Hlavní obsah

Ideální čaj podle znamení horoskopu: Štírům uvařte silný ovocný, Raky uklidněte heřmánkem!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studený a deštivý podzim se už přihlásil o slovo a s ním i klasické virózy a nachlazení. Jak proti nim bojovat? Samozřejmě čajem! Není nic lepšího než kouřící šálek povzbudivého nápoje, který nejen zahřeje, ale také nabudí a zlepší náladu. Víte, jaký se hodí pro vaše znamení?

Článek

Čaje k podzimu zkrátka patří a rozhodně je na tomto poli z čeho vybírat. Nemůžete se rozhodnout, jaký horký nápoj je právě pro vás ten pravý? Přinášíme ke každému znamení několik tipů na čaje i nečaje, které mu v sychravých dnech přijdou vhod. Tak na zdraví!

Beran (21. 3.–20. 4.)

Bouřliví a akční Berani si zaslouží bouřlivý a akční čaj. A protože jsou to velcí experimentátoři, kteří rádi zkoušejí nové věci, není třeba se bát i neobvyklejších variací. Jedním z favoritů je rozhodně zelený čaj matcha. Hráškově zelená směs jim do žil vlije čerstvou vlnu – má skoro stejně kofeinu jako káva. Dobrou volbou je i speciální směs černého čaje a koření masala, která každému Beranovi dodá řádnou dávku energie pro všechna jeho dobrodružství. Chuť koření je navíc dostatečně překvapivá, aby ho zaujala.

Býk (21. 4.–21. 5.)

Býci jsou poklidnější a smyslově zaměřené znamení, hodí se pro ně tedy něco vyloženě delikátního, co je navíc uklidní a navodí pocit pohody. Ideální jsou oolongy, polozelené čaje s bohatou chutí i vůní se zemitými tóny. Odlehčit ho lze lístky čaje bílého, které dodají příjemnou svěžest a někdy líného Býka trochu nabudí. Z ovocných chutí jsou vhodné aromatické broskve či jablka a z bylinných čajů se pro Býky hodí směsi s měsíčkem lékařským na jaterní i žlučníkové potíže.

Foto: Anna Shilonosova, Shutterstock.com

Pravé čaje i nečaje nabízejí tolik rozmanitých možností, jak zahřát tělo a osvěžit dušiFoto: Anna Shilonosova, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5.–21. 6.)

Zvědaví a přelétaví Blíženci čaje často střídají a málokdy vydrží dlouhodobě u jedné chuti, do vkusu se jim tak trefíte vlastně čímkoli, protože rádi zkoušejí a experimentují. Nejlepší je koupit jim čajovou kolekci s vícero vzorky – upřednostňují ovocné čaje s výraznou chutí. Mohou tak každý den sáhnout po něčem jiném, jednou po mandarince s kořením, jindy po borůvkách. Bílý čaj s okvětními plátky růže pak bude pro Blížence ta pravá delikatesa, kterou si čas od času dopřejí.

Rak (22. 6.–22. 7.)

Raci jsou klasici, a tak je vhodné pro ně také klasiku volit. Rozhodně nic tu nejde zkazit tradičním černým čajem, možná s nějakou sladkou příchutí vanilky či smetany, která Raky pohladí po duši. Druhou možností jsou pak bylinky, a to konkrétně heřmánek či mateřídouška. Uklidní často rozjitřené račí emoce a pomohou třeba i s usínáním, které se Rakům ne vždycky daří. Vedle nesáhnete ani s levandulí, která má podobné účinky. Nejlépe chutná doslazená kapkou medu.

Lev (23. 7.–22. 8.)

Slunná a veselá povaha Lvů si říká o něco slunného a veselého. Lvi si vychutnají klasický ovocný sypaný čaj s červeným ibiškovým základem, který má výraznou nakyslou chuť. Bude-li doplněn ještě například o rozinky, borůvky nebo černý rybíz, vznikne ideální kombinace. Kromě toho se také hodí rooibos s lehce nasládlou chutí, buď čistý, nebo s přídavkem pomerančové kůry, která nápoj dostane na jinou úroveň a Lvům přinese na tvář jejich typický úsměv.

Panna (23. 8.–22. 9.)

