Hlavní obsah

Souboj receptů: Dezerty jako z cukrárny!

Foto: Greta Blumajerová

Blanka, Michal i Jana se dnes vytasili s opravdovými dobrotamiFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Čekáte návštěvu a chcete se předvést s nějakým opravdu skvělým a přitom dobře vyhlížejícím zákuskem? Nechte se inspirovat těmi našimi – kávovou panna cottou, domácími kremrolemi nebo nízkokalorickým a přitom lahodným tiramisu.

Článek

Někdo preferuje klasické moučníky, jiný má radši mlsání aspoň trochu odlehčené. Jestli se nebojíte zkoušet nové věci a rádi si vše děláte poctivě doma, budou se vám dnešní nápady víc než líbit.

Domácí mini kremrole od Michala

Na 30 kremorlí potřebujete: 350 g hladké mouky, 250 g másla, 200 g zakysané 15% smetany, 3 bílky a asi 200 g cukru krupice.

Foto: greta blumajerová

Michalovy kremrole jsou neodolatelné!Foto: greta blumajerová

Postup: „V míse smíchejte mouku a změklé máslo, přidejte zakysanou smetanu a vypracujte hladké těsto, které nechte v lednici krátce uležet. Poté ho rozválejte, a pak už postupujte podle video návodu, který jsem pro vás připravil. Tady je!“

Nízkotučné tiramisu od Blanky

Na dortovou formu o průměru 24 cm potřebujete: 2 kelímky (celkem 500 g) sýru ricotta, 150 g piškotů, 2 dl silné kávy, 1/2 šlehačky v prášku a holandské kakao na posypání.

Foto: Greta Blumajerová

Blančino tiramisu si můžete dát i při dietěFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Nejprve vyšlehejte půlku šlehačky v prášku se 180 ml vody či mléka a hotovou ji smíchejte s ricottou. Pak začněte namáčet piškoty v uvařené kávě (nejlépe silném espressu) a klaďte na dno formy, až vytvoříte první vrstvu. Na tu naneste připravenou ricottu. Na ni znovu narovnejte vrstvu namočených piškotů a znovu ricottu. Tu posypejte holandským kakaem.

Celá příprava vám zabere asi 15 minut. Své dílko dejte na noc do ledničky, aby se mohly vrstvy mezi sebou hezky propojit. Před podáváním nezapomeňte všem zdůraznit, že vaše tiramisu je připravované ze sýru, který má na rozdíl od klasického mascarpone (45 procent tuku) pouze 9 procent tuku. A také místo dvou šlehaček používáte pouze půlku jedné!“

Rádi experimentujete? Vyzkoušejte také kokosové tiramisu!

Panna cotta s kávovým želé od Jany Ch.

Na 8 mini porcí potřebujete: 3 plátky želatiny, 1 dl silného espressa, 200 ml min. 35% smetany ke šlehání (já používám 40%) a 3 lžíce nejlépe třtinového cukru.

Foto: greta blumajerová

Panna cotta s kávovým želé zaujala nejen svým vzhledemFoto: greta blumajerová

Postup: „Pokud si ke kávě dáte rádi něco sladkého, doporučuju tenhle dezert ‚2 v 1‘. Příprava zabere asi 10 minut, ale počítejte s tím, že tuhne nadvakrát a druhé tuhnutí trvá asi 6 hodin, takže je ideální dělat ji večer předem.

Plátky želatiny ponořte do studené vody a nechte je asi 5 minut nabobtnat. Uvařte si šálek silné kávy, nalijte ji do kastrolku a nad mírným plamenem v ní rozpusťte lžíci cukru a 1 plátek želatiny (zbylé dva ve vodě klidně nechte, dokud je nebude potřeba) a stáhněte z plamene, želatina se nesmí převařit! Panáky narovnejte našikmo do plata od vajíček (přiznávám, že tenhle trik jsem obšlehla z nějaké fotky :) a do každého z nich nalijte trochu kávy. Pak plato přeneste do lednice a nechte asi 1–1,5 hodiny zatuhnout.

Po uplynulé době nalijte do kastrolku smetanu a opět jen nad mírným plamenem ji zahřejte, rozpusťte v ní zbývající cukr a želatinu a nechte ji asi 10 minut zchladnout. Vyndejte panáky z lednice a do jednoho zkušebního nalijte smetanu. Pokud se káva se smetanou promíchá, vložte panáky ještě na chvíli tuhnout, v opačném případě skleničky dolijte smetanou, položte (už bez plata :)) do lednice a nechte do rána ztuhnout.

Pokud by vám nevyhovovalo kávové želé, panna cotta je skvělá i s ovocnou omáčkou. Můj recept na ni najdete v článku Souboj receptů: Dokonalé dezerty.“

Čím sladkým se před návštěvami rádi pochlubíte vy? Pošlete mi recept na e-mail jana.ch@prozeny.cz a podělte se i s ostatními! Nejlepší z nich zveřejníme a odměníme malým dárkem.

Reklama

Načítám