Hlavní obsah

Dioptrické brýle: Víme, které budou slušet vašemu obličeji

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Reklama

Nosíte dioptrické brýle anebo jste třeba právě zjistily, že nadešel váš čas a máte se vydat do optiky pro své první? Nechte se inspirovat nejnovějšími trendy a vyberte si nejvhodnější obroučky podle tvaru obličeje.

Článek

Nosíte dioptrické brýle a už jste si hodně dlouho nepořídily nové? V tom případě máte možná nemoderní typ. Podívejte se, jaké obroučky jsou nyní v kurzu a které vám budou slušet. Jako jsme připravili návod, jak vybrat podzimní klobouk podle tvaru obličeje, tak se nyní zaměříme na aktuální modely dioptrických brýlí, které budou ideální pro kulatou, oválnou, hranatou či srdcovitou tvář.

Pozor na obočí i barvu vlasů

Při výběru obrouček nehraje roli jen tvar obličeje. Důležitá je i barva očí, pleti a vlasů. Některé odstíny jdou totiž lépe k pomněnkově modré duhovce, jiné zase lépe pasují k hnědé. Brýle by neměly být tmavší než vlasy, aby nepůsobily příliš tvrdě. Podstatnou úlohu sehrává i obočí, neboť horní hrana obrouček by měla kopírovat jeho linii – nikdy by nemělo být celé obočí schované za skly.

Tvar obrouček však není zdaleka všechno. „V brýlích se musíte především dobře cítit. Nesmějí nikde tlačit nebo řezat a stejně tak musejí dobře držet na nose. Dobrým testem je zkusit se předklonit, případně pohnout hlavou doprava a doleva, ať zjistíte, že vám sedí a nepadají,“ radí optometristka Kristýna Štěbetáková.

Hlavní trendy pro obroučky

Brýle jsou nejen praktickou pomůckou, ale zároveň slouží jako perfektní stylový doplněk a jejich výběr se řídí módními trendy. V současnosti se nosí především žíhané obroučky a v kurzu jsou rovněž zvířecí vzory. „Také letí takzvané oversized brýle, které jsou větší, podtrhují osobní image jednotlivce a zpravidla jsou dost výrazné. Ne každý má ale odvahu, aby do takových obrouček šel. Naopak minulostí začínají být brýle typu pilot,“ říká Petr Langer z firmy Alensa.

Když chcete něco extravagantnějšího, vsaďte na zajímavé tvary. „Hodně se nosí drátěné zlaté obroučky s hrazdičkou nahoře nebo je dost oblíbený kočičí tvar. V zahraničí jdou do popředí také osmihranné obroučky, ale ty se k nám zatím dostávají postupně,“ vysvětluje Jitka Dlouhá z Optiky Letná. A jakých zásad se při výběru brýlí držet?

Kulatý obličej

Kulatější tvář je vhodné opticky trochu rozbít a protáhnout. Zvolte proto obroučky trochu protáhlé a hranaté, nikoli kulaté. Určitě vám bude slušet i letecký styl a obroučka spíše širší než užší.

Foto: Archiv firem

Zleva: Ray-Ban (prodává Mister Optic), 2820 Kč. Moschino (prodává optika VašeČočky), 3836 KčFoto: Archiv firem

Oválný obličej

Máte protáhlý tvar obličeje? Můžete se radovat. Hodí se k vám totiž většina modelů kromě hodně širokých obrouček, které budou působit asymetricky.

Foto: Archiv firem

Zleva: Humphrey’s (lze objednat v Optice Letná), info o ceně v obchodě. Maui wine (prodává OptikDoDomu), 2499 KčFoto: Archiv firem

Hranatý obličej

Ostřejší hrany zjemní oblé tvary. Volte tedy brýle oválné, kapkovitého tvaru anebo nestárnoucí typ kočičí oči (cat eye).

Foto: Archiv firem

Zleva: Crullé (prodává optika Alensa), od 659 Kč. Vogue (prodává optika VašeČočky), 2616 KčFoto: Archiv firem

Srdcovitý obličej

Tvář ve tvaru srdce je nejširší v oblasti čela a směrem dolů k bradě se zužuje do špičky. Podtrhnou ji spíše zaoblené brýle s jemnější obroučkou, naopak kapkovitý tvar, který se zužuje a má silný rám, může celkovému dojmu hodně uškodit.

Foto: Archiv firem

Zleva: Optika Vista Cool (cena na vyžádání). Guess (prodává optika Alensa), od 2489 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám