Hlavní obsah

Velikonoční nádivka, jak má být! S bylinkami a uzeným

Foto: Marcel Rozhoň

My na jarní nádivku nedáme dopustit, a vy?Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoční nádivka je klasika, bez které se svátky jara neobejdou. Ať už ji připravíte samostatně nebo jako náplň kuřete, skvěle si pochutnáte!

Článek

Původně se velikonoční nádivka připravovala bez pečiva. Šlo o hustou kaši, do které se přidávalo maso, bylinky, vejce a vše se nakonec upeklo na plechu jako svítek. Kromě mladých kopřiv nesměl chybět v nádivce ani openec neboli kundrlátek. Jde o bylinku s modrofialovými kvítky, jež má jemně kořenitou chuť a hodí se do slaných pokrmů. V obchodě ji běžně nekoupíte, ale dost možná na ni narazíte kdekoli na louce.

Jarní velikonoční nádivka

Pro 4 až 8 osob budete potřebovat: 300 g vařeného uzeného bůčku, 8 rohlíků, 6 vajec, 200 ml mléka, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku, hrst mladých kopřiv, hrst rukoly, 1 lžíci nasekané petrželky, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 lžíci másla, 3 lžíce oleje

Postup: Pečivo nakrájejte na malé kousky a zalejte ho mlékem s rozšlehanými žloutky. Uzené maso nakrájejte na kostičky a opečte na oleji dozlatova. Přidejte nasekané bylinky, rukolu a kopřivy. Bylinkovou směs s uzeným masem vmíchejte k namočenému pečivu, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Zapékací mísu vymažte máslem a nalejte do ní nádivku. Pečte ji asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Uzený bůček můžete nahradit kuřecím nebo králičím masem a místo klasického pečiva bude nádivka výborně chutnat i z toastového chleba.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama

Načítám