Hlavní obsah
3,2
(106)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

S blížícím se koncem půstu je na čase osvěžit si recepty, které postní nejsou. Mezi takové patří i smažené tvarohové šišky, které se podobají koblihám. Připravit si je můžete i z kynutého koblihového těsta. My pro vás ale máme jednodušší, tvarohovou verzi.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
30 šišek
Šišky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce rumu
  • 1 hrst rozinek
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 balení prášku do pečiva
Na posypání a přelití
  • 100 g máku
  • 100 g cukru moučka
  • 1 dávka másla
Na smažení
  • 300 ml oleje
Článek

Postup

01.

Tvaroh použijte nejlépe vaničkový, pokud máte tvaroh ve staniolu, rozmíchejte ho nejdřív s asi 50 ml mléka dohladka. Přidejte vejce, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru (s tou rozhodně nešetřete!), cukr, vanilku, zakysanou smetanu a podle chuti trochu tuzemáku. Vše pořádně prošlehejte metlou dohladka a zapracujte menší rozinky.

02.

V kastrolku dejte rozehřát dostatečnou vrstvu oleje – měly by jí být aspoň 3 cm. V menším kastrolku ušetříte olej, ale šišky budete smažit na vícero várek, ve větším kastrolu potřebujete víc oleje, ale budete mít těsto usmažené rychleji. 

03.

Polohrubou mouku prosejte s práškem do pečiva a směs vmíchejte do tvarohového krému. Trošku těsta dejte do rozehřívajícího se oleje. Jakmile se začne smažit, stáhněte plotnu na střední stupeň a začněte do něj sázet šišky. 

04.

Vezměte velkou lžíci a naberte ji plnou těsta. Vložte do oleje – právě jste vytvořili první šišku. Přidejte hned další. Podle velikosti kastrolu se jich vejde na jednu várku asi 5–7. Smažte zhruba 3 minuty, pak otočte a osmažte podobně dlouho i z druhé strany. Pokud mají šišky kolem sebe dost prostoru, většinou se otočí samy.

05.

Mletý mák smíchejte s cukrem. Šišky – klidně ještě horké, sypte makovým cukrem, přelijte rozehřátým máslem a podávejte.

Pokud máte droždí v zásobě, dopřejte si klidně klasické koblihy. A nezapomeňte, že zítra, na Zelený čtvrtek, byste si měli upéct kynuté jidáše!

Načítám