Hlavní obsah

Smrtelně nemocná Britka: Vdala se kvůli operaci!

Foto: Thinkstock

Toužila po jediném, vdát seFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beth Robson trpí už odmalička Crohnovou nemocí, která jí postupně ničí střeva i vnitřnosti. Její jedinou šancí je zatím nevyzkoušená léčba pomocí kmenových buněk. Než však podstoupí náročné chemoterapie a až rok v izolaci, rozhodla se pro radikální životní krok. Ve dvaceti se narychlo vdala!

Článek

O tomto neuvěřitelném příběhu dvacetileté Beth nedávno informoval britský deník Daily Mail. „Mám hrozný strach. Vím, že to možná bude znít strašně, ale už jsem se tak nějak smířila s tím, že umřu. Jen jednu věc jsem chtěla před smrtí ještě stihnout – vdát se. Naštěstí jsem v říjnu poznala úžasného muže, před třemi měsíci jsem ho požádala o ruku a teď jsme se vzali,“ líčí dramata posledních měsíců šťastná nevěsta Beth Robson, dnes vlastně už Towsend.

Beth odmalička trpěla nesnesitelnými bolestmi břicha, na správnou diagnózu však musela čekat až do svých 11 let, kdy ji prohlédl soukromý specializovaný lékař. Byla tehdy úplně vyzáblá, nedokázala nic sníst a od první diagnózy do zhruba 16 let pak byla prakticky pouze na umělé výživě.

Nyní ve svých 20 letech má za sebou čtyři velké operace, při kterých jí lékaři postupně odstraňovali části napadených střev a „opravovali“ je. Hlavní nebezpečí Crohnovy nemoci, kterou trpí, spočívá právě v proděravělých střevech, kdy se látky, které by běžně odešly z těla se stolicí, hromadí jinde v těle a následně hnisá břišní dutina či orgány v těle. Nemoc se prý může projevit kdekoli mezi ústy a konečníkem, nejčastěji však napadá střeva.

Foto: Thinkstock

Dívka trpěla bolestmi břicha už odmalaFoto: Thinkstock

Přesně před rokem Beth upadla do komatu, poté, co se jí zcela roztrhala střeva. Běžně by tento stav znamenal smrt, Beth se však díky včasnému zásahu lékařů jako zázrakem opět probudila –s vytvořeným umělým střevním vývodem a s dvěma vaky na stolici, které jsou dnes její nedílnou součástí.

Zdravotní stav 20leté Beth je tak vážný, že jí lékaři nabídli jen jednu možnost záchrany – zkušební léčbu pomocí kmenových buněk. Už brzy tak podstoupí sérii chemoterapií, odebrání kmenových buněk a jejich následnou aplikaci do míst poničených střev. Mladá Britka bude pravděpodobně na rok zcela odříznuta od okolí, vzhledem hrozbě infekce. A šance na přežití? Nízké. Právě proto se rozhodla pro rychlý sňatek.

„Iana, svého manžela, jsem potkala v říjnu v jednom klubu. Už na samém počátku jsem mu otevřeně řekla, jak moc jsem nemocná,“ líčí první setkání Beth. „Řekla jsem mu ,Mám Crohnovu nemoc, nejspíš mě zabije, a mám také kolostomii. Ale to jsem prostě já'.“

Ian se její choroby naštěstí nezalekl a už od té chvíle se prý zamilovaný pár od sebe nehnul ani na krok. Před třemi měsíci tak zaláskovaná Bet Iana požádala o ruku. „Bylo to v den jeho třicátých narozenin. Napsala jsem jen ,Vezmeš si mě' na pár jeho oblíbených bot. A bylo to!“

Beth se vdávala v paruce, neboť své vlasy vydražila ve prospěch charity. Stejně by jí během chemoterapie vypadaly. S manželem si také dali i zamrazit vajíčka a spermie, aby po úspěšné operaci mohli podstoupit umělé oplodnění. „Byl to ten nejkrásnější den mého života. Tím spíš toužím po tom, aby byla léčba úspěšná a abychom mohli prožít budoucnost – společně,“ přiznala dojatá Beth.

Byla by pro vás takto vážná choroba důvodem k sňatku? Byla by pro vás vážná nemoc partnera nebo partnerky podstatnou překážkou ve vztahu? Podělte se o své názory v diskusi pod článkem!

Související témata:

Načítám