Hlavní obsah

Souboj receptů: Dnes zdravě s rybami a plody moře

Foto: Greta Blumajerová

Dnes souboj na mořské vlně!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte-li chuť na něco vskutku dobrého a přitom zdravého, je ideální sáhnout po nějaké rybě nebo plodech moře – obsahují minimum tuku a zároveň dostatek bílkovin a dalších potřebných živin. Vyzkoušejte naše krevetové kari, pstruha na koriandru nebo lososa se špenátem!

Článek

Ryby by neměly chybět v žádném zdravém a vyváženém jídelníčku. Dělat ale stále jen pstruha na másle může být trochu nuda. Nechte se zlákat novým receptem a ochutnejte s námi!

Blančin losos na rozmarýnu s čerstvým špenátem

Na 2 porce potřebujete: 2 filety z lososa (celkem asi 350 g), 2 snítky rozmarýnu, mořskou sůl, 1 stroužek česneku a 1 lžíci olivového oleje. Na špenát je třeba 300 g čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, 1/2 malé cibule, 1 lžíci parmezánu a sůl. Jako příloha jsou nejlepší šťouchané brambory (recept najdete v článku Souboj receptů: Pečené kuře 3x jinak), lososa je dobré zakápnout citronovou šťávou nebo podávat ještě se lžicí brusinkového kompotu.

Foto: Greta Blumajerová

Lososem často nepohrdnou ani ti, kdo vlastně ryby nejedíFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Čerstvého lososa posypejte čerstvým rozmarýnem, nakrájeným česnekem, zakapejte olivovým olejem a pečte v alobalu na 180 stupňů Celsia asi 15 minut. Mezitím očistěte a na pánvi spařte listový špenát, který pak dochuťte lisovaným česnekem, trochou cibulky, parmezánem a solí. Místo brambor můžete podávat s celozrnným chlebem a chybět by neměla ani sklenka dobrého bílého vína!“

Lososa se špenátem miluje i Kamila, která z těchto ingrediencí dělá skvělé zapečené těstoviny. Recept najdete zde.

Krevetové kari podle Sabiny

Pro 4 osoby potřebujete: 500 g loupaných krevet, 1 větší cibuli, 3 stroužky česneku, 150 ml rajčatového pyré, asi 250 ml kokosového mléka, kari koření, 1 větší chilli papričku (sušenou), sůl, olej, 300 g jasmínové rýže.

Foto: Greta Blumajerová

Ochutnáte Sabininy krevety?Foto: Greta Blumajerová

Postup: „Tohle jídlo miluji a věřím, že si ho zamilujete i vy. Nejdříve dejte podle návodu na obalu vařit rýži – já používám tu v sáčcích, v průběhu varu se dodělá vše ostatní. Do hlubší pánve nalijte trochu oleje, na něj vložte najemno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Po asi 5 minutách přidejte propasírovaný česnek a chvíli restujte. Ještě než přidáte krevety, posypte směs kari kořením a za občasného míchání restujte, dokud se neodpaří část vody – trvá to asi 5 minut. Do krevetové směsi nalijte rajčatové pyré, přidejte pokrájenou papričku, na závěr přilijte kokosové mléko – nezapomeňte ho v plechovce před otevřením protřepat – a nechte vše pár minut probublávat. Osolte dle chuti, vmíchejte vařenou rýži – výsledné jídlo by mělo mít konzistenci asi jako italské rizoto – tedy ani řídké, ale ani úplně husté, a hned podávejte.“

Pstruh po gruzínsku od Jany Ch.

Na 2 porce potřebujete: 2 celé pstruhy, 3 velké hrsti čerstvého koriandru, hladkou mouku na obalení ryb, sůl, 3 stroužky česneku, 1–2 lžíce bílého vinného octa, 3–4 lžíce studené vody, hrubou sůl, olivový olej na smažení a pokud se vám podaří sehnat i v létě granátové jablko, tak by nemělo chybět ani to. Jako příloha se hodí pečené brambory.

Foto: Greta Blumajerová

Na čerstvé pstruhy dnes narazíte i běžně v obchodechFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Tenhle recept mám od Irmy, majitelky jedné gruzínské restaurace, takže je přímo ‚od zdroje‘ :-). Ryby omyjte, osušte a zevnitř i zvenčí osolte. Asi polovinu koriandru nasekejte nahrubo a rybám jím naplňte břicho. Pak je obalte v troše hladké mouky a opečte na pánvi, ideálně grilovací, kde není potřeba skoro žádný tuk. Zbytek koriandru nasekejte najemno – vyplatí se použít sekáček na bylinky nebo mixér, přidejte velmi jemně nasekaný česnek, vinný ocet, vodu a sůl a podle potřeby dochuťte. Pstruha podávejte potřeného touto koriandrovou omáčkou a posypaného granátovým jablkem. Omáčka sama o sobě příliš nechutná, s rybou je ale vynikající!“

Jakou úpravu ryb nebo mořských plodů máte rádi vy? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám