Hlavní obsah
3,3
(32)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Klasické slovenské jídlo na sedm... Asi byste také do křížovky bez zaváhání napsali slovo halušky. A co si je dnes i uvařit a připomenout si jejich nezaměnitelnou chuť? Nabízíme vám recept!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 3 ks brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 200 g kysaného zelí
  • 200 g uzeného masa
  • 1 ks cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno. Vymačkejte z nich všechnu přebytečnou vodu. K nastrouhaným bramborám přidejte mouku (její množství se může měnit podle vodnatosti brambor), sůl a jedno vejce. Vypracujte těsto, které by mělo krásně držet pohromadě, ale zároveň by mělo jít bez problému protlačit skrz haluškové síto.

02.

V hrnci přiveďte vodu k varu. Když se voda začne vařit, dejte těsto do haluškového síta (pokud ho nemáte, můžete těsto nakrájet nebo nastrouhat) a vařečkou rovnou do vody vymačkávejte jednotlivé halušky. Vařte je asi 8 minut, dokud nevyplavou na povrch. Uvařené halušky sceďte a nechte odpočinout.

03.

Na pánvi rozehřejte olej a dejte na něj opékat, na kostičky nakrájenou, cibuli. K cibuli přidejte uzené maso nakrájené na drobno a společně opékejte asi 5 minut. Nakonec ke směsi přidejte kysané zelí, trochu kmínu a celé ještě 8 minut míchejte.

04.

K haluškám přidejte zelnou směs, promíchejte, dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Nepatří zelí zrovna mezi vaše oblíbence? Pro vás máme recept na pravé brynzové halušky.

Reklama

Související témata:

Načítám