Hlavní obsah
3,3
(30)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Houby už máte nasušené, a teď přemýšlíte, co s nimi? Zkuste starou dobrou bílou omáčku! Jestli si ji dáte samotnou s knedlíkem, nebo přidáte karbanátky, to už je na vás!

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g vepřového mletého masa
  • 2 ks vejce
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1/4 lžíce koření na mleté maso
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhanky
Na potření
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks bílku
Omáčka
  • 1 l mléka
  • 180 g smetany na vaření 12%
  • 125 ml másla
  • 1 ks cibule
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce cukru
  • 1 list bobkového listu
  • 2 lžíce polohrubé mouky
Článek

Postup

01.

Sušené houby namočte do horké vody a pusťte se do přípravy karbanátků. Troubu zapněte na 200 stupňů. Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte ji do mísy k míchanému masu. K tomu také rozklepněte vajíčka, přidejte navíc žloutek, prolisovaný česnek i všechno koření a rukama vypracujte homogenní těsto. Podle potřeby přidejte trochu strouhanky, aby drželo pohromadě, a z hotové směsi vytvarujte kulaté karbanátky.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Ty klaďte vedle sebe do pekáče vymazaného kouskem másla a potřete vaječným bílkem, aby se po upečení hezky leskly. Nakonec je podlijte asi 1,5 cm vody a dejte je zhruba na 30 minut péct dozlatova. Doba pečení se může měnit podle velikosti karbanátků!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Než se karbanátky upečou, připravte omáčku. Cibuli nakrájejte najemno nebo ji jednoduše nastrouhejte. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a cibuli a jemně nasekaný česnek na něm zpěňte. Houby sceďte (vodu si ale schovejte!), vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu a spolu s cibulí je lehce orestujte. Podle potřeby houby osolte a okmínujte, přidejte bobkový list a postupně přilévejte houbový vývar, dokud se houby nevydusí skoro doměkka.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Do hrnce přilijte mléko (asi 3/4 hrníčku si nechte bokem) a smetanu a vše nechte projít varem. Vyjměte bobkový list. Ve zbývajícím mléku rozmíchejte dvě lžíce polohrubé mouky a do horké, ale ne vroucí omáčky tuto směs vmíchejte. Nechte ještě jednou projít varem, odstavte omáčku z plotny a dochuťte ji citronovou šťávou a cukrem. A pamatujte, že méně je více a přidat jde obojí vždy, zatímco ubrat nikdy :-). Jako příloha se perfektně hodí houskový knedlík.

Reklama

Související témata:

Načítám