Hlavní obsah

Sluneční brýle: Podle čeho vybírat?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nepodléhejte jen módním trendůmFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluneční brýle jsou nedílnou součástí letní módy. Rozhodně ale nejde jen o záležitost vkusu. Chcete-li pro ochranu svých očí udělat jen to nejlepší, zaměřte se na ni již výběru! Špatnou volbou si můžete i uškodit. A my vám poradíme, jak na to.

Článek

Nevybírejte pouze podle módních trendů a hezkého tvaru brýlí. Pokud se vám třeba ty hezké růžové „minibrýle" výborně hodí ke kabelce, neznamená to, že dokonale ochrání váš zrak. Špatně vybrané brýle totiž vašim očím škodí více, než pokud byste byla bez zcela nich.

Co je to UV filtr?

Někteří nakupující se dokonce nesprávně domnívají, že čím tmavší barvu brýle mají, tím více oči ochrání. Rozhodující je tzv. UV filtr.Ten zabraňuje prostupování nebezpečných paprsků na oko. Zatímco pokud si koupíte brýle bez UV filtru, které mají pouze ztmavená skla, dopadá na oční rohovku stejně světla, jako byste brýle neměla. Navíc oko oklamáváte tmavým sklem a díky tomu se otevře ještě více, než by pro něho bylo přirozené v případě, že byste žádné brýle neměla. Takže si paradoxně uškodíte, protože nebezpečným paprskům své oči ještě více otevřete. Proto je dobré pohlídat si, zda brýle tento filtr mají. Pokud ano, volte vyšší číslo filtru. Při nákupu najdete tuto informaci na cedulce, popřípadě v příbalovém letáku.

"Na brýlích zbytečně nešetřete. Kupovat sluneční brýle, u kterých nemáte jistotu kvality, se nevyplatí. Nemusíte ale nutně vybírat drahé brýle třeba od Diora, úplně postačí i ty běžně dostupné v drogeriích, kde je ovšem uvedeno, že mají UV filtr," radí lékařka Jana Vodouchová.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Brýle by měly zakrýt většinu zorného úhluFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zapomeňte na oranžová skla!

Pokud se chcete líbit, volte klidně i barevná skla. Ale raději se vyvarujte červené a oranžové. Tyto barvy totiž zkreslují a mohlo by vám to vadit například při řízení. Pro pravidelné nošení se nejčastěji doporučují skla v odstínech modré, tmavě zelené či šedé. „I brýle s odraznou plochou, takzvané zrcadlovky, jsou poměrně velmi zdravé. Většinu dopadajících paprsků totiž úspěšně odrazí," vysvětluje Jana Vodouchová.

Máte jedno ucho výš?

„Vždy je nejlepší, pokud brýle dokáží zakrýt většinu vašeho zorného úhlu. Z žádné skulinky by na vaše oko neměly dopadat sluneční paprsky. Proto nedoporučuji podléhat módním trendům v podobě úzkých obrub," říká lékařka Vodouchová. Brýle by měly také správně a dobře sedět.

Vzhledem k tomu, že mnoho lidí má jedno ucho přirozeně o kousek výše než druhé, jsou problémy se špatným posazením brýlí časté. V profesionálním obchodě s optikou vám ale brýle upraví na míru."Pokud vás brýle tlačí, nenoste je. Mohlo by to totiž způsobit bolest hlavy," dodává ještě poslední radu doktorka Vodouchová.

Věříme, že se vám naše rady budou hodit a přejeme správnou volbu při nákupu!

Reklama

Související témata:

Načítám