Hlavní obsah

Slavná zvířata. Která se řadí mezi celebrity?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Slavná mohou být nejen místa či lidé, ale také zvířata. Většinou se proslaví svým netradičním vzhledem nebo nějakou zajímavou dovedností. Tuhle sedmičku zná nebo znal celý svět.

Článek

Některá zvířata se řadí mezi celebrity. Lidé jim fandí, sdílejí jejich obrázky, a dokonce by se s nimi chtěli i setkat. Takové zvíře nemusí hrát ani v žádném filmovém trháku, stačí když divně vypadá nebo něco divného umí.

Ovce Dolly

Asi těžko najdete slavnější ovci, než byla ta jménem Dolly. Její život trval od roku 1996 do roku 2003 a šlo o první úspěšný pokus naklonování dospělého savce. Dolly dostala jméno podle americké zpěvačky s velkými prsy – Dolly Parton (74), a to proto, že ji vědci stvořili z buňky mléčné žlázy. Ovce porodila během života šest jehňat. Osudnou se jí stala plicní infekce, kvůli které musela být utracena.

Foto: Profimedia.cz

Vznik ovce Dolly byl velkým úspěchem vědyFoto: Profimedia.cz

Rozmrzelá kočka 

Rozmrzelá kočka, v angličtině Grumpy Cat, se stala internetovou celebritou díky svému nepříjemnému výrazu. Přestože sedmiletá kočka loni zemřela na infekci, její odkaz žije dál. Na facebookové stránce má přes osm milionů sledujících a dají se koupit také nejrůznější předměty s její fotografií. Jde mimo jiné o trička či diáře.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé rozmrzelé kočky si na ní vybudovali byznysFoto: Profimedia.cz

Šimpanz Ham 

Šimpanz Ham, který žil mezi lety 1956 až 1983, byl prvním šimpanzím jedincem, který se podíval do vesmíru. A to v rámci programu Mercury v roce 1961. Jeho let v raketě trval 16 minut a 39 vteřin. Po bezpečném návratu na Zemi žil nejprve ve washingtonské zoo a potom v zoo v Severní Karolíně.

Foto: Profimedia.cz

Takhle si šimpanz Ham hověl v raketěFoto: Profimedia.cz

Šimpanz Bubbles 

Mezi šimpanze se řadí i další zvířecí celebrita. Šimpanz Bubbles, v překladu Bubliny, se narodil v roce 1983 a proslavil se jako oblíbený domácí mazlíček zpěváka Michaela Jacksona (†50). Ve své době byli nerozlučnými přáteli. Zpěvák ho brával na turné, a dokonce s ním spal v jednom pokoji. Když šimpanz dospěl, stal se z něj agresivnější jedinec, který se s lidmi již nesnesl, proto byl poslán do speciálního centra pro zvířata na Floridu. Bubbles údajně stále žije a je mu už 36 let.

Foto: Profimedia.cz

Král popu se svým domácím mazlíčkemFoto: Profimedia.cz

Pes Lajka 

V té době ještě ani neexistovaly sociální sítě, a přesto se fena jménem Lajka proslavila po celém světě. V roce 1957 se totiž jako první živý tvor dostala na oběžnou dráhu. Vědci ji odchytili na ulici ve věku tří let. Domnívali se totiž, že toulavý pes, který má zkušenosti s hladem a žízní, dokáže lépe zvládnout výcvik i samotný let. Lajka svůj let nepřežila, ale budiž jí alespoň malým zadostiučinění, že se vepsala do učebnic dětí po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Také Lajka se vydala do vesmíruFoto: Profimedia.cz

Gorila Moja 

Sláva gorily jménem Moja (znamená první nebo jednička) se sice nedostala za hranice Česka, ale zná ji celá republika. V roce 2004 se totiž stala prvním mládětem gorily nížinné, které se narodilo v České republice. A dostalo se jí té nejlepší péče i poct. Její kmotrou se stala bývalá první dáma Dagmar Havlová (66). V roce 2011 Moja odešla do přírodního parku ve Španělsku, kde v roce 2013 porodila své první mládě. Z Prahy musela pryč, protože hrozilo, že se bude pářit se svým gorilím otcem a porodí mláďata s genetickými vadami.

Foto: Profimedia.cz

Gorila Moja je českým fenoménemFoto: Profimedia.cz

Pes Boo 

Pes Boo, příslušník trpasličího plemene pomeranian, si od veřejnosti vysloužil titul nejroztomilejší pes na světě (test, jak dobře se vyznáte v psích plemenech). Přestože roztomilá chlupatá kulička loni v lednu ve dvanácti letech ve spánku zemřela, na Facebooku sleduje její profil přes 16 milionů lidí. Osudným se pejskovi staly srdeční problémy, které se objevily po smrti jeho sourozence psa Buddyho.

Foto: Profimedia.cz

Nejroztomilejší pes už není mezi námi, ale jeho páníčkové ještě stále obstarávají jeho facebookovou stránkuFoto: Profimedia.cz

Ještě se mrkněte na tahle neskutečně roztomilá zvířata – psí akrobat a spol. 

Reklama

Načítám