterého vám je natočí. Složení garantuje dodavatel, ale hygienu a vymývání stroje ten, kdo ji prodává - a tady vám ani pohled na případné složení nepomůže. „Když přijde host a bude chtít znát složení zmrzliny, povíme mu ho, ze zákona to je povinnost. Alergeny jsou uvedeny na viditelném místě u vitríny. Jediné, co si necháme pro sebe, je gramáž jednotlivých složek, je součástí originálního receptu," říká Honza Hochsteiger.

Je zmrzlina zdravá?

Hlídáte si linii a nevíte, jestli si můžete kupovanou zmrzlinu dovolit? Na zmrzce byste si měli hlavně pochutnat, ne počítat kalorie. Ale možná vás potěší, že žádná zmrzlina z obchodu většinou neobsahuje tolik cukru, jak si myslíte. „Většinou to je necelých dvacet procent, což ve srovnání s jinými sladkostmi není tak fatální,“ ujišťuje Petr Havel.

Bát se většinou nemusíte ani umělých barviv, protože je výrobci v poslední době nahrazují těmi přírodními. „Pomocí červené řepy vznikne červená, díky chlorofylu vznikne zelená, z mořských řas modrá a z borůvek fialová zmrzlina,“ vyjmenovává Dalena Martiníková.

A co salmonela, postrach parného léta? Zmrzlina se často počítá mezi její zdroje. „To je jeden z největších mýtů. Zmrzliny se vyrábějí ze směsí, které prošly tepelným opracováním, včetně vajec, takže salmonela nehrozí,“ uklidňuje Petr Havel.

Jakou zmrzlinu máte nejraději vy? Napište nám.

Reklama

Související témata:

Načítám