Hlavní obsah
3,7
(62)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Devět z deseti Slováků vám potvrdí: brynzové halušky jsou nejlepší v květnu. Ovce se po dlouhé zimě konečně dostaly na pastvu a díky čerstvé trávě a voňavým bylinám je kvalita a chuť jejich mléka v tomhle období výtečná. A právě taková je i májová brynza.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Halušky
  • 180 g špeku
  • 1 lžíce oleje
  • 600 g brambor
  • 220 g polohrubé mouky
  • 200 g ovčí brynzy
  • 200 g zakysané smetany 20%
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Jak se dělá těsto na halušky? Na halušky potřebujete trochu kuchařského citu: brambory i mouka jsou pokaždé jiné, proto je těžké napsat jejich přesný poměr a hustotu těsta možná budete muset chvíli ladit. Puristé vám budou tvrdit, že správné halušky se obejdou bez vejce – a budou mít pravdu. Pokud ale rádi hrajete na jistotu a nemáte zatím moc zkušeností, klidně do těsta vajíčko přidejte. Rozdíl v chuti je nepatrný a budete mít jistotu, že se halušky nerozvaří.

Postup

01.

Nejdřív si připravte škvarky: nejlepší jsou z voňavého uzeného špeku. Nakrájejte ho na kostičky velké asi 1 cm. Možná se vám budou zdát veliké, na pánvi se ale spečou a zmenší asi na polovinu. Na pánev kápněte lžíci oleje a na středně silném ohni za občasného míchání opečte kostičky ze všech stran dokřupava. Po usmažení je vyjměte z pánve a dejte bokem, zbytkovým teplem by se mohly spálit.

02.

Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Oloupané brambory nastrouhejte na jemném struhadle a poté z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu.

Tip: Strouhání brambor patří k dalším sporným bodům. Buď použijte nejjemnější struhadlo (drobné hrbolky): halušky jsou tak jemné a hladké. Můžete ale zvolit i malé kapky (jako na strouhaný sýr), halušky tak budou „střapatější“ a s výraznější bramborovou chutí. Oba způsoby lze i zkombinovat a samozřejmě si můžete práci ulehčit kuchyňským robotem.

03.

Do vymačkaných brambor přisypejte mouku, přidejte špetku soli a vařečkou krátce zpracujte na hustější lepivé těsto. Ve velké míse smíchejte brynzu se zakysanou smetanou a dejte na chvíli bokem. Vařící vodu na halušky osolte a stáhněte plamen tak, aby voda jenom lehce probublávala.

04.

Z těsta odeberte malý kousek a vhoďte ho do vařící vody: pokud se nerozpadne, těsto je v pořádku a vy ho můžete přes síto na halušky protřít do hrnce. Zavařené halušky opatrně vařečkou uvolněte ode dna a až vyplavou na hladinu, krátce povařte, postačí 2–3 minuty.

05.

Uvařené halušky cedníkem přeložte do mísy s připravenou směsí brynzy a smetany a zlehka promíchejte. Posypejte připravenými škvarky a podávejte ihned. Navrch můžete nasypat ještě lžíci čerstvé nasekané pažitky, je to dokonalá tečka.

Jaký je rozdíl mezi haluškami a strapačkami? Pravé slovenské halušky se připravují z brambor a mouky a potkáte se s nimi nejčastěji v kombinaci s brynzou nebo kysaným zelím – těm se říká strapačky. Slovem halušky se na Slovensku ale často označují také malé moučné noky či špecle, které se podávají jako příloha k masu, nejčastěji k perkeltu, zbytek pak jako halušky s vejcem.

Reklama

Načítám