Panny nerady zkoušejí extravagantní novinky a věci, které vybočují z jejich zavedené rutiny, a raději se drží toho svého. Radost jim tedy udělá klasický anglický černý čaj s citronem a kapkou medu, vylouhovaný do zlatavé barvy – ne příliš. To je pro ně ideální blaho v šálku. Když už něco nového, pak jen mírně – doporučit lze jemný bílý čaj s přídavkem citronové trávy a medového keře (honeybush). To je takový čaj nečaj s mírně medovou, nasládlou chutí a příjemným aromatem.

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Kapka citronu v čajovém nápoji jemné Panny potěšíFoto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Váhy (23. 9.–23. 10.)

Váhy si zvláště na podzim vychutnají klasický šípkový čaj, který je vrátí do dětství a podpoří jejich fantazii. Hodně je baví všemožné čajové kombinace, ale tak trochu povrchně si zakládají i na tom, jak nápoj vypadá – ideální jsou tedy směsi s květy nebo výrazně barevným ovocem. Vhodný je třeba černý čaj s růžovými okvětními plátky, jahodami, kousky kokosu nebo i cukrovými perličkami. Hodí se zkrátka něco něžného s pokud možno líbivou a výraznou vůní – ty Váhy zbožňují.

Štír (24. 10.–22. 11.)

Štíři mají rádi jednoduchost, a jestli mezi ně patříte, klidně sáhněte po nějaké prosté klasice ve vysoké kvalitě – po jednodruhovém zeleném či černém čaji, jehož chuť se plně rozvine už v prvním doušku. Jestliže však toužíte po něčem komplikovanějším, dobrou volbou by mohl být černý čaj s příměsí ovoce a koření, například s pomerančem či mangem a skořicí. A poněkud jemnější a méně čajovou variantou je chai latte, směs koření a mléka, která je na podzim naprosto ideální.

Střelec (23. 11.–21. 12.)

Hraví Střelci si libují v čajích ovocných, ale žádné slabé výluhy – tady to chce silnou chuť, která Střelce vrátí zpátky do horkého léta. Čaje s ibiškovým základem jsou jasná volba, i když jejich chuť může být hodně podobná – ibišek většinu ostatních přísad přebije. Další možností jsou pak jednodruhové ovocné čaje zvláště s citrusy. Střelci si pochutnají také na horkém zázvoru, který spolehlivě zažene každou chřipku a vlije spoustu energie do žil – jen se to s ním nesmí přehánět, tak pozor.

Foto: Mironmax Studio, Shutterstock.com

Pro Střelce je ideální silný ibiškový čajFoto: Mironmax Studio, Shutterstock.com

Kozoroh (22. 12.–20. 1.)

Kozorozi si potrpí na nekomplikovanost, a když mají chuť na čaj, chtějí prostě čaj. Tradiční černý si dokážou vychutnat jako nikdo a rozhodně nebudou chtít žádná přídavná aromata a příchuti. Stejně tak je oslní klasický rooibos bez dalších dochucovadel, jen se svou zajímavou netypickou chutí. A když zrovna nemají chuť na hutné čaje, rozhodně se hodí bylinky: mátový čaj z (pokud možno) čerstvých lístků je srdcovka, která nikdy neomrzí – a zvlášť Kozorohy ne.

Vodnář (21. 1.–20. 2.)

Vodnáři pravděpodobně ochutnají cokoli, co před ně postavíte, jen aby vám dokázali, že se ničeho nebojí a jsou ochotní experimentovat. Často popíjejí vodu s citronem a kajenským pepřem, což je kombinace, která zahřeje (někdy až příliš). Na podzim stejně dobře užijí výluh ze zázvoru a kurkumy. Kdyby situace vyžadovala něco trochu tradičního, Vodnáři uvítají i dobrý darjeelinge nebo puerh, zkusit mohou také kombuchu – ale ta nesedne každému.

Ryby (21. 2.–20. 3.)

Lyricky laděné Ryby si většinou podzim hodně užívají a s ním i tradiční popíjení čajů s podzimními příchutěmi a vůněmi. Z ovocných jim určitě zachutná švestka, třeba ještě obohacená o špetičku skořice, případně pomeranč s vůní hřebíčku. Mezi čaji preferují hlavně ty bílé se svěží a lehkou chutí, které může doplňovat chrpa, šípky nebo citronová tráva. A pak samozřejmě bylinky: pro Ryby se nejvíce hodí uklidňující heřmánek, ale také kopřiva nebo tradiční svěží máta či jemná meduňka.

Jaký čaj nejvíce chutná vám?

Související témata:

Načítám