Hlavní obsah

Nervy na pochodu, blbá nálada a mizerné spaní? Na tyhle bylinky přísaháme!

Foto: 13Smile, Shutterstock.com

Foto: 13Smile, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pociťujete neklid, špatně spíte a jste podráždění? Vypadá to, že vaše nervy nejsou zrovna v pořádku a potřebovali byste trochu uklidnit. Než se začnete shánět po nějaké té pilulce, vyplatí se vyzkoušet sílu bylinek.

Článek

Možná jste ve stresu z toho, že dovolená je pryč a další volno v nedohlednu. Nebo máte děti školou povinné a jste trochu nervózní z návratu všech těch povinností a starostí spojených s učením, kroužky a podobně. Nesejde na tom, co vám nervy pocuchalo, podstatné je, že víme, jak to napravit! Zcela „bez chemie“ a přírodní cestou to zvládnou některé bylinky, které si můžete vypěstovat doma nebo nasbírat v přírodě.

Třezalka tečkovaná

Třezalka je osvědčeným přírodním antidepresivem, které řeší hlavně problémy s usnutím, úzkostné stavy a nadměrný stres. Dokáže uvolnit napětí, zlepšit náladu a oproti lékům má tu výhodu, že neutlumuje. Třezalku si můžete připravit jako čaj – pak použijte kvetoucí nať. Čajovou lžičku bylinky přelijte čtvrtlitrem vroucí vody, spařte, krátce vylouhujte. Můžete pít dvakrát denně. Z tohoto čaje připravíte i uklidňující lázeň: šálek smíchejte s vodou, do které tak na půlhodinku vložte nohy – opakovat lze šestkrát týdně.

Z květů vyrobte olej: stačí jimi volně naplnit sklenici či lahev a zalít až po hrdlo olivovým olejem tak, aby byly květy ponořené. Dobře uzavřete a postavte na několik týdnů na slunečné a teplé místo – olej se od květů zabarví dočervena. Pak přefiltrujte přes plátýnko a do oleje ještě vyždímejte nasáklé květy. Uschovejte v tmavé lahvičce. Slouží na potírání míst po zranění, bolavých kloubů a svalů a také spánků, aby uklidnil a ulevil od bolestí hlavy.

Pozor – při užívání třezalky (ať zevně, či vnitřně) se vyhněte slunečním paprskům i soláriu, protože by mohlo dojít k popálení kůže. Také se nesmí kombinovat s antidepresivy, hormonální antikoncepcí a mnoha dalšími léčivy!

Foto: 13Smile, Shutterstock.com

Čaj z třezalky uklidní vaše nervy, ale neutlumí vásFoto: 13Smile, Shutterstock.com

Levandule lékařská

Levandule je krásná na zahrádce i v květináči a nádherně voní – už samotné aroma uklidňuje a napomáhá lepšímu usínání. Jste-li nervózní, připravte si lázeň: stačí krátce povařit hrst levandulových květů přibližně v litru vody, scedit a voňavý odvar vlít do koupele. Naložte se do ní na tak dlouho, dokud vám bude příjemná, a opakujte podle libosti.

Levandulové květy lze přidat i do ochucovacích směsí s ostatními bylinkami, ale pozor na množství – někdo její chuť netoleruje, protože je pro něj hodně „mýdlová“. Je tedy dobré začít s několika kvítky a postupně přidávat, abyste našli svoji míru.

Lipový květ

Voňavý květ z lípy je jednou z mála bylinek, kterou můžete nabídnout i dětem – například jako čaj. Připravíte ho ze dvou lžiček sušeného květu, které zalijete vroucí vodou, necháte pod pokličkou asi deset minut louhovat, pak slijete a popíjíte vlažný. Krásně se po něm usíná, proto je lepší dát si ho bezprostředně před spaním – přinese osvěžující spánek a uklidnění. „Lípa je v kombinaci s pupenovými výtažky břízy, třezalky a vrbky úzkolisté vhodná do směsi k léčbě depresí a v boji proti stresu. Kromě zklidnění nervů a podpory spánku se používá i k posílení imunitního systému či podpoře dýchání, trávení a zlepšuje zánětlivé stavy. Mít doma nasušené květy lípy se vždycky hodí,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

Mimochodem – když chcete dávat bylinky dětem, není dobré experimentovat. Poraďte se s pediatrem nebo se spolehněte na směsi volně prodejné v lékárnách a obchodech s přírodní léčbou. Zvláště opatrní buďte na podávání bylin dětem mladším tří let.

Foto: Es75, Shutterstock.com

Lipový květ si dopřejte před spaním a vzbudíte se „jako noví“Foto: Es75, Shutterstock.com

Heřmánek pravý

Heřmánek uklidňuje, zbavuje stresu a nervozity, mírní rozčilení a hněv. „Užívá se i při nelibosti, nejistotě či divném pocitu,“ uvádí dědek kořenář Břetislav Nový. Lze ho užívat ve formě čaje, ale klidně i v aromaterapii, s použitím heřmánkového esenciálního oleje. Čaj z heřmánku je běžně dostupný jako sáčkový, tedy ho lze sehnat i připravit bez obtíží. Kdybyste si ho sušili sami, pak se na hrnek vroucí vody dávají dvě čajové lžičky heřmánku, asi patnáct minut se louhuje a pak přecedí. Dvě hrsti bylinky, spařené asi litrem vroucí vody, poslouží k výrobě přísady do koupele, která zklidní, navíc hojí případné ranky. Patří mezi byliny vhodné pro dlouhodobé použití – ovšem je to častý alergen.

Jaké bylinky používáte vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám