Hlavní obsah

Slavné tváře s brýlemi: hvězda Slunečné i Forrest Gump

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Co je na ní jiného? Byla u kadeřnice, nebo změnila barvu rtěnky? Nic takového, jen si nasadila brýle! Taková drobnost jako brýlové obroučky dokáže zcela změnit vzhled. Možná vás i překvapíme, kdo všechno je nosí, protože ve filmu je často vůbec nemají.

Článek

Nosit dioptrické brýle bývala ještě pár desítek let zpátky ostuda a málokteré dítě se radovalo, že ho obroučky neminou. Nebývaly považovány za módní doplněk, ale otravnou věc na nose, která vadila při spoustě aktivit, typicky při líbání a při sportu.

A ve filmech? Tam je nosili šprti, stydlivky a ošklivá káčátka před proměnou v labuť. Tyhle doby jsou naštěstí dávno pryč, každý si může najít pro sebe slušivý model obrouček a mnohdy v nich lze vypadat i sexy.

Které slavné osobnosti se za ně rozhodně nestydí a brýle jim sluší? Možná budete překvapeni, protože na pódium či před kameru je někteří stále nenosí. A je to škoda!

Jiří Bartoška (73)

Charismatický herec patří k těm, které si bez výrazných retro obrouček už nedokážeme představit. Dříve je nosíval na čele, bylo to jeho poznávací znamení. S prošedivělým plnovousem dotváří brýle jeho image šviháka. Jejich nošení přiznává i v mnohých filmech z poslední doby – jak v Teorii tygra (2016), tak ve Šťastný nový rok (2019) jsou jeho postavy brýlaté.

Foto: Profimedia.cz

Brýle už nosí spíš na očích než na čele a retro obroučky mu skvěle sedíFoto: Profimedia.cz

Eva Burešová (27)

Patří k čím dál tím více obsazovaným umělkyním současnosti, hraje v televizi, v muzikálech a o svém multitalentu přesvědčila v soutěži Tvoje tvář má známý hlas (2018). Protože je velmi aktivní na sociálních sítích, neunikl bystrým očím jeden zásadní rozdíl: v soukromí nosí maminka malého Nathaniela (3) výrazné brýle. O oční operaci prý zatím neuvažuje, ale zrak se jí zhoršuje.

Foto: Profimedia.cz

Výrazná rtěnka, široký úsměv a originální brýle, tak herečku a zpěvačku potkáte v soukromíFoto: Profimedia.cz

Lukáš Hejlík (40)

Proslavil se jako seriálový herec a dnes jezdí po republice se svými dvěma projekty: pro svou Gastromapu hledá místa, kde se opravdu dobře vaří, a představuje zajímavé knihy formou scénického čtení v rámci Listování. Platí za znalce módy a se ženou Veronikou Hejlíkovou (38) patří k nejstylovějším českým párům. K jeho image neodmyslitelně patří zajímavé brýlové obroučky.

Foto: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Na knížky i ochutnávané pokrmy potřebuje dobře vidět, brýle k němu patříFoto: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Dana Morávková (48)

Pravidelně se objevuje v televizních seriálech, rád ji do svých filmů obsazuje Zdeněk Troška (67) a její celoživotní láskou je tanec a krasobruslení. Křehká brunetka je vnímána jako ztělesnění elegance a čistého stylu. Potrpí si na krásné kabelky i zajímavé brýlové obroučky a módní firmy s ní rády spolupracují. A že jsou brýle v televizi jen pro stydlivky? O opaku přesvědčila jako mrcha Andrea ve Velmi křehkých vztazích (2007–2009).

Foto: Profimedia.cz

Milovnice módy má ráda výraznější brýle a je vždy velmi elegantníFoto: Profimedia.cz

Demi Moore (57)

Na vrchol ji vynesla role ve filmu Duch (1990) a v 90. letech byla hvězdou první velikosti. Ženy jí záviděly šik krátký sestřih a manžela (Bruce Willis, 65), muži by jí nejraději po vzoru stejnojmenného filmu dali neslušný návrh. V současné době se hraní téměř nevěnuje, tráví čas s rodinou a ráda chodí na módní přehlídky. Patří mezi stylové padesátnice a své outfity ráda doplňuje i brýlemi, ve kterých je velmi sexy.

Foto: Profimedia.cz

Herečka je důkazem, že brýle dodávají šmrncFoto: Profimedia.cz

Kit Harington (33)

Jeho jméno si možná hned s konkrétní rolí nespojíte, ale když se řekne Jon Snow, budete doma. Hrál jednu ze stěžejních postav v seriálu Hra o trůny (2011–2019), kde byl zarostlý, v kůži a kožešinách a občas se proletěl na drakovi. Jeden z nejlépe placených herců působí v civilu nenápadně a nosí dioptrické brýle, je totiž krátkozraký.

Foto: Profimedia.cz

Je jasné, že Jonu Snowovi by brýle překážely v boji, ale herci moc slušíFoto: Profimedia.cz

Tom Hanks (64)

Sympatický herec je hollywoodské zlatíčko, hraje pravidelně v kasovních trhácích a s manželkou Ritou Wilson (63) mají jedno z nejstabilnějších manželství showbyznysu.  A taky čím je starší, tím je větší fešák. Na přitažlivosti mu rozhodně neubírají zajímavé brýle. Má pestrou sbírku a často je nosí i v rámci role.

Foto: Profimedia.cz

V posledních letech je s brýlemi k vidění čím dál častěji, někdy překvapí i plnovousemFoto: Profimedia.cz

Diane Keaton (74)

Herečka s osobitým stylem oblékání se netrápí zakrýváním šedin a je i velkou průkopnicí nošení brýlí. Hvězda filmů Dámský klub (2018) nebo Lepší pozdě nežli později (2003) miluje pánský styl oblékání, s módou si umí pohrát a uvědomuje si, jaká síla tkví v doplňcích a drobných detailech. Brýle nosí i ve filmech, patří k ní.

Foto: Profimedia.cz

Nosí brýle výrazné i méně nápadné, vždy ale perfektně ladí k outfituFoto: Profimedia.cz

Považujete brýle za módní doplněk? Nebo si potrpíte jako tyto slavné dámy na klobouky?

Reklama

Načítám