Hlavní obsah

Sluníčko přichází: 7 důvodů, proč ho milovat

Foto: Thinkstock

Už aby tu slunce bylo...Foto: Thinkstock

Reklama

Nemůžete se dočkat léta? Nyní už to prostě musí přijít! A my vám k tomu těšení přidáme několik důvodů, díky kterým budou vaše prosluněné dny ještě o něco krásnější.

Článek

Také se v nejteplejším období roku cítíte šťastnější, zdravější, podnikavější a plní života? Není to náhoda, sluneční záření způsobuje ve vašem těle řadu velmi příjemných změn. Léto je totiž ideální doba na odvážné akce a důležitá rozhodnutí. Toužíte zhubnout nebo snad uvažujete o miminku? Jako by vám vaše tělo samo říkalo: Jděte do toho, právě teď!

Serotoninová lázeň pro nervy

Konečně ho máte dostatek! Tenhle nervový přenašeč ovlivňuje kromě jiného i náladu, takže nejste podráždění ani úzkostní a nemáte potřebu se hádat. To je ideální doba pro řešení složitých rodinných i pracovních záležitostí. Špatná zpráva je, že muže změny ročních období ovlivňují méně než ženy – když jsou nerudní v zimě, budou nejspíš nerudní i v létě.

Foto: Thinkstock

Odlehčená strava a hormon serotonin vám pomůžou s letním hubnutímFoto: Thinkstock

Hubnutí je snazší

V létě máte při hře o štíhlejší postavu v rukávu hned několik trumfů. Především: serotonin neovlivňuje jen vaši náladu, vyvolává také pocit nasycení a snižuje chuť k jídlu (využívá se i k léčbě některých stravovacích problémů). Vyšší teploty způsobují, že vaše tělo volá po lehčí stravě, salátech a rybím a drůbežím mase, což je přesně to, co potřebujete. Navíc – ovoce a zelenina jsou teď levnější než po zbytek roku, je jich větší výběr a lépe chutnají.

Čas lásky, čas miminek

Nejde jen o to, že jsou noci žhavé a meze vyhřáté. Podle odborníků, zabývajících se neplodností je totiž v létě větší pravděpodobnost, že otěhotníte. Může za to hormon melatonin, který nemá na starosti jen cyklus spánku a bdění, ale ovlivňuje i rozmnožování – brzdí produkci pohlavních hormonů a dozrávání vajíček. Melatonin se vytváří hlavně za tmy a světlo mu nesvědčí, krátké letní noci tedy způsobují, že máme hormonu méně a jeho „antikoncepční“ účinky slábnou.

Foto: Thinkstock

Pečujte o svoji pokožku důsledně. Bez ochranných krémů na slunce nechoďte!Foto: Thinkstock

Déčko vás postaví na nohy

Rčení o lékaři, přednostně navštěvujícím domácnosti, kam nechodí slunce, není vůbec přehnané. Vitamin D, který umí kůže vyrobit pouze s pomocí slunečního záření, je doslova zázračná medicína – mimo jiné pomáhá tělu absorbovat vápník a tím vás chrání proti osteoporóze. „Tuto schopnost výroby vitaminu v kůži si osvojili první obratlovci, naši dávní předkové, před přibližně 300 miliony let, kdy se přesunuli z oceánu bohatého na vápník na souš,“ říká internistka Jitka Housová.Vitamin D také snižuje výskyt zánětů dásní, aft a parodontitidy, stejně jako riziko roztroušené sklerózy a revmatoidní artritidy.

Pokožka je odolnější

Když stoupá teplota, podkoží začíná produkovat více tuku, aby se pokožka zvlhčila. Zvyšuje se také obsah vody a posiluje se zpevňující funkce lipidů. Letní pokožka je proto méně citlivá na poškození zplodinami i bakteriemi a také méně náchylná k podráždění (proti slunečnímu záření ji ovšem chránit musíme). Také vlasy a nehty rostou v létě rychleji.

Atopici se radují

Pokud není atopický ekzém ve stadiu mokvání a nepřehřejete se, působí opatrné slunění při pobytu u vody nebo na horách blahodárně. „V letním období často u lehčích pacientů dochází k úplnému zhojení. U moře se kromě slunce příznivě uplatňuje i vliv přímořského podnebí, působení soli na kůži a dýchání aerosolu z mořské vody,“ potvrzuje dermatoložka Štěpánka Čapková

A jaký máte plán na léto vy?

Reklama

Načítám