Článek
Původně se velikonoční nádivka připravovala bez pečiva. Šlo o hustou kaši, do které se přidávalo maso, bylinky, vejce a vše se nakonec upeklo na plechu jako svítek. Kromě mladých kopřiv nesměl chybět v nádivce ani openec neboli kundrlátek. Jde o bylinku s modrofialovými kvítky, jež má jemně kořenitou chuť a hodí se do slaných pokrmů. V obchodě ji běžně nekoupíte, ale dost možná na ni narazíte kdekoli na louce.
Jarní velikonoční nádivka
Pro 4 až 8 osob budete potřebovat: 300 g vařeného uzeného bůčku, 8 rohlíků, 6 vajec, 200 ml mléka, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku, hrst mladých kopřiv, hrst rukoly, 1 lžíci nasekané petrželky, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 lžíci másla, 3 lžíce oleje
Postup: Pečivo nakrájejte na malé kousky a zalejte ho mlékem s rozšlehanými žloutky. Uzené maso nakrájejte na kostičky a opečte na oleji dozlatova. Přidejte nasekané bylinky, rukolu a kopřivy. Bylinkovou směs s uzeným masem vmíchejte k namočenému pečivu, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Zapékací mísu vymažte máslem a nalejte do ní nádivku. Pečte ji asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip: Uzený bůček můžete nahradit kuřecím nebo králičím masem a místo klasického pečiva bude nádivka výborně chutnat i z toastového chleba.
Máte svůj vlastní, dokonale vyladěný recept na nádivku? Podělte se s námi o něj!