Hlavní obsah

Snadnější hubnutí? Těchto 5 věcí udělejte vždy před spaním!

Foto: Profimedia

Hubnutí si můžete usnadnit několika drobnými fintami!Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěli byste shodit nějaké to kilo, ovšem při slově dieta vám naskakuje husí kůže. Víte, jak hubnutí zvládnout? Každý večer se na následující den dobře připravte. Tyhle tipy a triky vám pomohou!

Článek

Ono se to nezdá, ale vážně existuje spousta metod, díky kterým si hubnutí usnadníte. Pokud víte, jak na věc, dokážete zabránit neovladatelným chutím, zpomalování metabolismu, ztrátě svalové hmoty, přílišnému stresu ze shazování kil, a hlavně riziku, že dietu porušíte.

Co udělat dnes večer, abyste podpořili zítřejší hubnutí?

1. Dejte si druhou, proteinovou, večeři

Zhruba dvě hodiny před tím, než ulehnete, do sebe ještě dostaňte dávku proteinů. „Dejte si před spaním, třeba formou druhé večeře, nějaké proteiny. Proteiny všeobecně podporují regeneraci organismu a růst svalové hmoty v klidovém režimu, a ve výsledku zrychlení metabolismu. Může to být třeba sklenice kefírového mléka, jogurt či pár plátků šunky nebo nízkotučného sýra,“ radí psycholožka a výživová poradkyně Mgr. Zuzana Douchová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Odbornice zároveň podotýká, že proteiny neboli bílkoviny je potřeba doplňovat samozřejmě během celého dne. Víte, kolik bílkovin potřebujete, abyste hubli? A kolik, když chcete svaly?

Foto: Profimedia

Proteinová večeře vám zrychlí metabolismusFoto: Profimedia

2. Udělejte si plán na další den

„Naplánujte si program, pohyb, odpočinek a samozřejmě jídlo. Při nedostatku času je strava oblast, kterou zanedbáváte jako první. Pokud ale nebudete jíst vhodně přes den, vrátí se vám to v podvečer a večer. Takže si promyslete, co si druhý den dáte, a eventuálně si alespoň částečně jídla nachystejte,“ doporučuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

Extra tip: Pokud si večer připravujete jídlo na druhý den, nezapomeňte po sobě důkladně uklidit kuchyň. Lépe řečeno, uložte zpět na své místo všechny potraviny. Jakmile je nebudete mít na očích, odoláte ráno, ale i večer po příchodu z práce, pokušení dietu porušit.

3. Provoňte si pokoj mátou

Pořiďte si mátovou esenci do aromalampy nebo aroma difuzéru, případně si sežeňte čerstvou mátu a pár lístků si dejte k polštáři. Zkrátka nějakým způsobem nechte ve své blízkosti vonět mátu. Existují totiž vůně, které dokážou významně snížit váš apetit, a zabránit tak neovladatelným chutím. Máta patří z tohohle hlediska k těm nej!

Foto: Profimedia

Nepracujte dlouho do noci!Foto: Profimedia

4. Nepracujte do noci

Naprostým základem toho, abyste hubnutí úspěšně zvládli, je kvalitní spánek. Chvíli se proto budeme bavit o něm.

„V první řadě nepracujte do poslední chvilky před usnutím. To spánek ruší, a neumožní se tak regenerace těla včetně složitého hormonálního systému těla,“ podotýká Hana Mojžíšová a pokračuje: „Nedostatek spánku podporuje tvorbu hormonu grelinu, který stimuluje pocit hladu, a naopak potlačuje tvorbu hormonu leptinu, který hlásí stav zasycení.“

Pro kvalitní spánek obě výživové specialistky také doporučují vypnout všechny elektrospotřebiče, které máte v ložnici. „Také doporučuji neponocovat a ke spánku ulehnout před půlnocí. Nezapomínejte na léty předávanou zkušenost, že jedna hodina spánku před půlnocí nahradí dvě po půlnoci,“ dodává Hana Mojžíšová.

5. Večer nelezte na váhu

Většina z vás to ví, ale přesto se večer vážíte a z čísel, která vidíte, se pak stresujete. „Je přirozené, že večer je váha o něco vyšší než ráno nalačno. Pokud se potřebujete vážit, tak raději ráno, kdy je váha příznivější. Večer tak často vážení působí demotivačně,“ uvádí výživová poradkyně Zuzana Douchová.

Plánujete v brzké době začít hubnout? Nebo to radši necháte až po Vánocích?

Související témata:

Načítám