Hlavní obsah

Hotový je za chvilku! Rychlý koláč s ricottou a pažitkou

Foto: Marcel Rozhoň

V kombinaci se zeleninovým salátem je tenhle koláč buď skvělou večeří, nebo pohoštěním pro hostyFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Pokud máte po ruce listové těsto, máte vyhráno. Spolu s ricottou a pažitkou vám během chvilky bude na stole vonět parádní koláč! Tak už víte, co budete mít dnes k večeři? :-)

Článek

Slané koláče patří mezi oblíbené pokrmy. Pokud je připravujete z listového těsta, veškerou pozornost pak můžete soustředit už jen na náplň. Skvěle chutná koláč i s cibulovou náplní nebo jednoduchou tuňákovou. Stačí na těsto rozložit okapaného tuňáka, poklást kroužky cibule a zalít vejci rozšlehanými s trochou smetany.

Slaný koláč s ricottou

Na 1 kulatou formu o průměru 24 cm budete potřebovat: 1 chlazené listové těsto (rozválené), 300 g ricotty, 2 vejce, 1 malý svazek pažitky, 1 stroužek česneku, sůl, bílý pepř

Postup: Do misky dejte ricottu a přidejte do ní rozšlehaná vejce. Vmíchejte prolisovaný stroužek česneku a směs osolte a opepřete. Nakonec do směsi nasypte nadrobno nasekanou pažitku a promíchejte. Připravte si kulatou formu, do které rozložte listové těsto. Okraje těsta můžete nechat přečnívat, nebo je seříznout dle tvaru formy. Na dně těsto několikrát propíchejte vidličkou. Pak na ně nalejte sýrovou směs, uhlaďte ji a koláč vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 20 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou.

Tip: Koláč podávejte ihned. Listové těsto chutná nejlépe čerstvě upečené, kdy je krásně křupavé.

Mít v zásobě listové těsto je jistota, že stihnete připravit něco rychlého i v případě nečekané návštěvy. Vyzkoušejte sladké kremeše nebo se pusťte do skvělého slaného závinu se zelím a uzeným masem!

Jaké dobroty připravujete z listového těsta nejraději?

Reklama

Načítám