Hlavní obsah
3,4
(26)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dáváte přednost slanému pře sladkým? Připravte si skvělý koláč s karamelizovaným česnekem a voňavým tymiánem.

30 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Na korpus
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 3 palice česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 125 g mozzarelly
  • 125 g goudy
  • 2 ks vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Na ozdobu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte korpus. Prosátou mouku se špetkou soli spojte s na kostičky pokrájeným máslem. Po zapracování přidejte rozšlehané vejce s mlékem. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Poté ho vyválejte a pomocí válečku přeneste do máslem vymazané a moukou vysypané formy.

02.

Těsto prsty zatlačte do formy – mělo by dosahovat až k jejímu vrchnímu okraji. Dno těsta propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatěžkejte fazolemi. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 15 minut. Po vychladnutí odstraňte fazole i s pečicím papírem.

03.

Zatímco se korpus peče, připravte si náplň. Česnek oloupejte a celé stroužky dejte do malého hrnce, přelijte vodou a přiveďte k varu. Vařte asi tři minuty, poté sceďte, česnek nechte okapat a hrnec vytřete dosucha.

04.

Okapaný česnek vraťte do hrnce, přelijte olivovým olejem a na silném ohni asi tři minuty opékejte. Poté přilijte ocet a 200 ml vody. Přiveďte k varu a vařte přibližně deset minut. Přidejte cukr, lístky čerstvého tymiánu, osolte a opepřete. Vařte dalších asi deset minut, dokud se většina tekutiny neodpaří a nevznikne tmavá zkaramelizovaná šťáva.

Krok 5: Mozzarellu a goudu nastrouhejte nahrubo a předpečený korpus jimi rovnoměrně posypte. (Trochu nastrouhané goudy si nechte stranou na závěrečné posypání.) Pak přidejte česnek a přelijte tmavou šťávou.

05.

Vejce a obě smetany ušlehejte a nalijte na koláč tak, aby byly stroužky česneku stále vidět. Posypte zbývajícím sýrem, lehce opepřete a pečte ve vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 40 minut do zezlátnutí. Po dopečení ozdobte koláč snítkami tymiánu.

Vyzkoušejte také skvělou krémovou polévku z pečeného česneku!

Reklama

Načítám