Hlavní obsah

Snižuje cukr v krvi, čistí ledviny a zbaví vás lupů. Co všechno umí obyčejná kopřiva?

Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Reklama

Kdo by neznal kopřivu. Většinou ze setkání s ní radost asi nemáte, zvláště když roste někde, kde nemá, například v záhonu s květinami nebo zeleninou, a ještě se o ni spálíte, když ji chcete vytrhnout. Věděli jste ale, že s její pomocí můžete mít třeba hustší vlasy či pročištěnou krev?

Článek

Kopřivu dvoudomou najdete všude – na loukách, v lesích, zahradách i suchých příkopech. Všichni ji znají jako plevel, případně jako součást jarních pokrmů, třeba velikonoční nádivky. „V kuchyni mají kopřivy podobné uplatnění jako mladý špenát nebo medvědí česnek,“ vysvětluje kuchař Roman Paulus. A každý bylinkář vám jednoznačně potvrdí, že kopřiva do kuchyně rozhodně patří. „Kopřiva je bylinkou, která nutričním významem překonává mnoho zeleniny a složením je podobná konkrétně tmavé listové zelenině,“ vysvětluje herbalistka Kateřina Palečková z Katerina’s Natural Way.

Vlije energii do žil a zažene nachlazení

Ještě lépe než na talíři vám udělá službu při ozdravných a detoxikačních kúrách. Obsahuje cenné látky, např. vitaminy C a B1, karotenoidy, minerální látky (třeba hodně železa). Kopřiva patří mezi nejlepší evropské rostliny na pročištění krve a krvetvorbu, je močopudná a snižuje i obsah cukru v krvi. Kopřivový výluh vám pomůže, trápí-li vás nemoci a záněty močových cest. Na vnitřní orgány má obecně pozitivní vliv – podporuje jejich činnost i metabolismus celkově. „Kopřiva je velmi silná bylina, působí na ledviny ‚jako rejžák‘, neměla by se užívat dlouhodoběji. Čaj z kopřivy pijte maximálně čtrnáct dní, poté vyměňte například za březový čaj,“ radí MUDr. Zbyněk Mlčoch. Kopřivu si začněte opět dopřávat po dvou- až čtyřtýdenní pauze.

Tato bylina vám pomůže i v případě, když jste náchylní k prochladnutí a máte revmatologická onemocnění či třeba dnu – nejenže prohřeje, ale dodá vám i energii. Překvapilo vás nějaké virové či bakteriální onemocnění? Sáhněte po kopřivové kúře. Uvidíte, že vám pomůže.

Foto: Magdalena Kucova, Shutterstock.com

Kopřivový čaj mimo jiné pročistí ledviny, detoxikuje tělo a podpoří činnost vnitřních orgánůFoto: Magdalena Kucova, Shutterstock.com

Chcete hřívu jako lev?

Kopřivu oceníte i při vnějším použití. Zkuste si po několik týdnů pravidelně umývat pokožku hlavy a vlasy odvarem z kopřiv: 100 g čerstvých nebo 30 g sušených kopřiv zalijte půllitrem vroucí vody, asi půl hodiny povařte a nechte vychladnout. Po vychladnutí přidejte čtvrt litru jablečného octa. Tuto směs můžete užívat přímo místo šamponu nebo si jí po umytí hlavu přelít a už neoplachovat. Zlepšení po kopřivové kúře poznáte určitě: lupy budou tytam a vaše vlasy budou husté a nádherně lesklé.

Čaj, tinktura, sirup: všechno zvládnete

Kopřivu můžete využít čerstvou i sušenou (tu lze zakoupit celoročně). Pamatujte, že ke sběru se hodí pouze mladé rostliny před květem a vždy jen jejich horní třetina. I u kopřivy platí, že nejlepší je ji sbírat za suchého dopoledne, sušit ji pak můžete rozloženou na sítech nebo ve svazcích zavěšených horní částí dolů. I z čerstvé byliny připravíte klasický nálev či čaj: vrchovatou čajovou lžičku kopřiv spařte čtvrtlitrem vody a krátce vyluhujte. Nápoj zkuste pít každé ráno nalačno půl hodiny před jídlem a pak ještě jeden až dva šálky přes den.

Máte-li chuť, vyrobte si tinkturu z kořene: vykopaný oddenek očistěte ve vodě kartáčem, nakrájejte ho nadrobno a naplňte jím láhev až po hrdlo. Zalijte 30–40% žitnou pálenkou a dva týdny nechte stát na teplém místě. Hotovou tinkturu můžete použít k masáži pokožky hlavy, máte-li problém s vypadáváním vlasů, nebo třeba na bolestivé klouby.

Ani příprava kopřivového sirupu, který vám pomůže při problémech s imunitou, není složitá: 250 g čerstvé nati zalijte půllitrem studené vody, deset minut vařte a pak nechte pod pokličkou v chladnu vyluhovat. Po 24 hodinách vodu slijte, natě vymačkejte a výsledný výluh smíchejte s 1/2 kg medu. Výslednou medicínu uchovávejte v lednici a každý den užívejte polévkovou lžíci.

Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Těšíte se na čerstvé kopřivy? Ideálním časem pro sběr jsou jarní měsíce. A na podzim užijete plody své práce v boji proti virózám a zpomalenému metabolismuFoto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Tak co, zkusíte to? Máte nějaký opravdu skvělý recept, jak kopřivy využít?

Reklama

Související témata:

Načítám