Hlavní obsah
3,2
(70)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Voňavé, kulaté, úžasně hebké a jemné... Kdo by nemiloval palačinky, ať už nasladko, nebo naslano! Zkuste si je zapéct se špenátem – vytvoříte tak snadné a zajímavé jídlo.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na palačinky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
Na špenát
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 500 g listového špenátu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 kelímek cottage sýru
Na bešamel
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 450 ml mléka
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
Na zapečení
  • 50 g parmazánu
Článek

Postup

01.

Mouku rozšlehejte v mléku, přidejte vejce a špetku soli a pořádně ještě jednou prošlehejte, aby mouka nedělala hrudky. Těsto nechte asi 20 minut odstát.

02.

Mezitím si připravte špenát. Cibuli nakrájejte najemno, česnek utřete a oboje osmahněte na troše oleje. Přidejte rozmrzlý špenát a lehce poduste, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Osolte, opepřete a vmíchejte kelímek sýru cottage.

03.

Na pánvi, ideálně se silným dnem, rozehřejte kapku oleje a za krouživého pohybu pánví na ni nalijte středně velkou naběračku palačinkového těsta – výsledkem je těsto rovnoměrně rozprostřené po celé ploše. Pánev položte zpět na plotnu a smažte tak dlouho, dokud těsto na povrchu zcela nezatuhne. Pak palačinku otočte a nechte chviličku opéct i z druhé strany. Postup opakujte, dokud nejsou všechny palačinky hotové. Podle velikosti pánve a síly těsta jich je 10 až 12. Každou palačinku potřete z poloviny špenátem a zarolujte.

04.

Troubu zapněte na 200 °C. V hluboké pánvi rozehřejte máslo, zaprašte moukou a osmahněte světlou jíšku. Do té po částech zašlehejte metličkou mléko, dokud nevznikne řidší kaše. Dochuťte muškátovým oříškem, podle chuti můžete přidat i špetku soli. Zapékací misku vymažte kapkou oleje a na dno rozetřete trochu bešamelu, aby palačinky lépe přilnuly. Pak vedle sebe položte zarolované palačinky a navrch rozetřete zbytek bešamelu. Posypte nastrouhaným parmazánem a vložte do trouby. Pečte asi 25 minut dozlatova.

Zkuste si krom klasického připravit třeba také kopřivový špenát. Nezapomeňte vyzkoušet i klasické palačinky nasladko. Vyšší dívčí je pak palačinkový dort, který ale stojí za to. 

Reklama

Načítám