Hlavní obsah

Sladkosti, které zahřejí: Jsou hotové za chvilku!

Foto: Jakub Jurdič

Vyměňte horký čaj za horké sladké dobroty a zahřejte se s námi!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Zima už je za dveřmi a chladných večerů i prokřehlých prstů po dlouhé procházce bude jen přibývat. Zahřejte se něčím, co je teplé, sladké, a navíc rychle hotové! Naše originální nápady vás nadchnou.

Článek

Zahřát se samozřejmě můžete horkým čajem nebo dobrou polévkou, občas je ale potřeba doplnit také cukry :-). A jestli si pod pojmem „teplé sladké“ představíte stejně jako naše editorka Jana N. jen nudle s mákem, které už od školky nesnášíte, pak pro vás máme dobrou zprávu. Ani jeden z receptů nemá s nudlemi a mákem nic společného!

Sladký kuskus se smetanou a ovocem

Na 4 porce potřebujete: 2 malé hrnky kuskusu, 4 stejné hrnky mléka, 2 lžíce cukru nebo medu, 1 kelímek (asi 180 g) zakysané smetany, mletou skořici a ovoce podle chuti a sezony – já jsem tentokrát použila banán, hrušku, jablko, kiwi a mango

Foto: Jakub Jurdič

Sladký kuskus uvařený v mléce chutná podobně jako krupicová kaše, je ale mnohem lepší!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Mám-li jít s barvou ven, sladký kuskus jsem ochutnala výrazně dřív než ten naslano, a když jsem pak poprvé viděla dělat kuskus se zeleninou, přišlo mi to hrozně divné :-). Zkuste proto tenhle recept, který jsem kdysi dostala od své spolubydlící!

Začněte tím, že si připravíte ovoce – to oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Jeho výběr záleží jen na vás, banán a jablko by ale nikdy neměly chybět. Kuskus a mléko dejte do hrnce a přiveďte k varu. Když je všechno mléko vsáknuté do této těstoviny, je ta už tak akorát uvařená na skus. Protože rychle tuhne, hned do ní vmíchejte trochu cukru, smetanu, podle chuti mletou skořici i nakrájené ovoce. Přidat můžete samozřejmě i ořechy nebo med. Podávejte hned ještě horké!

Pečené hrušky s ořechy a medem

Na 4 porce potřebujete: 4 zralé hrušky, 4 lžíce medu, mletou skořici a hřebíček, kousek čerstvého nebo špetku sušeného zázvoru, 1/2 hrnku různorodé směsi ořechů a 8 oříšků másla

Foto: Jakub Jurdič

Upečené hrušky s medem, kořením a ořechy nedají skoro žádnou práciFoto: Jakub Jurdič

Postup:Tenhle recept je vážně jednoduchý! Troubu předehřejte na 180 stupňů. Hrušky rozkrojte a zbavte je jádřinců i dřevnatého propojení se stopkou. Chcete-li, je dobré hrušky i oškrábat. Připravené ovoce položte na plech vyložený pečicím papírem řezem vzhůru, potřete medem, posypte nastrouhaným nebo sušeným zázvorem a zbývajícím kořením, a nakonec i nasekanými ořechy. Na každou polovinu hrušky položte ještě oříšek másla a dejte péct, podle zralosti hrušek to trvá asi 25–35 minut. Měkké hrušky vyndejte z trouby, pokapejte ještě trochou medu a podávejte.

Čokoládové lívance s domácím čokoládovým pudinkem

Na 4 porce potřebujete: 1 1/2 hrnku špaldové mouky, 1/3 hrnku třtinového cukru, 3 lžíce holandského kakaa, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli, 75 g hořké čokolády, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1 hrnek oleje, kousek másla na potření a trochu oleje na smažení

Na domácí pudink si připravte: 1 hrnek třtinového cukru, 2 lžíce hladké mouky, 3 vrchovaté lžíce holandského kakaa, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 1/2 hrnku mléka a 1 lžičku vanilkového extraktu

Foto: Jakub Jurdič

Čokoládové lívance si zamilujete!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Začněte výrobou těsta na lívance. Všechny sypké ingredience (včetně nasekané čokolády) smíchejte v jedné míse, tekuté suroviny smíchejte v míse druhé. Tekutou směs pak vmíchejte do suché a těsto nechte chvíli odstát, aby mouka pořádně provlhla.

Mezitím si připravte pudink: do kastrolku nalijte mléko, přidejte všechny zbylé suroviny a přiveďte k varu. Směs nechte minutu až dvě provařit a odstavte ji z plamene.

Z odstátého těsta usmažte na pánvi s trochou oleje malé lívance. Když jsou hotové, potřete je kousíčkem másla, aby se hezky leskly, a podávejte je s čokoládovým pudinkem – buď je v něm můžete namáčet, nebo je promazat a vyskládat na sebe jako palačinkový dort.

Jaké teplé sladké věci děláváte doma vy?

Reklama

Načítám