Hlavní obsah

Sváteční stůl: Umíte ho prostřít?

Foto: Ondřej Kroutil

K Vánocům patří slavnostně ozdobený stůlFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Při slavnostní štědrovečerní večeři si jen s jedním talířem nevystačíte. Už jste přemýšleli, jak letos stůl nazdobíte? Máme pro vás dva tipy: je libo staročeskou, nebo noblesní tabuli? A zapomeňte také na „jen tak" přehnutý ubrousek. Naučíme vás aranžmá jako v tom nejluxusnějším hotelu.

Článek

Svátečně prostřený stůl by měl být sladěný buď s celkovou výzdobou domu, nebo vyberte dekorace podle toho, jaké máte talíře. Ke keramickým či kameninovým se hodí spíš staročeský styl, pokud si zakládáte na lesklém bílém či barevném porcelánu, zvolte třpytící se ozdoby. A hlavně dodržujte základní pravidla, která pro takové stolování platí – vyžehleným ubrusem to začíná a správně otočenou vidličkou končí.

Perníčky, nebo skleněné krystaly?

Pokud si chcete zařídit slavnostní tabuli ve staročeském stylu, napečte a nazdobte si o něco více perníčků a také dejte sušit plátky pomeranče, jablek, přidat můžete i větvičky chvojí nebo ořechy. Na zdobení noblesního stolu se zas hodí skleněné křišťály, které se ve světle svíček krásně lesknou.

Více inspirace získáte zde.

„Ať už se rozhodnete pro tradiční nebo moderně nazdobený stůl, vždy je základem ubrus, nejlépe jednobarevný, který musí být dobře vyžehlený. Také zkontrolujte, zda je na stole správně narovnaný, tedy jestli přesahuje na obou stranách stejně,“ říká floristka a dekoratérka Iveta Deylová ze společnosti MojeParty.cz. Doprostřed je pak dobré položit šerpu, středový šál či běhoun – to jsou všechno názvy pro úzký obrus procházející prostředkem stolu.

Součástí vánočního stolu by měla být také dekorace, svícen či květina. Pozor však na správnou velikost! Nesmí být příliš vysoké, protože při jídle na sebe rádi uvidíte a budete si chtít třeba mezi polévkou a hlavním jídlem popovídat. Stejně tak se vyvarujte toho, aby byly příliš rozložité a zabíraly místo, které potřebujete na dochucovadla, nápoje, polévkovou mísu a podobné věci.

Skládejte, jak jíte

Pro uspořádání a rozmístění talířů a příborů platí jednoduché pravidlo: Servírujte je podle toho, jak je budete používat. Zcela dolů tak dejte mělký talíř, na něj ubrousek a polévkový talíř. Do něj lze umístit svátečně nazdobený servítek.

Jak si ubrousek takhle krásně složíte? Návod najdete ve videu v úvodu článku!

To samé platí pro příbor. Při pokládání vidličky vlevo se chyba nedělá, vpravo dejte vedle talíře nůž, v tomto případě dekoratérka použila na kapra rybí nůž, vpravo od něj přijde lžíce. Pokud servírujete předkrm, zcela vlevo nesmí chybět předkrmová vidlička, zcela vpravo předkrmový nůž. Vidlička na dezert se pokládá před talíř a rukojeť má otočenou doprava.

„Pokud víte, že s vámi bude sedět levák, je pro něj příjemným překvapením, když mu příbor otočíte a vidličky dáte vpravo a lžíce vlevo,“ nabízí tip, jak udělat radost některým členům rodiny, Iveta Deylová.

Sklenice skládejte opět tak, jak je budete používat – tedy například přípitek, víno a nealkoholické nápoje – přičemž první máte na úrovni špičky příborového nože, další stavíte směrem doprava.

Že si tento návod nepamatujete a asi prostřete stůl špatně? Nevadí, nezapomínejte, že Vánoce jsou hlavně o pohodě. A tu by obrácená vidlička zkazit neměla!

Reklama

Související témata:

Načítám