Hlavní obsah

Smoothie: Jaké vám pomůže zhubnout nebo dodat energii?

Foto: Thinkstock

Smoothie může být vynikající sladkost, ale i nápoj vhodný pro dietu. Které si dáte vy?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je smoothie, tedy míchaný nápoj z ovoce a zeleniny, vhodný pro vaše zdraví či dietu? Jak ho často pít, na co si dát pozor a z čeho si ho připravit? Zjišťovali jsme pro vás.

Článek

Nemáte chuť na jídlo, přesto chcete něčím lehčím zahnat hlad? Osvěžujícím, zdravým, co vás nakopne? „Smoothie, běžně pyré, je míchaný nápoj s hustou konzistencí, který vzniká smícháním a rozmixováním různých druhů ovoce či zeleniny,“ uvádí nutriční specialista Mgr. Vít Schlesinger ze Světa zdraví. „Díky okamžité přípravě v něm zůstává maximum zdravých látek,“ doplňuje kolegyně Lada Nosková z Diet Plan.

Zamíchat, netřepat

Smoothie se skládá ze tří složek: vybraného druhu tekutiny (zeleninové šťávy, ovocného džusu, mléka nebo jogurtu), ovoce či zeleniny a ledu. Pokud se používá mrazené ovoce nebo zelenina, led zapotřebí není. „Pravé tradiční smoothies ale nejsou obohaceny o mléčné výrobky a cukry a skládají se pouze z přírodních surovin,“ vysvětluje Vít Schlesinger. Jaké tedy druhy smoothie si můžete vybrat či udělat?

Jak s ním při dietě?

Stejně jako u čerstvých šťáv platí i u smoothie, že nejde o doplnění pitného režimu, ale počítejte s ním jako se svačinou či jídlem. Obsahuje ovocný cukr, tedy takzvaný jednoduchý rychlý cukr. „Tedy ten, který vám rychle dodá energii, ale také vám po něm rychle stoupne a následně klesne hladina cukru v krvi a dostanete brzy hlad,“ podrobně vysvětluje Lada Nosková. „Snažíte-li se o redukci, volte zeleninové či ovocno-zeleninové varianty a v omezeném množství, tedy maximálně 2 dl denně,“ radí Lada Nosková.

Foto: Thinkstock

Míchaný nápoj může být jednou z možností, jak do dětí dostat vitaminyFoto: Thinkstock

Smoothie versus džus

Jaký je mezi nimi rozdíl? „Džusy jsou vyráběny extrakcí tekutiny pouze z ovoce nebo zeleniny," uvádí Vít Schlesinger s tím, že smoothie obsahuje celé kusy ovoce nebo zeleniny, což poskytuje další zdravotní výhody.

Smoothie neprochází procesem prodloužení trvanlivosti, a tím pádem má vyšší nutriční hodnoty bez obsahu různých konzervantů a stabilizátorů. „Je ideální alternativou třeba jako ranní, dobře vstřebatelná snídaně plná minerálů, vitaminů a stopových prvků,“ doplňuje Vít Schlesinger. A přidává tipy na recepty:

Hubnoucí smoothie: Rajčatové

Rajčata mají nízkou kalorickou hodnotu, obsahují mnoho antioxidantů. Jedním z nich je například lykopen, který má pozitivní vliv v prevenci proti rakovině prostaty.

Potřebujete: 2 šálky nakrájených rajčat, ½ šálku rajčatové šťávy, ¼ šálku jablečné šťávy, ½ šálku nakrájené mrkve, ¼ šálku nakrájeného celeru, chilli podle chuti a 2 šálky ledu.

Postup: Všechny ingredience smíchejte a rozmixujte.

Zdravé smoothie: Jahodovo-mangové

Potřebujete:1 šálek kokosového mléka, 1 zmrzlý oloupaný banán, 1 oloupané a rozmačkané mango, 5 větších jahod

Postup:Ingredience dejte do mixéru a rozmixujte.

Vyzkoušíte je?

Reklama

Načítám